Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yeni oluşturulan Biden yönetimine yakın kaynaklar, yeni yönetimin yaşanılan türde olayların Amerika’da bir daha olmaması ve gelecekteki başkanların bir daha Trump gibi davranmaya cesaret edememeleri için bazı adımlar atılmasına karar verdiğini söylüyorlar.

        Bu kaynaklar Biden’ın Trump’a hapis cezası yolunun ilerde açılması durumunda buna izin vereceğini zaten açıklamış olduğunu, son olaylardan sonra bu yoldaki kararının kesinleştiğini belirttiler.

        Trump’a neler yapılabileceğinin araştırılma sürecinde eski başkanlar hakkında federal düzeyde dava açılamayacağı ve zaten Trump’ın görevden resmen ayrılmadan önce olası federal davalar için kendisine geleceğe yönelik af da çıkarması ihtimalinin yüksek olduğu tespiti yapıldı.

        Ancak aynı araştırma sürecinde eski başkanların yerel mahkemelerin açacağı davalardan kaçınma imkanı olmadığı da anlaşıldı.

        Trump’ın başkan olmadan önce ikametinin bulunduğu New York’ta özellikle büyük yolsuzluk davalarına bakan Manhattan Güney Bölgesi Savcılığı'nda dosyaları tamamlanmış durumda olan vergi kaçakçılığı ve vergiyle ilgili belgelerde sahtekarlık konularında hazırlıklar olduğu ve bu konularda davaların her an açılabileceği bilgisi de alındı.

        *

        Amerika’daki siyasi geleneğe göre yeni başkanlar eski başkanları haklarında açılabilecek davalardan ulusal güvenlik açısından korumak için aflar getirebiliyorlardı. Bunun en çarpıcı örneği Watergate Skandalı'nda görevinden alınan Nixon’a onun yerine gelen Gerald Ford tarafından getirilen aftı.

        Biden daha önce bu konu açıldığında yakınındaki kadrolara kendisinin Trump’a mahkeme yolu açıldığında bunun önünde durmayacağını söylemişti. Olaylar sonrasında ise Biden’ın bu kararının kesinleştiği yakın çevresinden gelen bilgiler arasında

        TRUMP GÖREVDEN EL ÇEKTİRİLECEK Mİ?

        Washington’da son yaşanılan olaylardan sonra müesses nizamın Cumhuriyetçi ve Demokrat Partili insanlarının neler yapılabileceğini konuşmak için bir araya gelmeye başladıkları görülüyor.

        Başkan Yardımcısı Mike Pence ile Senato Cumhuriyetçi lideri Mitch Mcconnell’in bile Trump’ı savunmaktan vazgeçmeleri üzerine Trump’ın yaptıklarına onay vermeyen Cumhuriyetçi Parti içindeki devlet insanlarını da rahatladığı ve Demokrat Parti içindeki insanlarla bu tür olayların bir daha tekrarlanmaması için Trump’a ne ceza kesilebileceği konusunu açıkça konuşmaya başladıkları da söyleniyor.

        İsmi açıkça verilmeyen Cumhuriyetçi Parti'nin önde gelen dört isminin Trump’ın 20 Ocak'tan önce görevden alınması opsiyonunu dahi tartışmaya açık oldukları mesajını ilgili çevrelere ilettikleri ortaya çıktı.

        Bu bağlamda Anayasa’nın 25’inci maddesi işletilerek Trump’ın görevden el çektirilmesi olasılığının da Washington’da tartışılmaya başlandığı anlaşıldı.

        Kabinede görevli 14 bakanlıktaki gizli bilgilere erişme yetkisi olan üst düzey yöneticileri kendi aralarında toplantılar yapmaya ve Başkanı görevden alma konusunu konuşmaya başladılar.

        Trump’ı görevden alma opsiyonu işletildiğinde ülkede gerginliğin daha da artacağını söyleyenlerin itirazı kabul edilmeyip bu yöne gidilirse sürecin nasıl işletileceği de belirlenmeye başlandı.

        Kabinede görevli 14 bakanın çoğunluğu 25’inci maddenin işletilmesinden yana imza verirlerse ve bunu Başkan Yardımcısı Pence de imzalarsa bunun Kongre’ye gönderilmesinin Trump’ın görevden alınmasına yeteceği ve Pence’in 20 Ocak’a kadar görevi yürütebileceği görüşünün hakim olduğu gelen bilgiler arasında.

        BIDEN NE DİYECEK?

        Bu görevden alma meselesi dediğim gibi daha çok üst düzey bakanlık görevlilerinin kendi aralarında konuşuluyor. Biden yönetimin bu konudaki tavrının ne olacağı henüz net değil.

        Biden’ın 20 Ocak’a kadar sabredilmesi ve Trump’ın görevi normal yoldan terk etmesi yolunda görüş bildirmesi durumda bu 25’inci madde yoluyla görevden alma yoluna gidilmeyeceği ve 20 Ocak’a kadar temkinli bir bekleme içine girileceği söyleniyor.

        O tarihe kadar ne olursa olsun kesin olan şu: Başkanlıktan ayrıldıktan sonra Trump’ı hiç rahat bir hayat beklemeyeceği anlaşılıyor hatta ona hapis yolunun açılması bile büyük ihtimal.

        Amerikan devleti bir daha son olaylar gibi bir gelişme olmaması için ibret verici bir tedbir almaya kararlı gibi ama bunun toplumdaki marjinal gruplarda yaratacağı tepki de düşündürüyor Washington’daki insanları.

        Diğer Yazılar