Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        REKLAM

        Muasır medeniyetler düzeyine ulaşmayı hiç bir konuda, demokrasi, özgürlükler, düşünce-ifade özgürlüğü ve de hukuk sisteminde bir türlü tutturamayan ülkemiz nihayet bir konuda muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmayı başarabildi.

        Böylece bizlere yıllardır anlatılan hikaye de, yani bu seviyenin üstüne çıkacağız masalı da, bir şekilde gerçekleşmiş oldu.

        Türkiye kişi başına ay çekirdeği tüketiminde muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıktı.

        ****

        Son yayınlanan verilere göre dünyada kuruyemişi en çok tüketen ülke kişi başına 12 kilo 200 gram ile Çin. İkinci sırada ise kişi başına 10 kilo 800 gram ile Türkiye bulunuyor.

        Kuruyemiş tüketiminde ikinci düzeyde olduğumuza bakmayın iftihar ederek söyleyebiliriz ki ay çekirdeği tüketiminde dünya birincisi olduğumuz çok rahatlıkla görülüyor. Çünkü Çin'de pek ay çekirdeği tüketimi yok. Onların tükettiği kuru yemişler içinde yer fıstığı ağırlıklı yer kaplıyor.

        Türkiye’de ise ay çekirdeği kuruyemiş tüketimine belirgin ağırlığa sahip. Sektörün yüzde 50’siay çekirdeği ile dönüyor. Çekirdek çitlemede Türkiye’nin dünyada belirgin bir önderliği ve üstünlüğü var. Bu kategoride muasır medeniyetler seviyesinin belirgin bir şekilde üstündeyiz.

        ****

        Peki durum neden böyle? Neden Türkler bu kadar fazla çekirdek çitliyor. Uzmanlar çeşitli nedenler öne sürüyorlar. Kimisi can sıkıntısı gerekçesini veriyor. Doğrusunu isterseniz canımızın sıkıntılı olması için özelikle bu yaz aylarında oldukça fazla nedenimiz gerçekten de var. Ben canım sıkılınca çekirdek çitlemem ama bir insan bunu yaptığında ona "Neden çitliyorsun" diye de sormam. Bu nedenle Türklerin canı sıkıldığı için çekirdek çitlediği doğru bir saptama olabilir. Bir başka öne sürülen neden ise işsizlik. Türkiye’de özellikle gençler arasında işsizlik çok yüksek düzeyde olduğundan işsiz insanların da bolca çekirdek çitleme yoluna gittikleri anlatılıyor.

        ***

        Bu iki neden de etkilidir bolca çekirdek çitlenmesinde.

        Ancak bence bir başka neden daha var.

        Bu bilimsel bir tespit değil sadece benim şahsi gözlemlerime dayanıyor.

        Bence çekirdek çitlemenin insan beynini uyuşturan bir yanı da bulunuyor.

        Bunu Yalıkavak’taki halk plajında bizzat gözlemledim.

        Rakamlarözellikle yaz aylarında çekirdek çitlemenin zirve yaptığını gösteriyor ya bence bunun yaz aylarında zirve yapması bu halk plajında çitlenen miktar sayesinde oluyordur.

        Ben yıllar önce artık halkın içine de karışmamın zamanının gelmiş olduğuna karar verip halk plajına gittiğimde bir mekanda bu kadar fazla çekirdek çitlenebilmesine şaşırmıştım. Tam manasıyla halka karışmış olabilmek için ben de istemeden de olsa yere çekirdek kabukları atmaya başlamıştım. Yere çekirdek atmanın halktan olmanın bir şartı olduğunu sanmıştım.

        Türkler sadece çekirdek çitlemede muasır medeniyetlerin seviyesinin üstüne çıkmış olmakla kalmıyorlar ayrıca çekirdek kabuklarını yere atmak kategorisinde de bu seviyenin kesinlikle üstündeler.

        Ama ben maalesef halka uzun süre uyum sağlayamadım çünkü Rana elime bir torba tutuşturdu ve kabukları buna koymamı hayli bir sert üslupla hatırlattı. O potansiyeli büyük olan aile içindeki krizi minimum düzeyde atlattıktan sonra halkı daha yakından gözlemlemeye fırsatım oldu.

        ***

        Size bir şey söyleyeyim mi ben bir süredir bu ülkede kenevir üretimini ve bunun serbestçe ürünlerinin satılacağı dükkanların olmasını tartışalım diyorum ya aslında buna hiç de gerek olmadığı ve çekirdek çitlemenin insan beynine aynen marihuananın yaptığı gibi etki yapığı bence kesin.

        Ben o plajda dalgın gözlerle o anda hiçbir şey düşünmediği, bütün tasa ve üzüntülerinden sıyrıldığı, beyninisıfırlamış olduğu belli olan çekirdek çitleyen binlerce insan gözlemledim.

        Otomatiğe takmışlardı çitlemelerini.

        Bence bir dünya rekoru oluşturacak kadar hızlı çitleyip aynı hızla yere tükürüyorlardı kabukları da.

        ***

        Halk plajı sadece bu nedenle aynı zamanda bu kabuklar için orada oldukları belli olan karıncaların da istilası altındadır.

        Bu karıncalar hayli saldırgandırlar da. Benim gibi sevimsiz buldukları insanların ayağını bacağını ısırırlar durmadan. Oldukça da halkçıdır bu karıncalar çünkü benim dışında kimseyi ısırdıklarını da ben görmedim.

        Şimdi bu insanların durumu gösteriyordu ki çekirdek çitleme eylemi beyindeki mutluluk hormonlarını çalıştırıyor.

        Yani marihuananın beyinde yaptığı etkilere benzer etkisi var çekirdeğin.

        Burada yazılıp çiziliyor, marihuana birçok eyalette artık serbestçe satılıyor ya uzmanlar bunun insan üzerindeki etkilerini anlatıp duruyorlar. Konuyu ben de oradan biliyorum.

        ***

        Elimizde hepimizin alışık olduğu çok daha az zararlı çekirdek gibi bir uyuşturucu etkili kuru yemişimiz varken marihuana konusunda da muasır medeniyetler düzeyini illa da yakalamamız gerekmiyor. Sadece çekirdek çitlemede o seviyenin üstünde kalalım yeter. Biraz daha fazla çitlersek o zaman tamamen mutlu olabilmemize bile imkan olacaktır.

        Hatta işi biraz daha ileriye taşıyayım bu yazdaki olumsuz koşullara rağmen Türk halkının her şeye rağmen mutlu olabilmesi çekirdek sayesinde mümkün.

        Diğer Yazılar