Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Hükümet tarafından 2010 yılında kamuoyuyla paylaşılan "Ulusal İstihdam Stratejisi" nde, 2023 yılında kadınların işgücüne katılım oranlarının yüzde 35'e yükselmesi hedefleniyor. Yalnızca bu veri bile bize kadın istihdamında ne kadar isteksiz bir irade ile karşı karşıya olduğumuzu göstermeye yeter!

        AB ülkeleri 2020 yılında kadının istihdamını yüzde 75'e çıkartmayı hedefliyor.

        2023 yılında dünyanın en büyük 10. ekonomisi olmayı hedefleyen Türkiye henüz bu lige uygun bir kadın istihdamını hedeflemesi yapmaktan uzak duruyor...

        Kadının işgücüne katılımında bugün dünya ortalaması yüzde 52, üyesi olduğumuz OECD ülkeleri ortalaması ise yüzde 62'ye varmış durumda. Dünya, kadın-erkek fırsat eşitliği ve toplumsal cinsiyet eşitliği gibi sosyo-ekonomik gelişmelere odaklanırken, Türkiye henüz "istihdam gücü" eşiğini atlamaya çalışıyor...

        Yukarıda verdiğim bu rakamlar TÜSİAD'ın kadın istihdamı çalışmasından alınmıştır. Aynı çalışma 2023 itibarıyla kadınların işgücüne katılımında, yüzde 40 oranının hedeflenmesi gerektiğini söylüyor. Kaldı ki bu bile, 2020 Hindistan hedefine eşdeğer bir oran!

        8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle "kadın" sorunlarına yoğunlaştığımız bir günü geride bırakırken, elimizde neler kaldı?

        TÜSİAD ANADOLU'YA AÇILIYOR

        Bu yıl 8 Mart'ta kurumsal refleksler dikkatimizi çekiyor. İDO'nun 8 Mart'ta logosunu "kadın" simgesi ile tanımlaması, Coca-Cola Türkiye'nin "Fikrim Artık İşim", Vodafone Türkiye'nin "Teknolojide Kadın Devrimi" gibi kadın girişimciliğini destekleyen projelerinin yanı sıra, aldığımız iki güzel haberi de paylaşalım.

        Birincisi European Round Table (ERT) tarafından yapılan bir araştırmaya göre üye şirketler içinde Eczacıbaşı yüzde 28.5 ile yönetimde kadın oranında birinci sırayı aldı. Eczacıbaşı'nı; yüzde 22 ile Deutshe Telecom, yüzde 16 ile Lafarge, yüzde 11.8 ile BMW, yüzde 14 ile Siemens ve yüzde 15 ile Philips izledi.

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, "Çalışma Hayatında Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi" yarışmasında orta ölçekli firmalarda Suteks, büyük ölçekli firmalarda ise Boyner Grubu birincilik aldı. Her iki grubun başında, kadın hakları savunucusu iki kadının bulunması dikkat çekiyor. Boyner Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner'in başkanlığını yürüttüğü TÜSİAD'da Suteks'in patronu Nur Ger de "Kadın-Erkek Eşitliği Çalışma Grubu Başkanlığı"nı sürdürüyor.

        Bu ödüle layık görülen iki grubun da, eğitim yasa tasarısına yönelik eleştirileri ile hükümetin şimşeklerini üzerine çeken TÜSİAD ın içinden çıkması da dikkat çekiyor.

        Bakanlığın düzenlediği yarışmanın, AB ile yürütülen "Eşleştirme Projesi"nin bir uzantısı olduğunu söyleyen Ger, böylelikle kamuda bir yol haritasının belirmeye başladığını vurguluyor. Ger, başkanı olduğu TÜSİAD Çalışma Grubu 2012'de, kadın ve erkek istatistiklerinin ayrışması ve Anadolu'daki kadın girişimcilerle buluşma gibi çalışmalar yapacaklarını söylüyor.

        MECLİS'TEN 8 MART AÇILIMI

        Başbakan Erdoğan, eşi Emine Hanım ile her 8 Mart'ta Anadolu'nun bir başka ilinde olmayı tercih ediyor. Bu yıl kadın gündemini "terör" ve "anneler" üzerine odaklayan Erdoğan, Mardin'deydi...

        Açıkçası merak ettim; Boyner in konuşmacı olarak davet edildiği Başbakan ın Mardin deki ziyaretinde yapılması planlanan panel son anda iptal olmasaydı, gündem nasıl şekillenirdi?

        Bu yazının yazıldığı saatlerde kadın örgütlerinin kimi yönleriyle eleştirdiği "Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun Tasarısı" TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

        Bu 8 Mart bizim için çok önemli bir dönüm noktası olabilir; ovada ölüme inat bir tarihe not düşüyor olabiliriz... Artık elimizde yasal bir mücadele zemini var.

        Diğer Yazılar