Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Akdeniz’in uluslararası deniz festivali ve yelken yarışı, The Bodrum Cup 30.yılını kutluyor. Ve bu yıla özel bir ilk gerçekleşiyor, The Bodrum Cup bu yıl İstanbul’dan başlıyor. Four Seasons Hotel mekan sponsoru, yarışlar da zaten Boğaz’dan tam da otelin önünden start alacak. The Bodrum Cup’ı tanıtmak üzere bu yılki sponsor Koç Holding’in daveti üzerine Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç’un evsahipliğinde Four Seasons Bosphorus’ta buluştuk. Ali Koç’a; “Bu kadar mı sporcusunuz hem futbol hem de yelken?” diye sordum, o da hemen, Erhan Bulutcu’yu yanına çağırıp bana tanıştırdı. Koç Holding’in sponsor olmasının nedeni Bodrum’da mayıs ayında açacağı Koç Grubu’nun Amerikan Hastanesi. Koç Grubu Hastaneleri Genel Müdürü Erhan Bulutcu, spor ve sanat’ın geleneksel ilaç-ameliyat gibi yöntemlerin yanısıra hastanın bakım ve tedavisinde önemli rol oynadığını, spor ve sanatın hastanın ruhunu iyileştirdiğini bildiklerinden destek verdiklerini söyledi.

        REKLAM

        TÜRK TERSANELERİNDEN EL EMEĞİ TEKNELER

        Basın toplantısının moderatörü The Bodrum Cup Organizasyon Komitesi Başkanı Süleyman Uysal’dı. Bu festivalin Türkiye’de deniz üzerinde düzenlenen yegane organizasyon olduğunu, bu yılki yarışın ilk kez Istanbul’dan başlayacağını, bu yarışa Türkiye’deki tersanelerde yapılan yüzde yüz Türk el emeği teknelerin yanısıra yabancı teknelerin de katıldığını, 25 mega yatın Bodrum’dan Istanbul’a misafir olarak start için geleceğini ve 13 Ekim Cumartesi günü Four Seasons Bosphorous önünden kortej geçişi yapacaklarını haber verdi. Geçen yıl The Bodrum Cup’a 150 yat ve 1500 yelkenci katılmış. Bu yıl Bodrum’dan İstanbul’a 25 mega yat gelecek, tekne sayısı Bodrum’da 200’e ulaşacak. Yurtdışından katılan yabancı bayraklı tekneler, tüm tekne sayısının bu yıl yüzde 30’u. Bir de bu yelken yarışının şöyle bir özelliği var, teknelerde isteyen, hiç yelkenci olmayan, sadece turist olarak bir bedel karşılığı ağırlanabilecek. Yani yarış yelkenlisinde mavi yolculuk. Keyifli değil mi? Az da değil Süleyman Uysal’ın dediğine göre 2 bin kişi ağırlanabiliyor bu teknelerde. Unutmayalım ilk mavi yolcularımız, Cevat Şakir, Azra Erhat ve Bedri Rahmi Eyüboğlu idi.

        Sevgi Çemberi
        Sevgi Çemberi

        70 BODRUM’LU İŞ İNSANI DESTEKLİYOR

        Organizasyon Komitesi Başkanı Uysal, 30 yıl önce başlayan bu yelken yarışlarının Bodrum’da 70 iş insanı tarafından desteklendiğini, uzun yıllardır Bodrum’un ticari yat imalatında önemli bir üretim merkezi olduğunu ancak bu endüstrinin durma noktasına geldiğini üzülerek belirtti. "Aslında üretim sorunumuz yok ama tanıtım sorunumuz var" dedi. Oysa The Bodrum Cup, ekim ayında tam da turizm ölü mevsime girerken bir hayat suyu bu sektöre.

