Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Eylül ayı film ve televizyon dünyasında global dalgalanmaların ayıdır.

        Netflix ve Amazon Prime gibi güçlü oyuncuların olduğu streaming platformlarına kasım ayından itibaren çok güçlü rakiplerin gireceği bilindiğinden özellikle dizilerin üzerine büyük paylaşım savaşları yaşanıyor.

        Şu anda tüm sertliği ile yaşanmakkta olan bu paylaşım savaşını iyi izleyip anlamaya çalışmalıyız. Çünkü 21‘inci yüzyılda hayatımızın ne yöne gittiğine dair de işaretler içemekte bu yaşananlar.

        *

        Bazen tek bir gelişme olur ve siz birçok trendi birden anlamak şansına kavuşursunuz.

        Geleneksel TV kanalları ile streaming platformları arasındaki mücadelede güç kimden yana gidiyor diye soruyorsanız, bunun hakkında ipuçlarını içeren bir gelişme de yaşandı.

        Amerika’nın güçlü kanallarından olan NBC çok yakında streaming platformuna güçlü bir şekilde girmeye hazırlanıyor.

        Bu Netflix’in, Disney+’ın rakibi olacak yeni platformun adı Peacock olacak.

        Yani bu hamlesiyle yılların köklü bir TV kanalı "Bu çağda platforma dönüşmeden yaşamak imkansız" demiş de oldu.

        *

        Ancak haberin anlamı bundan ibaret değil, olay bu kadar basit de değil.

        Streaming platformuna dönüşülebilir tamam da onun içini dolduracak malzemeyi de bulmak lazım, yani iyi ve tutacak diziler ve filmler de, yani içerik gerekiyor.

        TV kanalı mı streaming platformu mu tartışmasının dışında içerik çağımızın en önemli medya sorunsalı olarak ortaya çıkmış durumda.

        Evet son gelişmenin de gösterdiği gibi TV kanalları streaming platfotmu olmadan rekabete dayanmanın mümkün olmadığını görmüş olabilirler ama TV kanalları olmadığı takdirde o platfomların içeriği nasıl doldurabileceği de bilinmiyor şu anda.

        Mesela NBC kendi kurduğu yeni platformda kendi TV kanalında üretilmiş olan dizilere öncelik vermek zorunda.

        Yani gelenelsel TV kanalları dizi, yani içerik üretmek konusunda hala daha çok etkinler ve bunu Netflix de dahil bütün platformlar da kabul ediyor. Platformlar dizi üretme işine güçlü biçimde girmiş olsalar da TV kanallarının elinde de hala büyük güç bulunuyor.

        *

        Şimdi başka ilginç bir trendi incelememiz lazım.

        Yeni Peacock kanalının en fazla güvendiği dzinin NBC yani kendi TV’si tarafından üretilmiş ve 10 yıl gösterimde kalmış olan eski Friends dizisi olduğu açıklandı.

        Friends dizisi şu anda Netflix’te bir süre sonra bu platformdan çıkacak ve daha sonra Peacock yayına başladığında burada yer alacak.

        Netflix’in hala daha en çok beğenilen en fazla indirilen dizilerinden bir tanesinin Friends olduğu biliniyor.

        Netflix bu kaybını telafi etmek için Seinfield dizisinin tümünün kendi platformunda yer alacağını ilan etti yani karşı bir hamle yapmış oldu.

        Trendi fark ettiniz değil mi yüzyılımızın öncü platformları 1990’lı yıllarda üretilmiş ve o günlerde popüler olmuş ve tümü haftalık olarak yayınlanmış dizilere güvenerek bazı hamleler yapıyorlar şu anda.

        Sektörü tam anlmamız için bu gelişmeyi tespit etmeli ve çözümlemliyiz.

        *

        Çağımızın gidişatına ışık tutacak türde bir gelişme bu. Bir diğeri de şu:

        Friends dizisi neden hala daha bu kadar sevilip popüler olabiliyor. Bunu da anlamamız lazım ve tüketicinin arzularını, beklentilerini buradan yola çıkıp çözümlemeye çalışmalıyız.

        Friends dizisi yeniden gösterildiği tüm platfotmlarda hemen bir numara olabiliyor hala daha.

        NBC'de gösterildiği yıllarda da birinciliği elinden bırakmamıştı. 1994 yılından itibaren yıllarca bir numara olmuştu şimdi de platformlarda bir numara olmayı sürdürebiliyor.

        *

        Hollywood Insider adlı etkili yayın 2015 yılında bir anket düzenledi ve Hollywood’un içinde çalışan 2800 güçlü isme "Sizce en başarılı ve en çok sevdiğiniz dizi hangisidir?" sorusu soruldu. Çoğunluk açık farkla Friends dizisini söyledi.

        Diznin ilk bölümü 22 Nisan 1994’de gösterilmişti son bölümü ise 6 mayıs 2004'te yayınlndı. Toplam 236 bölüm var. Şu anda tümü Netflix’te bulunuyor.

        Warner Brothers stüdyosunun turlarında en fazla ilgi gören dizi seti Friends dizisinin setiymiş.

        Hatta o sette sergilenen dizinin kafesindeki divanda oturup ağlayanlar bile olabiliyormuş

        Dizinin yayından kaldırılmasından bu güne 15 yıl geçmiş peki hala daha sürmekte olan bu ilgiyi, diziye duyulan bu sıcaklığı nasıl açıklyacağız?

        *

        Hollywood’da yeni dizi ve film önerilerini stüdyoya kabul ettirmek için çok ilginç bir süreç yaşanır daima.

        Diziyi ya da filmi üreten kişi seçici kurula sadece tek bir cümleyle ana fikri anlatmak, ilgilerini çekmek zorundadır.

        Friends dizisi başlamadan önce üreticiler kurulun karşısına geçmiş ve konuyu "6 genç insan bir divanda oturup sohbet ediyorlar" diye açıklmışlar. Kurul sadece bu fikir nedeniyle Friends dizisinin çekilmesine ve yayınlanmasına onay vermiş.

        Doğrusunu isterseniz çok cesur bir karardı bu ve sonrasını da biliyorsunuz o gün tarih yazıldı bir anlamda.

        *

        Dolayısıyla çağımızdaki hayatımızın anlamını biraz daha iyi kavrayabilmemiz için bu Friends dizisini daha iyi anlayıp, çözümlemeye çalışmamız gerekiyor.

        Ben bu işe girişmeye niyetliyim. Ancak şu anda Friends dizisinin tümünü Netflix’te seyretmeyi sürdürüyorum. Kabul edersiniz ki 236 bölümden oluştuğu için bu hayli vakit alabilen bir iş. Üstelik bir yandan dizi üzerine okumalarımı da sürdürüyorum.

        Bu nedenle diziyi anlama, çözümleme yazıma yarın girmeye mecburum. Görüşmek üzere.

        Diğer Yazılar