Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İtalyan Luxury Living Group’un (LLG) Yönetim Kurulu Üyesi Daniele Vignatelli geçtiğimiz günlerde Türkiye’deydi.

        Adından da anlaşılacağı gibi LLG, otomobilden parfüme, giysiden gözlüğe kadar Fendi, Bentley, Trussardi, Heritage, Bugatti gibi lüksü temsil eden markaların iç dekorasyon koleksiyonlarını tasarlayan bir şirket.

        “Piyasaların en ferah günlerini yaşamadığı bir konjonktürde, fiyat baskısı artarken, LLG’nin Türkiye’de ne işi var?” diye soruyoruz.

        LLG çatısı altında oluşturulan markalardan Fendi Casa, Kazlıçeşme sahilinde yükselen “Büyükyalı İstanbul” projesindeki bloklardan birini giydiriyor.

        100 dairelik blokta, ortak alanlardan mobilyaya kadar tüm tasarımı üstleniyor.

        Daire sahipleri, bu markanın altında oluşan 7 bin 700 farklı konsept ve 10 bin farklı kumaş seçeneğinden yararlanarak evlerini dekore edebilecek.

        DUBAİ VE MIAMI’DEN SONRA TÜRKİYE’DE

        Özak GYO, Ziylan Gayrimenkul ve Yenigün İnşaat’ın Emlak Konut GYO ortaklığıyla hayata geçirdiği projenin sözcüsü Özak Global Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık’ın ev sahipliğinde LLG’nin veliahdı Vignatelli ile birlikte Büyükyalı’daki örnek dairelerden birinde kahvaltı ediyoruz.

        LLG Group CEO’su Michele Galli ve Tasarım Grubu Başkanı Andrea Boschetti de bizimle birlikte.

        Projede 4 farklı tasarım markasıyla anlaştıklarını belirten Akbalık, İtalyan firmasıyla kurulan bu işbirliğini, “Bu bir iş modeli. ÖZAK Grubu olarak global oyuncuyuz. LLG ile dünyanın başka ülkelerinde ve Türkiye’deki projelerimizde de bu işbirliğini sürdüreceğiz” diyerek farklı bir konuma taşıyor.

        Aynı iştah Vignatelli’de de var:

        “Milano’nun yanı sıra yurtdışında New York, Los Angeles, Moskova, Paris, Londra ve Pekin’in de aralarında olduğu 10’un üzerinde dünya kentinde tasarım ofisimiz var. Dünyanın dört bir tarafında 300 kadar mağaza/bayide de markalarımız satılıyor. Türkiye’de de 20 yıldır bayimiz var. Büyükyalı ile işbirliğimiz bunlardan farklı. Türkiye, Dubai ve Miami’den sonra gayrimenkul proje ortaklığı kurduğumuz 3’üncü ülke. Bundan sonra Şanghay ve Melbourne’ü düşünüyoruz.”

        İstanbul ile Roma yaşam tarzını karşılaştıran Vignatelli, “Bundan 2 bin yıl önce belki de biz sizin (İstanbul) stilinizi taşıyorduk” diye de ekliyor.

        Hikâyeyi biliyorsunuz: Osmanlı ilk sanayi hamlesini 1843 yılında Zeytinburnu Demir Fabrikası’nı (Fabrika-i Hümayun) kurarak başlatmıştı. 1985 yılında “eski eser” statüsüne sokulan yapı, Büyükyalı projesi içinde restore edilerek halka açık sosyal/kültürel mekâna dönüştürülüyor.

        Vignatelli’ye baştaki sorumu yöneltiyorum: Küresel finansal krizler ve ekonomilerin küçülmesi sizi nasıl etkiliyor?

        “2008 finansal krizinden beri yıllık büyüme oranımız iki haneli gerçekleşiyor. Lüks çok büyük bir pazar. En üst gelir grubunda talep canlı. Para bir anda kaybolmaz, el değiştirir” yanıtını veriyor.

        Toplam 111 dönüm alanda bin 500 konutun inşa edildiği projede satışlar etap etap yapılıyor. Metrekaresi 13-30 bin liradan satışa çıkan ilk etap dairelerin yüzde 30’u satılmış.

        Emlak Konut GYO’nun “Satışı Tamamlanmış Bağımsız Bölümler Raporu”na göre de, 2017 yılı temmuz-ekim döneminde, en yüksek ciro sağlayan projesi Büyükyalı oldu.

        2019 yılında teslim edilecek projede 4 ayda 240 milyon 786 bin lira ciro elde edilirken, projenin toplam cirosu 814 milyon liraya ulaştı.

        Bu sonuçlar da “para parayı çekiyor” özdeyişini doğrular nitelikte...

        KAVGADAN KOLTUK TASARIMINA

        LLG’nin kuruluş öyküsü, 1987 yılında babası Alberto Vignatelli ile bundan 92 yıl önce Roma’da temelleri atılan Fendi’yi markalaştıran yakın dostu Anna Fendi’nin, bir tartışma sırasında giriştikleri yastık kavgasına uzanıyor.

        İki dost ellerindeki yastıklardan ilham alarak dekorasyon pazarına yatırım yapmaya karar veriyor.

        Böylelikle Fendi Casa markasıyla mobilya üretmeye başlıyorlar. Ardından diğer markalar geliyor.

        Bayan Fendi’nin adı da bir dönem İzmir’de yaşayan akrabaları “Efendizade” ailesinden geliyor.

        İtalyan ve Türk markalarını “tarihi yarımada”da buluşturan faktörün Osmanlı kültürü olduğunu söylemem yanlış olmaz.

        Diğer Yazılar