Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Dünya üzerindeki yaklaşık 200 milyon öğrenci var. Bu sayının 2025’te 250 milyona ulaşması bekleniyor. Öğrencilerin sayısı hızla artarken, eğitim alanındaki bilgiler hızla değişiyor ve mesleki yönelimler dönüşüyor. Bu yüzden kimi yetilerin öne çıkması kaçınılmaz. Teknolojik ilerleme, düşünme biçimimizi esnetirken, bizi kendisine adapte etmeye ve yeni anlayışlar geliştirmeye itiyor. Bu konuda yakın gelecekte robotların yardımını alacağız ama kısa vadede bize sadece eşlik edecekler. Dünya Ekonomik Forumu’nun Geleceğin Meslekleri Raporu’na (2015-2020) göre, aranan üst düzey mesleki niteliklerin önemi son yıllarda değişti.

        YETİ TALEBİNİN DEĞİŞİMİ

        REKLAM

        ARANAN EN ÖNEMLİ 10 YETİ

        2015

        1. Karmaşık Problem Çözme

        2. Başkalarıyla İş Birliği

        3. İnsan Yönetimi

        4. Eleştirel Düşünme

        5. Uzlaşma

        6. Kalite Kontrol

        7. Hizmet Uyumu

        8. Muhakeme ve Karar Verme

        9. Aktif Dinleme

        10. Yaratıcılık

        2020

        1. Karmaşık Problem Çözme

        2. Eleştirel Düşünme

        3. Yaratıcılık (+)

        4. İnsan Yönetimi

        5. Başkalarıyla İş Birliği (-)

        6. Duygusal Zekâ (+)

        7. Muhakeme ve Karar Verme

        8. Hizmet Uyumu

        9. Uzlaşma (-)

        10. Bilişsel Esneklik (+)

        2015 en önemli mesleki yetiler listesine göre, Başkalarıyla İş Birliği ve Uzlaşma nitelikleri ön plandayken, bu kişisel ihtiyaçlara talep azalıyor. Birey, çalışma sahasında hızla ön plana çıktıkça, kendisine ayak uydurmaları için diğerlerini beklemesi bir zaman kaybı olarak görülüyor. Paralel biçimde Eleştirel Düşünme ve Yaratıcılık’taki tırmanış sürüyor. Takım çalışmasının getireceği yük paylaşımı yerine, bireysel özelliklerin daha farklı bağlantılarla öne çıkması desteklenir hale geldi. Uyum yerine yönetim ve idare, hatta birilerini beklemeksizin iş bölümlerine sevk etmek daha verimli bulunuyor.

        REKLAM

        Listeden Aktif Dinleme ve Kalite Kontrol yetilerinin çıkması da ilginç. Başkalarının, onların bile kendilerinde bildiklerinin ötesine taşınması için aktif dinlenmesi ya da tüm süreçlerde kontrolün bir kriter olarak öneminin azalması, hız lehine yapılan hataların mazur görülebilmesi anlamına geliyor. Yavaşlık, tüm bu listeden çıkan ya da önemi azalan özellikler karşısında, tercih edilebilir bir özellik olarak kabul edilmemekte.

        DUYGUSAL ZEKÂ VE BİLİŞSEL ESNEKLİK

        2020 yeti beklentileri arasında Aktif Dinleme ve Kalite Kontrol’ün olmaması ve yerlerini Duygusal Zekâ ve Bilişsel Esneklik’e bırakmaları, yine ekip çalışmasının bir tür algı ve duygusal yönetim olarak görüleceğine işaret ediyor. Duygusal fikirler ve esneklik yoluyla grubu yönlendirebilme yeteneği giderek popüler hale gelmekte.

