Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Amerikan seçimleri ile neden bu kadar çok ilgiliyiz, bizim kendimize yetecek başka sorunumuz zaten yok mu eleştirisi yapılıyor. Haklı da olabilirler bunu söyleyenler.

        Ancak görünen o ki bu ilgi yakın zamanda bitmeyecek.

        Şimdiki gündem seçimi kaybeden Trump’ın başkanlığı Biden’a bırakıp gidip gitmeyeceği üzerine.

        Bu da haklı olarak ilgi çeken, içinde bir heyecanlı film senaryosu olmasına bile imkan verecek düzeyde dramatik yanlar içeren bir durum.

        Dolayısıyla bir süre daha kaçınılmaz olarak tartışılacak Amerika’da olan bitenler.

        *

        Çoğunluk Amerika’yı tanıdığını sanıyor.

        Bu tanışıklık genellikle filmlerden, dizilerden edinilmiş gibi gözüküyor.

        O kaynaklardan da bilgi edinilebilir tabii ki ama gerçekte olan biten çoğu zaman sadece bu tür bilgilerle maalesef açıklanamıyor.

        O kaynaklardan gelen bilgiler bazen olan biteni basitleştiriyor ve bizi asıl gerçekten uzaklaştırıyor. Sosyal medya gibi bizleri haberdar ediyor gibi görünürken bizi gerçek bilgiden uzaklaştırıyor bütün bunlar.

        Dolayısıyla Amerika hakkında kısıtlı bilgisi olanların ekranlarda fikir bildirmesi bizleri geçeğe yaklaştırmadığı gibi gerçeklerden uzaklaştırıyor da.

        *

        Bugün yeni başkanın Beyaz Saray'ı nasıl devralacağı konuşuluyor ya, bunun hiç de basit, kolay gerçekleşen bir süreç olmadığını bilmemiz gerekiyor.

        REKLAM

        Konuştukları hakkında insanlar doğruları bilirlerse gerçek bilgiyi oluşturmaları daha rahat olacağından Amerika’daki yeni başkanlığa geçiş sürecinin nasıl çalıştığını anlatmak artık zorunlu oldu. Türkiye dahil birçok ülkenin dış politika gündeminde bu konu bir süre daha olacağından en azından süreci bilgili izlemenin yararı var.

        *

        Amerika’da seçimden sonra yeni başkanın görevi devralması ve eski başkanın görevi devrederek sivil hayata dönmesi Amerika içinde bile adı çok az duyulmuş bir yönetim birimi tarafından koordine ediliyor. Bu birim Amerika’da bile sadece Washington’da kısıtlı çevrelerce bilinir.

        Bu birimin adı ‘General Services Administration’, (GSA-Genel Servisler Yönetimi). Bu birim eski başkanın ekibi ile birlikte yönetimden alınmasının ve yeni başkanın ekibi ile yönetimi devralmasının düzgün ve devlette sürekliliği gözeterek işlemesini sağlamakla görevli. Şu anda birimin başında Emily Murphy adında bir kadın bulunuyor. Washington'daki bütün oyuncular şu anda bu kadının ne yapacağına kilitlenmiş durumda çünkü onun başında olduğu kurum Biden'ın başkanlığının ne zaman başlayacağını belirleyecek.

        YENİ BAŞKANA GEÇİŞ ZOR İŞTİR

        Yeni başkanın göreve başlaması bir gün Beyaz Saray’a gelip eski başkan ile el sıkışıp Oval Ofis'e girip çalışmaya başlamasından oluşan basit bir şey değil. Başkanın işe girişmesi için güvendiği personelin, Beyaz Saray çalışanlarının ve kritik noktalardaki ekibin de yerinde olması lazım. Bütün bu insanların Washington’da yeni hayatlarına başlayabilmeleri için maddi manevi yardıma ihtiyaçları oluyor bunu da GSA sağlamakla görevli. Personelin yeni bürolarına taşınma ve sistemin çalıştırılması işini de bu birim yapıyor.

        TRUMP SÜRECİ TIKADI

        Şu anda bu birim çalışamıyor. Çünkü birimin Biden ve ekibine sisteme yerleşmeye yardımcı olmaya başlayabilmesi için Trump’ın bir metni imzalaması gerekiyor. Bu metinde Trump başkanlık görevinin bittiğini ve koltuğu yeni başkana devretmeye hazırım demesi lazım. Bu yazı o birim tarafından hazırlanıp Trump’a imza için iletildi ama Trump bunu bir türlü imzalamıyor. Şu anda o birimden de hiç kimse, buna Emily Murphy de dahil, görevini yapıp Trump’ın karşısına çıkıp haydi şu metni imzalayın demeye cesaret edemiyor. O imza verilmediği takdirde de yeni başkana geçişin karmaşık süreci de bir türlü başlatılamıyor.

        REKLAM

        İmzadan sonra GSA’nın yapacağı birçok zor iş olduğundan imzanın atılmasında eğer bu gecikme sürerse 2000 yılından bu yana ilk kez yeni başkanın görevine başlaması gecikecek ve ABD resmen fiilen bir süre başkansız kalabilecek.

        O tarihte ise Al Gore ile George Bush arası yarışta Amerikan Anayasa Mahkemesi yeniden sayım kararı verdiğinden yasaya uygun bir gecikme olmuştu. Şimdi ise ortada görünürde makul bir neden olmamasına rağmen sadece Trump’ın keyfi hareketi nedeniyle Amerikan yönetimi durmuş durumda.

        Washington’da George Bush ve onun 2000 yılında seçim kampanyasını yöneten eski dışişleri bakanı James Baker gibi parti büyüklerinin devreye girerek Trump’ı gereğini bir an önce yapmaya ikna edecekleri de konuşuluyor bir yandan. Bu parti büyüklerinin bugüne kadar pek konuşmadıkları hatta adını bile duydukları şüpheli olan Emily Murphy ile de her gün konuşmaya başladıkları söyleniyor.

        Hatırlayın sanatçı Andy Warhol 1968 yılında "İleride bir gün herkes 15 dakikalığına meşhur olmayı tadacak" demişti ya Emily Murphy de şu anda Andy Warhol'un dediği gibi 15 dakikalık şöhretinin keyfini doya doya yaşayacaktı bir de Trump'ın öfkesinden duyduğu korkusu da olmasaydı.

        Diğer Yazılar