Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde AK Parti Grup Toplantısı’nda, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı hizmetleri örnek göstererek “Bay Kemal şöyle yerinde gidip bir görsün Malatya’ya baksın. Baksın da belki bunları nasıl yapmışlar der” sözlerini kullanmıştı.

        Malatya Kayısı Çiçeği Festivali kapsamında Malatya’yı ziyaret etme şansı bulduk.

        Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ile sohbet ederken de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sözlerini hatırlattım.

        Malatya’da yaşanan değişim ve gelişimin nedenini Belediye Başkanı Gürkan, tek bir cümleyle özetledi:

        “Bütün Meclis kararlarımız oybirliğiyle alınıyor”

        Sihirli sözcük de buydu.

        HİZMETTE EŞİTLİK…

        Gizli kapaklı hiçbir işleri olmadığını söyleyen Gürkan, tüm belediye başkanlarına örnek olacak bir cümle daha kurdu. “Bize oy veren, vermeyen herkese eşit mesafede davranarak hizmet götürüyoruz”

        Gürkan, bunu başarırken aynı zamanda yakın akrabalarını da Belediye binasına almadığını belirterek alışık olmadığımız bir profil çizdi.

        İşte, AK Parti Grup toplantısında örnek gösterilen Gürkan’ın belediye hizmetlerini verirken nelere dikkat ettiği sorusuna verdiği yanıt: ““Bütün işlerimiz şeffaf ve açıktır. Hal böyle olunca da insanların size güveni olur. Benim ailemden hiç kimse belediyenin önünden geçmez. Çünkü herhangi bir spekülasyona mahal vermemem ve objektif olmam lazım. İnsanların kafasında istifham uyandırmamak lazım. Ayrıca bana oy veren, oy vermeyen demek yerine herkesi kucaklamak lazım. Siyaseten davranışlar ve ayrımlar yanlış olur. Kültürde de, eğitimde de, sosyal belediyecilikte de ideolojik davranmak hiçbir şekilde doğru değildir. Şehrimizde veya ilçemizde yaşayan nüfusun hepsinin parasını alıyoruz. Peki, hizmette neden tefrik yapacağız? Bizim şemsiyemiz gökyüzüdür. Nasıl ki, gökyüzünde herkes istediği gibi nefes alıp veriyorsa, güneşten herkes nasıl yararlanabiliyorsa bizim yönetim anlayışımız da o kadar berraktır. İnsanlar arası tefrik yapmayı bırakın, biz bütün canlıların kutsal olduğuna inanan, o yaratılmış varlıkları yaratandan dolayı sevilmesine gerekildiğine inanan ve bütün canlıların hak ve hukukuna riayet etme durumunda olan bir yönetim anlayışı içerisinde olmamız gerektiğini düşünüyorum”

        Gürkan, örnek belediye başkanı olarak gösterildiği için hedefini büyütüp büyütmediği sorusunu da yönelttim: “Ankara, İstanbul veya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olacak mısınız?”

        Bu soruya çok net bir yanıt veren Gürkan, “Benim İstanbul, Ankara, İzmir gibi bir hedefim yok. O bölgenin insanlarının tercih edilmesi çok daha iyi olur. Mesela İstanbul’da, o yöreyi daha iyi bilenlerin daha çok faydası olacaktır diye düşünüyorum. Yönetimin mantığını biliyorsanız yine bir başarı elde edersiniz ama belki kendi yörenizdeki kadar seri bir başarı elde edemeyebilirsiniz. Halk sizi benimseyecek, sevecek, görecek ve sizinle bir parça olacak. Halkın bütün fotoğraflarını üzerinizde taşımanız daha uygundur. Yönetme konusunda problemimiz yok ama o bölgenin havasını teneffüs etmemiz lazım. Mesela İstanbul’daki insanların metrodaki sıkıntıları, deniz ulaşımındaki sıkıntılarını bileceksin veya işte karşılaşılan sorunları bileceksin. Bunlar da zaman alan konular. Yönetim anlamında problem olmaz ama yeri, yurdu, insanları tanıma, algılama anlamında başarıyı zaman olarak geriye çekecektir. Mesela bir paftayı plan yapın diye mimarın eline verirler ama iyi bir mimar orayı gidip yerinde göreyim der. Dolayısıyla bölgenin orada yetişmiş, oranın istikbali konusunda kaygılanan insanlarının böyle bir tercihte bulunması daha uygundur diye düşünüyorum.

