Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Rana aylardır söylüyor. "Bu CHP’liler bir türlü halkın anlayacağı biçimde konuşamıyor. Bunu bir türlü beceremiyorlar. Şunu yazsana" diye söylenip duruyor. Ben de "Zaten siyaset yazmıyorum. Siyaseti sevmiyorum da. Yazacağım ilk siyasi yazıda da sanki bu ülkede eleştirecek başka hiç bir şey yokmuş gibi CHP’yi eleştirmeye de girmem" diyordum.

        Ama hemen her kanalda CHP’nin nasıl kazanabileceği tartışması favori konu haline gelince de partiye yapıcı bir eleştiri getirmek de sanki gerekli gibi gözükmeye başladı.

        *

        Düşündüklerini, politikalarını halkın kolay anlayacağı şekilde formüle etmekte zorlanıyor gibi gözüken CHP'nin sanki bu konuda ABD başkanı Trump’dan öğreneceği çok şey var gibi gelmeye başladı.

        Oray Eğin New York’tan Biden ile Trump’In son canlı yayındaki tartışmasını değerlendiren yazısında hemen tüm politikalarında başarısız olan ve yanlışları doğrularından hayli fazla olan Trump’In bu tartışmada başkanlık yarışında kendisinden 10 puan önünde gözüken Biden’a karşı üstünlük sağladığını ve öne geçtiğini anlatmış.

        Bunu sadece 'basit cümlelerle, karmaşık olayları rakamlara ve ayrıntılara boğmadan, halkın anlayabileceği sınırlı bir kelime haznesiyle’ konuşarak başarmış.

        *

        CHP’lilere benim basit önerim de bundan ibaret. Ekranlara çıkan CHP’liler rakamlara boğulan halkın zor anlayabileceği kavramlarla uzun, kafa karıştırıcı cümlelerle konuşmak yerine Trump gibi basit ve çarpıcı ve kolay akılda kalan şekilde konuşurlarsa emin olun partinin siyasette başarısı yükselecektir. Bunu yapmak yerine CHP'liler karmaşık ve uzun raporlardan bahsetmeyi daha çok seviyorlar sonuçta dediklerini de kimse anlamıyor.

        Özetle bütün CHP’liler bence bundan böyle ‘basit cümlelerle, karmaşık olayları rakamlara ve ayrıntılara boğmadan, halkın anlayabileceği sınırlı bir kelime haznesiyle’ konuşmaya başlamalılar.

        Bu yapıldığı takdirde hem anlaşılma düzeyleri yükselecek hem de başarma şansları da artacak, buna eminim.

        Bazı CHP'liler anlaşılır konuşmayı kolaya kaçmak gibi görüyor olabilirler ama unutmayalım ki geçmişte başarılı olmuş tüm partiler, ki buna AK Parti de dahil, kolay anlaşılabilir ve akılda kalacak konuşmayı bilenler olmuştur. Şu aralar Meral Akşener'in yakaladığı başarı da buna bağlı olabilir.

        Diğer Yazılar