Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        2012 yılından bu yana her yıl düzenledikleri “İnovasyon Haftası”nı, girişimcilikle buluşturduklarını söyleyen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, İstanbul’u bölgesel “girişimcilik üssü” yapmayı hedeflediklerini söylüyor.

        İnovasyon ile girişimciliği tek çatı altında toplama fikri, bundan 2 yıl önce Sapanca’da Hazine Müsteşarlığı bürokratları ve sivil toplum kuruluşları ile yapılan arama konferansında ortaya çıkmıştı.

        6-9 Aralık 2017 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde (İKM) düzenlenecek “Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Haftası”nı bundan önceki 5 etkinlikten farklı kılan platformlar ortaya çıkmış.

        Afrika’dan Rusya’ya, Hindistan’dan Balkanlar’a kadar Osmanlı İmparatorluğu coğrafyasında İstanbul’u “girişimcilik merkezi” haline getirmeyi hedefleyen “Born Global” (Doğuştan Küresel) buluşması gerçekleşecek.

        Büyükekşi; İnovasyon Haftası Organizasyon Komitesi Başkanı ve TİM Başkanvekili Tahsin Öztiryaki’nin de katıldığı buluşmamızda, yeni nesil girişimlerden beklentiyi şöyle açıklıyor:

        “İnovasyon konusuna firmalar, okullar, öğrenciler alıştı. Bu, gençler yapmış, biz de destek verelim konusu değil. Buradan dâhiler çıkabilir. İnovasyon için Ar-Ge’de olduğu gibi startup’lara da bütçeden pay ayrılabilir. Kazan-kazan ilişkisi devreye giriyor.”

        ESTONYA VE İSRAİL’DEN KATILIM İLK SIRADA

        Büyükekşi etkinlik kapsamında düzenlenecek startup yarışmasını anlatıyor:

        “İKM’nin alt katında 200 startup’a stant veriyoruz. Yurtiçi ve yurtdışından davet ettiğimiz startup’ları özendirmek için 2 ayrı yarışma düzenledik. Yurtiçinden katılanlardan birinciye 200 bin, ikinciye 100 bin, üçüncüye 50 bin lira; yurtdışından katılanlara ise 50 bin, 25 bin, 10 bin dolarlık ödüller vereceğiz. Yatırımcılar yapılacak 120 sunumu (pitching) izleyebilecek. Yurtiçinden 500 firma başvurdu. Yurtdışından başvuran 200 startup’ın 50’si Estonya’dan, 20’si İsrail’den, 10’u Lübnan’dan. Şu ana kadar 10 ülkeden katılım oldu. Estonya ayrıca ülke olarak stant da açacak. Türkiye’yi Avrupa ve Amerika pazarına açılmada atlama taşı görüyorlar. Vizeden oturma iznine kadar yasal sorunları çözmemiz gerekiyor.”

        TOBB Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı’nın bu etkinlikte yer alan startup’lara “melek yatırımcı” olarak 500 bin dolarlık fon ayırdığını da ekliyor.

        Endüstriyel mutfak sanayicisi Öztiryaki ise startup projesi olarak akıllı telefonlara indirilen KulakApp uygulamasıyla oturumların izlenebileceği bir platform ortaya çıkarmış.

        Yeni ekonomi çağının en önemli dinamiği kabul edilen “startup ekosisteminin” bir araya geleceği etkinliğe katılacak 36 panelist arasında, kadavradan “kafa nakli” gerçekleştiren beyin cerrahı Prof. Dr. Sergio Canavero, Sheffield Üniversitesi’nde yapay zekâ ve robotik profesörü Noel Sharkey, Bitcoin Foundation Kurucu Başkanı ve Forbes yazarı Jon Matonis gibi ünlü isimler yer alıyor.

        “İnovasyon Haftası’nı düzenlediğimiz ilk yıl 3 bin ziyaretçi gelirse mutlu olacaktık, 15 bin kişi geldi. Geçen yıl 60 bin ziyaretçiye ulaştık” diyen Büyükekşi, sanayi-üniversite işbirliğine dayanan “İnoSuit - İnovasyon Odaklı Mentorluk Programı”na, bu yıl KOSGEB’i de dahil ederek desteklenen firma sayısını 50’den 200’e çıkardıklarını vurguluyor.

        Bunlar arasında THY gibi Türkiye’nin ilk büyük 100 firmasının yanı sıra, Bitlis’teki Awesell gibi KOBİ’ler de yer alıyor.

        İNOVASYON LİGİNDE İKİ GERİ BİR İLERİ

        TİM, son 3 yıldır firmaların inovasyon sonuçlarını 5 ayrı kriterde değerlendiren İnovalig sıralaması yapıyor.

        Bu platforma ilk yıl 460 firma müracaat ederken, bu yıl sayı 970’i geçiyor. Aralarından 50 firma derecelendirmeye giriyor.

        Büyükekşi, “Türkiye’nin ilk 100’ünde olan firmalar inovasyon merkezini yeni kurmuşlar. Yaptığımız şeyin işe yaradığını gördük. İlgi, bilgi, sabır, sebat gerekiyor” diyor.

        İstanbul’dan Şırnak’a kadar yaygınlaşan inovasyon kavramına bugüne kadar 25 milyon lira yatırım yapan, etkinliğe başından beri destek veren Arçelik, TEB ve THY’nin yanına, sonraki yıllarda Sabancı, geçen yıl da Çalık ve Turkcell eklenmişti.

        Yeni nesil ekonomiler hızlı büyüyor. Bir kilogram göz içi lens 675 bin dolara ihraç edilirken, madencilik sektöründe aynı değer 20 sente kadar düşüyor.

        Gelişmiş ülkelerde ihracat kilogram fiyatı 4 dolara kadar çıkarken, Türkiye’de 2014 yılında 1.59 olan kilogram fiyat, geçen yıl 1.39 dolara gerilemişti.

        Bu yıl 10’uncusu yayımlanan “2017 Küresel İnovasyon İndeksi”nde, 2016 yılında 138 ülke arasında 42. sırada yer alan Türkiye, 127 ülkenin incelendiği 2017 raporunda 43. sıraya geriledi.

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, hükümetin ve kurumların da desteğini alan inovasyon ikliminin güçlenmesi için stratejik yaklaşım gerekiyor.

        Diğer Yazılar