Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Son 8 aylık maratonda arkalarında 1292 iş fikrini bırakarak TÜSİAD’ın “Bu Gençlikte İş Var” yarışmasını kazanan üç gençle, Sabancı Center’ın kapısından çıkıyoruz.

        Ellerinde, 75 bin TL’lik ödülü almaya hak kazandıklarını gösteren dövizi taşıyorlar.

        Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Bilgisayar Mühendisliği 3’üncü sınıf öğrencileri Hasan Zafer Elcik, Sercan Değirmenci ve ekibe Türkiye Girişimcilik Vakfı’ndan katılan İşletme Fakültesi öğrencisi Can Dörtkardeşler, otizm hastası çocukların eğitimine katkı sağlamak amacıyla oluşturdukları “OTSIMO” projesiyle bu ödülü almışlardı...

        Gençleri kapıda bir an durdurup soruyorum:

        Yapılan araştırmalara göre üniversite mezunu gençlerin yüzde 60’ı, aylık 1000-2000 TL ücretle çalışmaya razı... Kendinizi gelecekte bu kulelerde mi görmek istersiniz yoksa girişimci olmak mı? “İşsizlik yüksek olduğu için ücretler düşük. Girişimci olmak istiyoruz” yanıtını veriyorlar. Sohbet derinleşiyor...

        Mühendislik eğitimi sonrasında kurduğu konfeksiyon mağazasından emekli olan bir baba ve öğretmen bir annenin çocuğu olan Zafer Elcik, projeyi, 14 yaşındaki otizm hastası kardeşinin ihtiyaçlarından yola çıkarak geliştirdiğini söylüyordu. “Bu ödülü annelerimiz adına aldığımızı yazar mısınız?” dedi...

        Kardeşi “insanca bir yaşam” sürüyorsa bu öykünün kahramanı şüphesiz önce annesi ve aylık 5 bin TL’ye mal olan eğitim giderini karşılayan aile fertleri... Otizm dünyada marjinal bir sorun değil... Dünya nüfusunun yüzde 1.5’ine tekabül eden otizm hastası oranı, tüm kanser hastalarının 3 katından fazla.

        Türkiye’de de 0-18 yaş aralığında 352 bin otizm hastası var... OTSIMO projesine rehberlik yapan Gürallar Yönetim Kurulu Başkanvekili ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Esin Güral Argat, ödül yemeğinde İngiltere’den örnekler vermişti:

        Otizm hastalarına bir yılda harcanan para, kanser hastalarına harcananın 3, kalp hastalarına harcananın 5 katı... Amerika, İngiltere ve Türkiye pazarında 35 bin çocuğa ulaşmayı hedefleyen OTSIMO projesi, internet tabanlı bir oyun-eğitim paketi olmanın ötesine geçiyor.

        Otsimo’dan ücretsiz olarak indirilen eğitsel oyun uygulamalarına karşılık, ailelerin 15 TL’ye satın alacağı “Otsimo Aile” paketi de çocuğun uygulamaya verdiği tepkileri izleme olanağı sunuyor. Değirmenci sohbete katılıyor: “Bütün kodları ben yazdım” diyor... ODTÜ’ye dereceyle girdiği kesin diye düşünüyorum, doğruluyor.

        Annesi ev hanımı, babası kamuda işçi olan Değirmenci’nin “dehası” ile arkadaşlarının “inovatif düşünme yetisini” buluşturan bu projeyi dinlerken, “Yağmur Adam” fiminde otistik bir karakteri canlandıran Dustin Hoffman ile kardeşi rolündeki Tom Cruise’ün hayatı keşfedişlerini anımasadım.

        FIRAT’TAN PROJE AKTI

        Ümit Boyner’in TÜSİAD Başkanlığı döneminde başlatılan “Bu Gençlik’te İş Var” yarışmasına, ilk yıl (2011) 2 üniversiteden 312 öğrenci 92 iş fikriyle katılmıştı. 2013 yılında 48 üniversiteden 154 iş fikri geldi.

        Muharrem Yılmaz’ın başkanlık dönemine denk gelen 2014 yılında yarışmaya ara verilmişti. 2015 yılında TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes ile yarışma yeniden start aldı. Bu yıl 70 şehir ve 144 üniversiteden 3.195 öğrenci, 1.292 iş fikriyle başvurdu. Elemeleri geçen 14 projeden 5’i finale kaldı. En çok katılım gösteren iller, İstanbul, İzmir, Ankara, Elazığ, Eskişehir, Adana, Kayseri, Kocaeli, Rize ve Trabzon oldu.

        Yarışmaya en çok proje gönderen Elazığ Fırat Üniversitesi, ilk 5 içinde tek projeyle yer almayı başarırken, elemelere kalan ilk 32 projeye 4 proje sokmayı başardı. Yarışmacı öğrencilerin yanı sıra en çok başvuru yapan üniversiteler, İzmir Ekonomi, Fırat ve İstanbul Gelişim de ödüllendirildi. Başvuru yapan kadın öğrenci oranı yüzde 29 düzeyinde kaldı. Başvuruların dağılımında ise yüzde 56 ile mühendislik fakülteleri başı çekti. İkincilik ödülü olan 50 bin TL’yi, MAP/Turkuaz Group Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO Erkut Yücaoğlu rehberliğinde hazırlanan MC365 ekibinin “Atıklardan PGM Geri Kazanım” projesi aldı. 25 bin TL’lik ödülü almaya hak kazanan, Boyner Grup Yönetim Kurulu Başkanı & CEO’su Cem Boyner’in rehberliğinde hazırlanan NUYAP ekibi de “Sen Fısılda Dünya Duysun” projesiyle üçüncü oldu.

        Diğer Yazılar