Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Size yemin ediyorum son günlerde Amerika’da olan biteni izledikçe insanlıktan umudumu iyice kaybetmeye başladım.

        Gerçi salgın öncesinde de insanlığa yönelik büyük umutlar taşıdığım filan söylenemez.

        Bu toplumda davranışlarıyla göze çarpan bazı kişilere de insan denilecekse o zaman düzgün yaşamaya, düzgün davranmaya çalışanlara özel önem verenlere insan dışında başka isim verilmesi gerekebilecek.

        *

        Tuhaf davranışlarıyla beni şaşırtabilenleri ben bilimsel olarak ilk kez 1992 yılındaWashington’da tespit etmiş ve bu türün, diğer insanlardan farkını vurgulamak için onlara ‘Amerikan Gotiği’ adını vermiştim.

        Amerikan Gotiği türü bu ilk yeryüzüne çıkışından sonra uzun sayılabilecek bir süre yeraltı dönemine girmişti.

        İlk ortaya çıktıkları günlerden sonra böylesine hızla ortadan çekilmeleri ve kalabalık olarak fazla ortada görünmemelerigerçi bana tuhaf gelmiştiama belki birileri -derin devlet filan- onları tek tek yakalayıp imha etmiştir diye de umutlanmıştım.

        Ama hayır, toplu halde fazla ortada görünmeseler de imha da edilmemişler.

        Meğerse bunca yıldır daha güçlü, daha etkili biçimde ortaya çıkabilmek için hazırlanıyorlarmış.

        Salgının Amerikan toplumunda yol açtığı çalkantı onlara beklemedikleri bir fırsat sundu. Bu medeniyet boşluğunda Amerikan Gotiği'nin hegemonyasının kurulması için adımlar atılabiliyor şu aralar.

        Bugünlerde hayatta başka dert edilecek sanki başka hiçbir şey yokmuş gibi Amerikan Gotiği türü plajlara, manikür-pedikürcülere, dövme yapan salonlara filan gidebiliyor.

        Alışverişe çıktıklarında ise sadece cips ve tuvalet kağıdı almakla yetinebiliyorlar. Yani özel yaşamları cip yemek ve tuvalete gitmekten ibaret gibi. Paraları da var üstelik ama bunu sadece yeni makineli tüfek satın almaya harcamakistiyorlar. Cips almaya süpermarkete bile giderken omuzlarında makineli tüfekle alışveriş yapabiliyorlar.

        *

        Bence Amerikan Gotiği'nin gizli bir planı da var. Bizde komplo teorileri çok merak uyandırıyor ya, asıl büyük komplo teorisini bence kaçırıyor millet.

        Amerikan Gotiği tuhaf davranışlarıyla zaten can çekişmekte olan bildiğimiz anlamıylamedeniyetin sonunu getirmeye, ona öldürücü darbeyivurmaya ve sadece kendi türünden oluşan bir yeni dünya oluşturmayakararlı. Ben bu yeni gelecek dünyanın Maymunlar Gezegeni diye adlandırılmasının gerekeceğini daha önce yazdım.

        Esaslı bir komplo teorisi arayışı olanlara işte buyurun size komplo, bundan daha esaslısını bulabilmeniz de mümkün değil.

        *

        Bunların böylesine medeniyetin tümünü çökertmeye yönelik bir planları mutlaka olmalı çünkü eğer ortada böylesine bir plan, böylesine bir amaç yoksa o zaman Amerikan Gotiği'nin son günlerdeki davranışlarını makul biçimde açıklamak da mümkün değil.

        Yazının açılışında "Size yemin ediyorum son günlerde Amerika’da olan biteni izledikçe insanlıktan umudumu iyice kaybetmeye başladım"demiştim ya. Kendimi zorlayarak bu umudumu sürdürmeye çalışma çabam da en büyük darbesini geçenlerde New York valisinin anlattığıbir olay ile yedi.

        *

        Vali Cuomo her gün düzenli basın toplantısı yapıyor ve her gün New York'un virüsle savaşta ne kadar başarılı olduğu-gerçekler bunun tam tersini söylese de- ısrarlaanlatıyor.

        Halkı da dolduruşa getirmeyi ihmal etmiyor. "Başarımızı sizin davranışlarınıza borçluyuz. Denileni dinleyip evlerinize çekildiniz de bu başarı bu nedenle geldi" diyor vali her gün.

        Vali konumuna gelmiş bir insan bahsettiğim AmerikanGotiği'nin hayattaki varlığını nasıl olup bu kadar fazla göz ardıedebiliyor bunu anlamak zor.

        Bir de madem ki valinin dediği kadar bir başarı var ortada o zaman neden her gün hastanelere hastasıyımdiye başvuranvirüslü insan sayısı bir türlü hiç aşağıya düşmüyor. Bunun da makul bir açıklamasıyapılamıyor.

        *

        Vali bey geçenlerde öyle bir deneyini anlatı ki sadece o anlattığı olay bile Amerika’da mücadelenin katiyen başarılı olamayacağını göstermeye yetebilirdi.

        *

        Burada valilik makamı New York şehrinin ve eyaletin kuzeyinde olan Albany şehrinde. Basın toplantıları da her gün oradan yayınlanıyor.

        Vali bir basın toplantısını bitirdikten sonra maskesini takıp şehirde dolaşmaya çıkmış. Bakmış bir restoranın önüne New York şehri plakalı bir araba duruyor.

        Merak etmiş ve şoföre "Hayrola neden geldin buralara acil bir işin mi vardı" diye sormuş.

        Aldığı cevabı okuduktan sonra "Bu kadarı da olmaz" diye şak diye düşüp bayılabilirsiniz de o yüzden eğer şu anda yazıyı ayakta okuyorsanızbir yere sağlam oturun da bayılınca bir yerinize kazayla bir şeyler olmasın.

        Adam "Yooo ailece Tayland yemeğini çok özledik ama New York’ta restoranlar hep kapalı bu yüzden burada bir Tayland lokantasının açık olduğunu duyup yemek için buralara ailece geldik" diyebilmiş.

        *

        Düşünebiliyor musunuz bu ortamda bunu bile düşünebiliyor bu türden insanlar. Bu ortamda hayat önceliği Tayland yemeği olabilen bir tür söz konusu burada

        Anladığım kadarıyla vali bey o gün şans veya şansızlık sonucunda AmerikanGotiği'nin prototipi olan bir kişiyle karşı karşıya gelmiş ama buna rağmen basın toplantısındabu tür ile ilgili neden hiçbir şeyler söylememekte ısrarlıbu da belli değil.Galiba burada uygulamaya koyulmuşolan komplo da valinin de bir rolü olabilir benden söylemesi.

        *

        Bu arada yemek için Albany’e gelen adamın New York’ta oturduğu Queens semtiyle Albany’nin arası arabayla üç saat. Yemek için gidiş dönüş altı saat yolculuğu göze alabiliyorlar. Çünkü bu virüs döneminde onların en büyük ve büyük ihtimalle tek sorunu Tayland yemeği yiyebilmekten ibaret.

        New York’un valisi olduğundan insana dertolabilecek ve olmaması gereken her türlü tuhaflığa alışık olması gereken Cuomo bile bu yaşadığını anlatırken şaşkınlık içindeydi.

        *

        Vali beye kötü bir haberim olacak; bu yeni türün böylesine davranışları değişmediği takdirde burada virüsle mücadelede başarılıolunabilmesi, vali ne yaparsa yapsın kesinlikle mümkün değil.

        Diğer Yazılar