        Duygusal Zekâ (EQ), insanların ya da çalışanların duygularını yorumlama, yönetme ve kontrol etme becerisidir. Kendine olan güveni ifade eden ve bu duyguyu yayan zekâ türü olarak liderlik vasıflarının başında geliyor. Başkalarının duygularını yorumlama yeteneği, sosyal ilişkilerin güçlenmesini ve manipüle edilmesini sağlar. Kendi görüşlerini benimsetmek, bir ekip toplamak ve onlar daha söylemeden ne istediklerini bilmek bilinçdışı bir hitap yeteneğidir. Duygusal Zekâ, anlam yüklemek ve çatışmaları uyuma dönüştürmek için de yararlıdır. Çünkü karmaşık duyguları göğüslemek ve motivasyonu kaybetmeden netleşmek, lider özellikleri gösteren kişilerden beklenen niteliklerdendir.

        REKLAM

        Öte yandan listeye yeni giren Bilişsel Esneklik de bireylerin bir ödev ya da iş karşısında gerektiğinde, düşünme biçimini ya da yaklaşımını değiştirme yeteneğidir. Yüksek bilişsel esneklik taşıyan bireyler, spontan ve basit bir biçimde değişim yapabilir. Bilişsel Esneklik değişen durumlara uyum sağlama, başkasının düşüncelerini ve aklını kullanma ve sorunlara çok yönlü stratejilerle yaklaşabilme kapasitesidir. Alternatif seçeneklere ve uyum sağlamaya kendini kapatmış bir bireyin, esneklik özelliğini yitirdiği söylenebilir.

        KARMAŞIK PROBLEM ÇÖZME

        Listede yerini korumakta olan en önemli özellik Karmaşık Problem Çözme yeteneğidir. Karmaşık problemler, siz onları çözmeye çalışırken içindeki unsurların etkileşerek, daha yeni ve başka problemler çıkarmaya devam ettiği sistemlerdir. Bu problemler sistem içi ya da sistem dışı etkilerle farklılaşabilir. Karmaşık problemler, bireylerin sorunları çözmek için gereken bilgilerin tümüne sahip olmadıkları durumlardır. Dolayısıyla deneyimsel bilgiler devre dışı kalabilir. Bu yüzden, yetersiz düzeydeki bilgiden yola çıkarak, öngörüde bulunmak ve öngörü çıktılarını sınayarak yeni hipotezlerle ilerlemek ve sabırlı olmak gerekir. Karmaşık problemler şeffaf olmadıkları için çözümler tekrar edilir. Karmaşık problemler dışsal değişken ilişkilerinin keşfedilip, bu etkiler aracılığıyla içsel değişkenlerin yönetilmesi ilkesine dayanır. Erişilecek doğru çözüm tek değildir. Bu becerinin ölçülmesinde bilgisayar temelli ortamların kullanılması daha büyük geçerlilik yaratabilir.

        EĞİTİM BİLİŞİM AĞI

        Karmaşık problem çözme alanında, PISA’da ulusal başarı yakalamak için Türkçe testler geliştirilmesi bu açıdan önemli. Karmaşık problem testleri, internet ortamına uygun tasarlanıp örgün eğitimde kullanılabilir. Millî Eğitim Bakanlığı’na ait Eğitim Bilişim Ağı (EBA), karmaşık problem testlerinin ulusal ölçekte uygulanması için bir öğrenme ortamı haline getirilebilir. EBA problem havuzunun yeniden tasarlanması ve öğrenci cevaplarını değerlendirerek onların karmaşık problem çözme yeteneklerini zenginleştirmesi yeni bir hamle olabilir.

        2020 yeti sıralaması, zorlukları yaratıcı muhakemeyle kontrol etmek, hayatta beliren durumların ve insan davranışlarının alternatiflerinin olabileceğini algılamak ve hızlı biçimde çözüm üretme kapasitesini iş birliği ya da takas yoluyla işletebilmek gibi özellikleri öne çıkarmaktadır. Özellikle eleştirel düşünme ve karmaşık problem çözme becerilerinin geliştirilmesine yönelik olarak Türkiye’de bir öğrenci vizyonu oluşturulabilmesi için, sorunu ulusal boyutta kavrayan bilimsel araştırmalar yapılmalıdır. Öğrencilerde bu yetilerin geliştirilmesi, onların mutluluk düzeyini de arttırabilir.

        Diğer Yazılar