Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        KALİTE ve değerleriyle gelişen ve her sayısında daha da zenginleşen yeni klasik müzik dergisi Neo Filarmoni, ilk yaşını doldurdu. Klasik müzik dergisi Neo Filarmoni'nin 8. sayısı bu hafta raflardaki yerini aldı. Yeni sayıda kapak röportajı İskoç kemancı Nicola Bendetti ile yapılmış. Derginin diğer röportaj konukları arasında CSO kemancılarından Jülide Yalçın ve Claudio Abbado'nun asistanlığını yapan başarılı Türk şef Alpaslan Ertüngealp de bulunuyor. Ayrıca derginin her sayısında genç yeteneklere de yer veriliyor.

        Neo Filarmoni'nin ustalık sınıflarında ise iki virtüözün anlatımları var: Bunlardan birisi benim Beethoven "Kreutzer Sonat" incelemem, diğeri ise Gülsin Onayın Rahmaninov'un 3. Piyano Konçertosu anlatımı. Bu arada, Ahmet Say müzik ve edebiyat arasındaki derin ilişkiyi incelerken, Natalia Denissova ise Tolstoy'un "Kreutzer Sonat" isimli romanından esinlenerek Beethoven ve Tolstoy'u bir araya getiriyor. Derginin "Müzikli Öyküler" isimli yeni başlattığı bölümünde ise bir Sabahattin Ali öyküsü var: "Ses".

        Neo Filarmoni, ayın bestecisi olarak George Gershwin'i öne çıkarıyor. Derginin bir başka özelliği de, değerli müzisyenlerimizin köşe yazılarına yer veriliyor olması. Güneyman, Çakar gibi müzisyen arkadaşlarımın yanında sevgili piyanist Ulucan, Macar piyanist Marta Gulyas'ı anlatıyor. Müzikolog Kutlay, Osmanlı'dan bugüne kalan Batı müziği mirasını inceleyerek yeni bir makale sunuyor okurlara. Dergiye ilk kez yazan balerin Ayşem Sunal ise Duygu Aykal'ı konu alan bir yazıyla katılıyor Neo Filarmoni'ye...

        Derginin başka bir önemli bölümünü de Ankara Devlet Konservatuvarı'nın değerli öğretmenlerinden Nimet Karatekin için hazırlanan dosya oluşturuyor. Saygıdeğer Karatekin'i anlatan yazılarda Rengim Gökmen gibi değerli isimleri de görüyoruz.

        Derginin ilgiyle takip edilen sayfalarından "Hayatımdaki Müzikler" bölümünde ise bu sayının konuğu kıymetli soprano Feryal Türkoğlu. Öte yandan Ahmet Akses, "Yirminci Yüzyıl Senfonistleri"ne Hans Verner Henze'nin senfonileriyle devam ederken, Atatürk'ün çağdaş müziğe bakış açısı ve Türk Beşleri konulu diğer yazısıyla da "Forum" sayfalarından sesleniyor.

        Neo Filarmoni'nin bu sayısında "Devinen Felsefe" isimli yepyeni bir köşe de başlatılıyor. Anadolu Üniversitesi Felsefe Bölümü Başkanı Demet Taşdelen, felsefe ve sanatı irdeleyen yazılarıyla dergide yerini alıyor.

        Berlin'den sevgilerimle, dergimize gönülden sahip çıkmanızı dilerim.

        Diğer Yazılar