Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Cumhuriyetimizin kurucusu büyük insan, 10 kasım 1938’de öldüğünde 57 yaşındaydı.

        Dönemine göre belki ölüm için normal olarak algılanabilecek bu yaş bugün orta yaşlılığı yaşama yaşı olarak görülebiliyor.

        Tıptaki, sosyal şartlardaki bugünkü koşullar olsaydı Atatürk’ün 80 yaşına kadar yaşaması mümkün olabilecekti.

        Yani 1938 değil de 1961 yılında ölseydi neler olurdu Türkiye’de düşünebiliyor musunuz. Bunu hiç hayal ettiniz mi?

        *

        Alternatif tarih yazını vardır. Örneğin İkinci Dünya Savaşını Almanlar kazansaydı dünyaya neler olurdu diye düşünen kitaplar gibi çalışmalar alternatif tarihi oluşturur. Bu yazın türüne Türkiye’yi de sokup Atatürk 1961 yılında ölseydi neler olurdu acaba diye düşünüp bunu alternatif tarih romanı olarak yazmak lazım gibi geliyor bana.

        *

        Keşke O 1961'de ölseydi de ben de 6 yaşında bir çocuk olarak Ankara'da onu şahsen görme şansına da erişseydim. Keşke onun ellerini öpebilseydim. Bunun dışında acaba Atatürk’ün 1950’li yıllarda CHP ile ilişkisi nasıl olurdu, İsmet İnönü ile nasıl konuşurlardı. Adnan Menderes ve Demokrat Parti hakkında neler düşünürdü, 1960’ta bir askeri darbe olmasına izin verir miydi bunlar hepsi alternatif tarih romanının içinde mutlaka olmalı.

        *

        Hiçbir ülke Türkiye kadar şanslı değil hiçbirisinde Atatürk gibi bir dahi lider başlarında olamıyor. Çünkü onun gibi dehalar yüzlerce yılda sadece bir defa ender biçimde çıkabiliyor. Tabiatın bize bir armağanıdır Atatürk. Yarın cumhuriyetimizi anarken aynı zamanda ne kadar da şanslı olduğumuz da unutmayalım.

        Diğer Yazılar