Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Kamuoyu araştırmaları gibi siyasi reklamlar da yaşadığımız dünyanın kaçınılmaz gerçekleri arasında.

        Bizde kamuoyu araştırmaları olması gerektiğinden çok daha fazla sayıda olmasına rağmen; belki de kampanya resmen bir türlü başlayamadığından olsa gerek, ortalıkta fazla yaratıcı siyasi reklam göremiyoruz.

        Benim geçmişte en çok etkilenmiş olduğum siyasi reklam filmi, bir elin limonu sıkıp suyunu çıkarması görüntüsünden ibaret olan ve ekonomik durumu “Bizi limon gibi sıktılar” diyerek açıklayan reklamdı. Bu hem akılda kalıyor hem de duyularımıza hitap ettiğinden aklımızdan da zor çıkıyordu.

        Önümüzdeki aylarda da içinde yaratıcı fikirler bulunan reklamlar göreceğimize inanıyor ve bunları desteklediğim partiye ait olmasalar bile, sadece yaratıcı fikir görme zevkim aşçısından merakla bekliyorum.

        Ama bunu beklerken, siyasi reklam geçmişinde dünyada beni en çok etkilemiş olan bir örnekten bahsetmek istiyorum.

        1980 seçimiyle Ronald Reagan, ABD Başkanı olduktan sonra, Amerikan ekonomisi düzelmeye, halkta umut ve güzel beklentiler hakim olmaya başladı.

        Reagan da her siyasetçinin doğal olarak yapacağını yapmaya girişti ve bu ortamı siyasi açıdan avantaj haline getirmek için bir reklam filmi yaptırdı.

        O dönemde televizyon kanallarında ve radyolarda yayınlanan bu reklam filminde sadece sıradan insanların evdeki yaşamları, işe giderken durumları, işteki ilişkileri görülüyor ve sadece bu rutin işler hakkında konuşuluyordu. Reagan bir aktör olduğundan etkileyici ses tonlamasıyla “Amerika’da Sabah Vakti” (Morning in America) diyordu. Yani mutlu ve umutlu insanların ülkesinde bir güzel sabaha daha başladık vurgusu yapılıyordu. Basit bir fikirdi ama çok etkileyiciydi. Zaten bence bütün sanat düzeyine çıkan reklam çalışmaları görünürde basit gibi olan fikirlerin iyi işlenmesiyle oluşurlar.

        Şimdi acaba bizler de bu güzel ülkede yine “Türkiye’de Sabah Vakti” diyebilip “coşkuyla ve umutlarla dolu gündelik, rutin hayatımıza başlamanın mutluluğunu yaşayabilecek miyiz?” diye merak ediyorum. Bunu acaba bize hangi lider yaşatacak? Ve bunu çekilebilecek ilerideki reklam filminde “Türkiye’de Sabah Vakti” diyecek ses acaba hangi liderin olacak? Bunun olmasını gerçekten umut ediyorum.

        Türkiye’nin çok güzel sabahlar oluşturabilecek potansiyeli ve güzel insanları var. Sadece bunu harekete geçirecek fikre ve lidere ihtiyaç olduğu görüşündeyim. Bu olduğu takdirde hep birlikte “Türkiye’de Sabah Vakti” coşkusunu yaşayabileceğiz.

        Diğer Yazılar