Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Salgına karşı en hızlı, en etkin mücadeleyi başarıyla veren New York’un valisi bunun verdiği rüzgardan da faydalanarak eyaletini polis reformları konusunda da Amerika’da öncü yapmaya soyundu.

        Salgın konusunda bilgi vermek için her gün yaptığı basın toplantılarında New York’un ilerici bir eyalet olduğunu söylüyor. Ülkenin reformdan yana ilerici bütün insanlarının bu yüzden polis reformu konusunda New York’un ne tür adımlar atacağını beklemekte olduğunu belirten Vali Cuomo, New York’un daha önceki tüm sosyal reformlarda olduğu gibi bunda da Amerika’ya öncülük etmesinin doğal olduğunu anlatıyor.

        *

        Amerika’da valilerin eyaletlerindeki şehirlerde yerel polise karışmaya hakları yok. Şehirlerin belediye başkanları polisin patronu konumundalar. Emniyet müdürü de var ama belediye başkanları onun siyasi patronu. Valilerin emrinde ise eyalet polisleri ve gerektiğinde göreve çağırabilecekleri milli muhafızlar bulunuyor.

        Şehirlerdeki polisler şehirde toplanan vergilerle finanse ediliyorlar. Ancak valilerin de eyalet bütçesinden şehirlere yaptıkları polis için para katkısı da azımsanmayacak boyutta.

        *

        Cuomo şehirlerde güvenliğin sağlanabilmesi için polis ile halkın arasında güven oluşmasının gerektiğini ve George Floyd cinayetinden sonra bu güven ortamının kalmadığını, dolayısıyla şehirde polisin güvenliği sağlamasının zorlaştığını düşünüyor.

        REKLAM

        Güven ortamının yeniden sağlanmasında görevin polis teşkilatlarına düştüğü üzerinde herkes hemfikir. Polisin bir an önce halkın beklediği reformları yapması ve özelikle siyah toplum kesimine güven vermesi gerekiyor.

        Protestoların başladığı ilk gün kendisinin de protestocuların yanında olduğunu, onların haklı olduğunu söylemiş olan New York Valisi eyaletin her şehrinde polis teşkilatlarının 1 Nisan 2021 tarihine kadar ne tür reformları uygulayacaklarının planını çıkarmaları şartını getirdi.

        Eğer o tarihe kadar reform planını oluşturmayan şehir de olursa onlara eyaletten verilen bütçeyi keseceğini söyledi.

        New York şehri dahil hiç bir şehir eyaletten yardım gelmeden polisini finanse edemeyeceğinden vali bir anlamda reform yapmaya şehirleri zorlamış oldu.

        *

        Vali, reformu nasıl yapmaları gerektiğini söylemiyor sadece şehirlere ihtiyaç duyulan reformu yapmak için kendi şehirlerine uyan bir plan çıkarmalarını istiyor. Örneğin New York şehrinin ihtiyacı olan reform türü eyaletin diğer şehirlerinin ihtiyaçlarından farklı. Bu Amerika’nın her şehri için geçerli olan bir durum.

        *

        New York Valisi ile New York şehrinin belediye başkanının arası hiç iyi değil hatta açıkça kavgalar da ediyorlar. Örneğin şehirde yağmanın yaşandığı gece vali, belediye başkanını polisin patronu olarak açıkça yetersiz kalmakla da suçlamıştı.

        Şimdi aynı vali kavgalı olduğu belediye başkanını poliste bir emniyet reformu yapmaya zorlamış oldu.

        *

        New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, eşi ve çocukları..
        New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, eşi ve çocukları..

        1 Nisan tarihine kadar uzun süre verilmiş olmasının da reform sürecinin zorlu ve çok tartışmalı bir süreç olmasının beklenmesiyle ilgili olduğu söylendi. Anlaşılan New York çok sıkı bir tartışma sürecinden ve büyük ihtimalle çıkacak büyük kavgalardan sonra reform planını 1 Nisan tarihine kadar açıklayacak.

        REKLAM

        Açıkçası tüm gözlerin üstünde bulunduğu New York’un işi hayli de zor. Çünkü vali ile arası bozuk olan belediye başkanı kendi polisine de pek hakim değil. New York polisi içindeki sağ görüşlü polisler karısı ve çocukları da siyah olan belediye başkanına fazla liberal olduğu için pek güvenemiyorlar.

        Ayrıca New York şehrinin polisi Amerika’da en büyük polis teşkilatı da. Şehirde 38 bin polis bulunuyor. Şimdi bu ortamda bu polislerin aralarında konuşup anlaştıktan sonra reform için halkla da buluşmaları istendi ve eğer bunu yapmazlarsa vali paralarını kesme tehdidi de getirdi.

        Bakalım New York şehri bu zor işin altından nasıl kalkacak, sonunda nasıl bir reform paketi ile ortaya çıkacak. Önümüzdeki aylarda burada kalacak olsaydım bu süreci yakından izlemek de isterdim çünkü bu reform sürecinde yaşananlardan her ülkenin çıkarabileceği demokratik dersler de olabilir.

        Diğer Yazılar