        YAT İŞLETMECİSİ FİKİR BABASI

        Erman Aras, The Bodrum Cup’ı akıl eden bu 70 iş insanı arasında. Bu yarışın da onursal başkanı. Kendisi bir yat işletmecisi. 1980 yılında işe başlamış. O yıllarda mavi yolculuğa yabancılar çıkarmış. En çok da Fransızlar. ”Bu sektörün gelişmesi, yelkenciliğin yayılması için Deniz Meslek Liseleri şart ama ne yazık ki Bodrum ve civarında yok” diyor. 30 yıllık The Bodrum Cup’ın ilk yıllarında düzenledikleri yelken yarışmasında teknelerin kabinine mavi tur yolcularını da almayı kararlaştırmışlar. Fransız TV5’i de çekim için davet etmişler. TV ekibi “Nasıl yani, Rali arabasının arkasına yolcu mu alıyorsunuz?” demiş ama çekimlere de gelmiş. İlk yıl 17 tekne katılmış. Böylece ilk kez yurt dışında seslerini duyurmuşlar.

        ARSENAL’İN BAŞKAN YARDIMCISI DAVID DEIN YELKEN YARIŞININ KOMODORU

        Bu yılki Komodor İngiliz David Dein. Komodor nedir derseniz, bir rütbe, deniz birliğine kumanda eden bir rütbe diyelim. Futbol sevenler bilir, David Dein Arsenal takımının ve İngiliz Futbol Federasyonu’nun eski başkan yardımcısı. Onun Türkiye’ye ilk gelişi ve bir Bodrum aşığı oluşunun macerası da ilginç geldi bana. 11 yıl önce eşi, David Dein’e Bodrum’da bir sürpriz parti yapmak istemiş. O güne kadar Dein, Bodrum’a hiç gelmemiş. Alana indiklerinde David Dein, eşine "Hangi otelde kalıyoruz?" demiş, eşi de kiralık bir tekne ismi söylemiş. Sürpriz partinin yapıldığı tekne ve mavi yolculuk, David Dein’e kendi teknesini yaptırma fikrini vermiş ve işte 30'uncu The Bodrum Cup yarışına ‘Take It Easier’ (Hayatı Daha Kolaya Al) teknesiyle ve komodor olarak katılıyor. Bu görev kendisine verildiğinde "Herkesin yaptığını yapmak istemiyorum, bir yenilik yapmamız gerekir, yarışın bir ayağını İstanbul’a götürelim" diye düşünmüş. İyi de buna bir de sponsor bulmak gerekir demiş ve hemen dostu Ali Koç’u aramış. Ali Koç da Bodrum’da mayıs ayında açacakları Amerikan Hastanesi’ni de düşünerek sponsor olmayı kabul etmiş. İşte olay böylece İstanbul’a kadar ulaşmış.

        Yarışın komodoru David Dein
        Yarışın komodoru David Dein

        HEDEF DÜNYAYA AÇILMAK

        Hepsi Türk tersanelerinin el emeği, 25 mega yatlık The Bodrum Cup korteji ,bu yıl 13 Ekim Cumartesi Beşiktaş’taki Four Seasons Oteli önünde başlayacak. Pazar günü Setur Fenerbahçe Kalamış Marina’da izlemek isteyen tekneleri gidip görebilecek. Yarış 15 Ekim’de Kalamış’tan başlayacak. Ondan sonraki rota Çanakkale Boğazı ve Midilli, Sakız Adası, Samos Adası olacak. 21 Ekim Pazar kortej Yalıkavak Marina’ya varacak. Pazartesi akşamı da ödül töreni yapılacak. 22 ve 23 Ekim günleri Mavi Yolculuk Mutfağı Yemek Yarışması düzenlenecek. Kenan Doğulu ve Levent Yüksel konserler verecek Bodrum Yalıkavak Marina’da. Yelken yarışlarının bir ayağı da Leros, Datça Körmen ve Kissebükü Koyu’nda da devam edecek. Tekneler 27 Ekim Cumartesi Kissebükü’nden Bodrum’a dönmüş olacak.

        The Bodrum Cup yöneticileri, bu yıl İstanbul’a geldik ama asıl hedefimiz dünyaya açılmak diyor.

        Diğer Yazılar