Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ortadoğu'da Türkiye ve Rusya'nın siyasi tutumları arasındaki farklılıklar, enerji tedarik rotasında bir değişikliğe yol açar mı?

        Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın çok kereler muhatap olduğu bu soruya verdiği yanıtlar, "Rusya ile enerji anlaşmalarımız siyaset üstüdür, zarar görmez" cümlesiyle özetlenebilir.

        Buna karşılık Azeri gazının Anadolu üzerinden Avrupa'ya aktarılmasını öngören, Türkiye'nin Azerbaycan ile imzaladığı "Trans Anadolu Boru Hattı Projesi"nin (TANAP) start alması ilgi çekici bir gelişmeydi.

        Bakü'de gerçekleşen "Türkiye-Azerbaycan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi" toplantısının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın TANAP'ı "Tarihe mühür vuran proje" olarak takdim etmesi, projenin bölgesel gücüne işaret ediyordu.

        Son 10 yılda Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ticari ilişkiler, 1 milyar dolardan, 3.5 milyar dolara ulaşırken, Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı sermaye yatırımları içinde Azeri sermayesinin liderliği; iki ülke arasındaki ekonomik yakınlaşmanın bir başka yanıydı.

        DOWN SENDROMLU RESSAMIN IŞIĞI

        Down sendromlu 1991 doğumlu Azeri ressam Meryem Alakberli'nin, 16-19 Eylül tarihleri arasına TBMM Milli Saraylar Dolmabahçe Sanat Galerisi'nde süren "Renklerin Dansı" sergisinin açılışı; uluslararası sosyete ve sanat çevrelerinin yanı sıra, Azeri-Türk siyasi, diplomasi ve iş dünyasından da ilgi görüyordu...

        Bakü, Berlin, Paris ve Moskova'dan sonra İstanbul'da kişisel resim sergisini açan 1991 doğumlu Meryem'e en büyük destek, kuşkusuz annesi ve Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Başdanışmanı Fatma Abdullazade'den geliyor.

        Sergide görüştüğüm diplomatlara ve işadamlarına hep aynı soruyu yöneltiyorum...

        "TANAP; Azerbaycan ile Türkiye arasında Ermenistan meselesi nedeniyle ara ara kesintiye uğrayan sürecin, kalıcı bir uzlaşıya döndüğünü gösterir mi?"

        Açık söylemem gerekirse, bu sorunun Azerbaycan'daki karşılığı, Rusya'nın TANAP projesine vereceği olası tepki ya da endişeden bağımsız şekillenmiyor.

        TANAP'ın Rusya ile Azerbaycan arasında gerginlik yaratacağı ihtimalini göz ardı etmeyecek olan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'i, bu projeye imza atmaya ne ikna etmiş olabilir?

        Herkesin aklına tek bir yanıt geliyor: "Ermenistan'ın işgal ettiği Karabağ sorununun çözümü için kartlar açılıyor..."

        Haksız olmayabilirler...

        Aliyev'in Ermeni diasporasının ayağa kalkmasına yol açan Fransa ziyareti, Macaristan'ın bir Ermeyi subayını öldürme suçundan müebbet hapse mahkûm ettiği Azeri subayı Seferov'u, Bakü'ye iade etmesi gibi önemli gelişmeler oluyor.

        TÜRK-AZERİ-RUS PROJESİ

        Alakberli Ailesi'nin yakın dostu Azeri kökenli işadamı ve Palmali Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mübariz Manmisov da davetteydi.

        Bodrum ve İstanbul'da turizm yatırımları yapan ve İhsan Kalkavan'ın sahibi olduğu Beşiktaş Tersanesine 200 milyon değerinde, toplam 3 adet petrol platform gemisi siparişi veren Mansimov, "Türkiye'deki tersanelerde ilk kez petrol platformu gemisi yapılacak" diyor.

        Hazar Denizi'nde petrol aramalarını sürdüren Rus enerji şirketi Lukoil'e kiralanmak üzere inşası süren gemileri, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinden, Rusya'ya atılan bir çıpa olarak da görmek mümkün...

        Mansimov, 2010'da 43 milyon dolara Cefi Kamhi'den satın aldığı Bodrum Yalıkavak Marina'yı, 70 milyon dolar yatırımla "Palmarina eğlence adasına" dönüştürürken, gemi turizminin de merkezi haline getireceğini vurguluyor.

        Göz dolduran Türkiye-Azerbaycan arasındaki ekonomik ilişkilerine, kültürel etkinlikleri de eklemek gerekecek. Zira Türkiye'de 100'e yakın Azeri ressamın yaşadığı kaydediliyor.

        Meryem'in babası Oktay Alakberli, "Meryem sergideki resimleri Türkiye'de kaldığı sürelerde yaptı, burayı çok seviyor" diyor.

        Paris'te özel resim eğitimi alan Meryem'in bugüne kadar yaptığı tabloların sayısının 1000'i geçtiğini belirten baba Alakberli "Sergiden resim almak için ısrar edenler oluyor ama hiçbiri satılık değil" diyor.

        Serginin sanatsal kalitesi için İstanbul'daki açılışa gelen Berlin Üniversitesi'nden sanat tarihçi Prof. Inge H. Schmidt'in sözlerine başvuruyorum:

        "Resimlerde her şeyden önce çok çok büyük bir güç ve enerji gördüm. Çok taze ve sanat yönü büyük bir sergiyle karşılaştım."

        Dünyaya içindeki saf renklerle bakan Meryem, bugün de Ankara Çağdaş Sanat Müzesi'nde eserlerini sergileyecek...

        Diğer Yazılar