Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Amerika’yı filmlerden, dizilerden tanıyanlar mutlaka başlığı okuyunca "Haydi canım olur mu öyle şey" diyeceklerdir mutlaka.

        ABDgelişmiş ülkeler arasında devletin vatandaşlarına sağlık hizmeti garantisi sağlamadığı tek ülke.

        Yanlış anlaşılmış bir sosyalizm korkusu ve aşırı para kazanma hırsı nedeniyle kamu, sağlık sektörünün tamamen dışında tutulmuş ve her şeyi piyasa çözsün denilmiş.

        Tabii kendi haline bırakıldığında piyasanın hiç bir şeyi de çözeceği yok bu da kimsenin umurunda değil.

        Aksine piyasa sağlık sektöründeki sorunları çözeceğine tüm sorunları daha da abartmış ve insanlar sağlıksız çalışan piyasa düzeninin elinde oyuncak edilmişler.

        *

        Amerika’da işsizlik oranı son 50 yılın en alt düzeyine indi. İşsizlik oranı sadece yüzde 3.5.

        İnanılmaz derecedegüçlü bir ekonomik yapı var, neredeyse her yerden para fışkırıyor.

        Silahlara yüz milyonlarca doları rahatlıkla yatırıyorlar amaiş devletin vatandaşına sağlık garantisi vermesine geldiği anda "Para yok" deniliyor. Vatandaş da bu inanılmaz durumu kabul etmiş gibi davranıyor.

        *

        İşin daha da tuhafı burada sağlık eğitimi çok düzeyli, biotıp mühendisliği çok üst düzeyde, araştırma ve buluşlar devamlı sürüyor.

        Ellerinde çok iyi doktor ve tıbbi cihaz olduğu halde bunları vatandaşa nasıl götüreceklerini bilemiyorlar.

        *

        Türkiye ile ABDsağlık sistemleri arasında karşılaştırmayapmak da aslında pek mümkün değil. Çünkü burada henüz ortada bir sistem yok. Sağlıksız çalışmakta olan bir piyasa düzeni ve bunun içinde kendi açgözlü çıkarları peşinde koşan yüzlerce oyuncudan oluşuyor burada adına sistem denilen şey.

        Türkiye’de ise her düzeydeki insana bir şekilde sağlık sistemine ulaşma imkanı getirilmiş durumda. Tabii bazı durumlarda kalite sorunları ve uzun bekleme gibi sorunlar var ama emin olun bunlar Kanada’da da aynen var. Türkiye bu zor koşullarına rağmen vatandaşının sağlığını kesinlikle ABD’den daha fazla düşünmekte.

        *

        Yaklaşan seçimde Demokrat Parti'nin önde gelen adayları bu sağlık düzenini radikal biçimde değiştirmeye kararlı gibi görünüyorlar.

        Piyasayı devreden çıkarıp devlete devretmeye kararlı gibiler. Bu ABD’nin şu andaki bütçe sistemini tamamen değiştirecek büyük bir adım olur gerçekleştirilirse.

        Ayrıca trilyonlarca dolar harcanması gereken bir işlem de olur bu.

        Açıkçası bunun yapılabileceğine hiç inancım yok.

        Başta doktorlar ve sigorta kuruluşları olmak üzere bunu yaptırmamak için var güçleri ile çalışmaya başladılar zaten.

        Diğer Yazılar