        “KATKI SAĞLAMAYAN İŞGALCİ OLUR”

        Bulunduğunuz yere bir katkı sağlayabiliyorsanız onun bir anlamı vardır. Yoksa işgalci olursunuz. Bulunduğunuz koltukta bir şey üretmiyorsanız, eğer koltuk size güç veriyorsa problem vardır. Ama koltuk sizden güç alıyorsa yönetimde bir yetkinlik ve etkinlik vardır. Yetkinlik, yasalarla verilen görevdir. Ama etki, kişinin gücüne bağlıdır. Örneğin; şube müdürü olursunuz ama etki gücünüz yaptığınız hizmetlerle genel müdürden çok daha yüksektir. Genel müdür olursunuz, koltuğa yapışırsınız, yetkiyi de doğru düzgün kullanamazsınız ve orada yok olup gitmeye mahkûm olursunuz.”

        PANDEMİ SÜRECİNDE 10 BİN KİŞİYE İSTİHDAM YARATTI

        Festival kapsamında ziyaret ettiğimiz isimlerden biri de Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu oldu.

        2 yıl önce yapılan seçimle 25 yıl görev yapan eski başkanın yerine seçilen Sadıkoğlu, yurt içi ve yurtdışı bağlantılar kurup Malatya’nın kültürü, tarihi ve doğal güzelliklerini tüm dünyaya gösterip cazibe kenti haline gelmesi için gece gündüz çalışıyor.

        İstihdam yaratması halinde bu başarıya ulaşacağını belirten Sadıkoğlu, bunun için kalifiye eleman yetiştirmek için de adımlar atmış.

        Pandemi sürecinde dünyada ve Türkiye’de yaşanan ekonomik sıkıntılardan etkilendiklerini ama bu süreç içerisinde 10 bin kişilik de istihdam sağladıklarını söyledi.

        Malatya’nın ticari açıdan gerek konumu itibariyle gerekse de önemli bir ulaşım ağı üzerinde olmasının ciddi bir avantaj olduğunu ve bu avantajı değerlendirmek için önemli bir çalışma içerisinde olduklarını söyleyen Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Doğunun batıya bağlanan kapısı diye göz önünde bulundurduğumuz Malatya, ticaret olarak da ciddi bir aks üzerinde. Yurt dışından, yurt içinden birçok yatırımcının buraya gelmesine önayak olduk. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde yine birçok toplantı ve seminerlerde ciddi yatırımcılara burayı önerdik ve bugün burada tahsis ettiğimiz 30 parselle beraber toplam 10 bin istihdam sözü aldığımız ve bunların imzalarını gerçekleştirdiğimiz yer tahsisleri yaptık. Bu pandemi sürecinde 10 binin 3 bini aktif durumda işe alım gerçekleştirildi ve bu pandemi sürecinin biraz yavaşlatılmasıyla beraber durağanlık sürecine girmemizle beraber durduk ama onun açılımıyla şu andaki şekliyle de önümüz açık. Bu 10 bin kişinin istihdamı söz konusu” dedi.

        Kayısısıyla ünlü Malatya’da, birlik ve kardeşlik içerisinde ekonomik yatırımların devam etmesi için çalışmaya devam ettiklerini söyleyen Sadıkoğlu, pandeminin sona ermesiyle birlikte ihracata ağırlık vereceklerinin de altını çizdi.

        Diğer Yazılar