Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bugün vizyona giren Arif V 216 filminin yapımcılığını ve başrolünü üstlenen Cem Yılmaz ve film ekibiyle birazdan Soho House’un konforlu sinema salonunda ön gösterimi izleyeceğiz.

        Salona geçmeden önce yaptığımız sohbette, Yılmaz’a yılbaşı gecesi TV8’de izlediğim performansını hatırlatıyorum...

        Ünlü komedyen, yazar-senarist-müzisyenoyunculuğuna ilaveten bana göre o gece şarkıcılığını da yukarılara taşıdı.

        Bir süredir besteler de yapan Yılmaz’ın; filmlerinde yorumladığı “Ne Bileyim Ben”, “Psikopat”, “Hayde”, “Hey Onbeşli” şarkılarıyla sesine zaten aşinayız.

        Yılbaşı gecesi Orhan Gencebay’ın “Ayrılıktan vazgeçelim biz” şarkısıyla Sibel Can’la yaptığı düet, içinden şarkı geçen bir parodi gibiydi. Aklıma takılan “Bir müzikal mi planlıyor?” sorusunu kendisine yönelttim.

        Çok sayıda sinema filmi ve TV dizisine imza atan TMC Film’in sahibi Erol Avcı’dan gelen teklifi anlatmaya başladı:

        “Erol Avcı, ‘Lüküs Hayat’ müzikalini beyazperdeye aktarmamızı teklif etti. Benim de en büyük hayalim ama çok geniş bir kadro gerektiriyor, maliyeti yüksek bir proje, çok para lazım...”

        Senaryosunu yazdığı ve Tiglon Film’in sahibi Murat Akdilek’le yapımcılığını üstlendiği AROG filminin 9 milyon dolara mal olduğu konuşuluyor.

        2008 yılında vizyona giren bu filmden 10 yıl önce sinemada göründüğü ilk filmi “Her Şey Çok Güzel Olacak”ın maliyetinin düşüklüğünü ise gülümseyerek anlatıyordu...

        Yılmaz, “Setimizde çıkan yemeğin niteliği, çalışma koşullarında sağladığımız konfor, filmin kalitesine yansımıyor olabilir, ama biz bunlara çok özen gösteriyoruz” diyordu.

        Lüküs Hayat’ın filminde çok geniş bir kadronun rol alması gerektiğini de söyleyen Yılmaz, yapım maliyetinden gözünün korktuğunu itiraf ediyor.

        Lüküs Hayat’ın aslında 1951 yılında filme çekildiğini de bu sohbette aktarıyor.

        SÖZLERİ NÂZIM HİKMET YAZMIŞTI

        Kayıtlara sözlerini Ekrem Reşit Rey’in yazdığı, Cemal Reşit Rey’in bestelediği 1933 tarihli operet olarak geçen Lüküs Hayat, ilk olarak Ömer Lütfi Akad yönetmenliğinde beyazperdeye aktarılmıştı.

        Aslında ünlü operetin sözlerini; o yıllarda parasızlıktan şarkı sözleri yazan usta şair Nâzım Hikmet’in kaleme aldığını bugün çok az insan hatırlıyor olabilir.

        Tiyatro sanatçısı Yavuz Pekman, 2015 yılında Evrensel Gazetesi’ne verdiği bir röportajda bu tarihi şöyle aktarıyor:

        “İki kardeş; 1932- 33 tiyatro döneminde Şehir Tiyatroları’nda Üç Saat’le başlayan operetler döneminin yaratıcılarıydı. Ekrem Reşit’in yazdığı oyunları, Cemal Reşit bestelemektedir. Muhsin Ertuğrul onların yanlarına bir de şair katmıştır. ‘Ah Berelim’, ‘Lüküs Hayat’, ‘Zeynebim’, ‘Hesap Günü Kazıklanır’ gibi unutulmaz şarkıların sözlerini Nâzım Hikmet yazar. Gerçekten de üçlünün sağlamış olduğu başarı olağanüstüydü.”

        ***********

        DÜNYAYA İNSAN OLMAK İÇİN GELDİ!

        Uzay çağı göndermesi yapan GORA filminden fırlayan Arif V 216; 150 kişilik ekiple 13 haftada çekilmiş. Muhtemelen bugüne kadar çekilen Cem Yılmaz filmleri arasında hatırı sayılır bir maliyet ortaya çıkmış. Filmi izlemek üzere koltuklarımıza gömüldüğümüz andan son sahneye kadar güldük...

        Bir Cem Yılmaz filmi için şaşırtıcı olan burası değil.

        Her Şey Çok Güzel Olacak’tan tanıdığımız duygusallığı, “İstanbul 1969” nostaljisiyle yedirmiş.

        Sınıfsal ve toplumsal eleştiriyi de içinde barındıran film; neşelendirmeyi ve hüzünlendirmeyi başarmakla kalmıyor, insanlığa davetiye de çıkarıyor.

        Topluma mal olan sanatçılarımız; Zeki Müren, Sadri Alışık, Ayhan Işık, Filiz Akın, Ajda ile betimlenen romantizmin, naifliğin, saflığın gerilerde kaldığını kabullenmek zor!

        Robot olsan çatlarsın hani.. Ozan Güven’in canlandırdığı dünyaya insan olmaya gelen robot “216”nın dramı da bu...

        Yılmaz’ın, “Hayat kocaman bir sahne ve içinde biz de varız” realizmi, gözünüzde iki damla yaşla sizi uğurluyor.

        Başlıyorsunuz düşünmeye, bilim yapay zekâya ahlak yüklemeyi başaracak mı?

        CMYLMZ başarmış!

        Diğer Yazılar