Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Geçen yıl Japonya 100 milyar dolar büyüklüğünde doğrudan yabancı sermaye yatırımı yaptı. Türkiye’ye ise bugüne kadar gelen yatırım 2 milyar dolar civarındaydı. Japonya’dan Türkiye’ye yapılan en büyük doğrudan yatırım, 2018 yılında 100 yaşını kutlayacak elektrik ve elektronik devi Panasonic’in, Viko’yu satın almasıydı.

        Televizyondan güneş paneline, LED aydınlatmadan cep telefonuna kadar geniş bir alanda faaliyet gösteren ve geçen yıl cirosu 70 milyar dolara ulaşan Panasonic Corporation’ın bünyesinde yer alan Panasonic Eco Solutions, Viko’nun çoğunluk hisselerini 5 Aralık 2013’te 460 milyon dolara devraldı. Nisan 2017’den itibaren de bu isimle yoluna devam ediyor.

        1966’dan beri priz ve elektrik anahtarları üreten Viko’nun eski ortaklarının şirketteki payı yüzde 1’e kadar inmiş, yönetim tümüyle Japonlara geçmişti. İstanbul

        Sancaktepe’de fabrikası olan şirketin çalışan sayısı aynı dönemde 750’den 950’ye çıktı.

        Türkiye’ye aktarılan sermaye 560 milyon dolara ulaştı.

        Şalter ve akıllı ev sistemleri de üreten Viko’nun priz ve elektrik anahtarı ürünlerinde iç piyasada pazar payı yüzde 50’ye ulaşırken en yakın rakibinin payı yüzde 15’ler civarında kalıyor. Panasonic Corp’un ise elektrik anahtarları ve prizlerinde Japonya’da pazar payı yüzde 85’e, Asya ülkelerinde yüzde 25’e ulaşıyor.

        Alman standardı olarak tarif edilen Viko üretimi ile Uzak Asya’dan sonra Türkiye’nin komşu coğrafyasında da bölgesel güç olma stratejisi kuruyorlar.

        Geçen yıl Türkiye pazarında yüzde 15 büyüdüklerini ve 450 milyon TL cironun yüzde 35’inin 70 ülkeye yapılan ihracattan geldiğini söyleyen Panasonic Eco Solutions Türkiye Genel Müdürü Nusret Kayhan Apaydın, 2017 planlarını açıklarken “Bu yıl ciromuzun 500 milyon TL’ye ulaşmasını hedefliyoruz. Satın almadan sonra şirkete yapılan 100 milyon TL yatırımın 30 milyon TL’si Ar-Ge, 50 milyon TL’si tesis ve makine, 20 milyon TL’si ise pazarlama alanına gitti. Her yıl 40 milyon TL yatırım planladık” diyor.

        UZAKTAN OKUYAN SAYAÇ ÜRETTİLER

        Kayhan Apaydın, Rusya, Ukrayna, Avrupa ve AMEA olarak ifade edilen Afrika, Ortadoğu, Asya ülkelerini kapsayan bölgede Türkiye’nin Ar-Ge üssü olarak konumlandığını belirtiyor. Bütçelerinin yüzde 3’ünü ayırdıkları Ar-Ge bölümünde, 70 tam zamanlı uzmanın çalıştığını belirten Apaydın, akıllı şehirlerin altyapısının temel taşı niteliğinde geliştirdikleri “Akıllı Sayaçlar ve PLC Teknoloji Okuma Sistemleri” örneğini veriyor.

        Van Gölü Elektrik Dağıtım’ı (VEDAŞ) üstlenen Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker’den, “uzaktan okuyan sayaç sayesinde kayıp kaçak oranının yüzde 60’lardan yüzde 13’e kadar düşürüldüğü”nü dinlemiştim.

        40 MW’LIK GÜNEŞ PANELİ KURDU

        Türkiye’de LED ve akıllı ev sistemleri, fonsiyonel sanatsal priz tasarımlarının yanı sıra, güneş enerji santrallarında da (GES) iddialılar. HIT (Heterojunction with Intrinsic Thin layer) teknolojisinin mucidi olan ve 1975’ten beri güneş paneli üreten Panasonic Co., bugüne kadar Türkiye’de 40 MW’lık kapasite kurmuş. 2017 yılında ilave 30 MW’lık kapasite öngörüyorlar. GES’i, işyerlerinin enerji ihtiyacını karşılamak üzere yatırım yapanların yanı sıra, sadece devlete elektrik satma amaçlı tercih edenler de bulunuyor.

        100 MİLYAR DOLARLIK SUUDİ-JAPON FONU

        Japonya’nın teknoloji ve yenilenebilir enerjiye ilgisi malum. Japon SoftBank ve Suudi Arabistan ile geçen yıl 100 milyar dolarlık Vision Fund’u kurdu. ABD’li teknoloji devi Apple’ın 1 milyar dolar yatırım yapacağı Fon’da; Oracle, Foxconn ve Qualcomm’un da ortaklığı bulunuyor.

        Türkiye açısından bakarsak, Koç Üniversitesi ve Koç Holding ortaklığı ile 2010 yılında kurulan teknoloji şirketi İnventram’ın yüzde 30 hissesini, toplam varlığı 97 milyar dolara ulaşan Japon Mitsui Co’nun satın alması çarpıcı bir örnekti.

        Otomotiv yan sanayiinde faaliyet gösteren İspanyol Ficosa’nın yüzde 49’unu da 2015’te satın alan Panasonic Co., yeni nesil otomotiv sektörüne geçişi sağlamaya çalışıyor. Bursa’daki Ficosa fabrikası da bu ekosisteme eklemlendi.

        Panasonic’in bana göre Türkiye’de yaptığı en önemli iş; Sancaktepe’de makine üreten bir makiney üretmesi ve ortak Ar-Ge çalışmaları yürütüyor olması... Genç ve eğitimli işgücüne lazım olan bu!

        Diğer Yazılar