Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Çocuk Yeni çıkan çocuk kitapları
        1

        Dalgacı Mahmut, Leylek Kitapları

        Orhan Veli Kanık’ın unutulmaz şiirlerinden “Dalgacı Mahmut” Fatma Yıldırım’ın çizimleri ile kitaplaştırıldı. Gökyüzünü boyayan Dalgacı Mahmut karakteri, çocukların şiirle tanışmasında rengârenk bir köprü kuruyor. Fatma Yıldırım’ın fırça darbeleriyle çocuklara cıvıl cıvıl bir dünyanın sayfalarını açan kitap, şiir sevgisinin de temellerini atıyor.

        2

        Gölge, Tudem Yayınları

        Çocuk edebiyatının bol ödüllü yazarı Michael Morpurgo yeni kitabı Gölge’de, sevginin ayıramadığı yaşamlara dokunuyor. Gölge 2000'li yıllarda Asya kıtasında yaşanan bir insanlık dramını ve Emin adında Afgan bir çocuğun hayatta kalma mücadelesini anlatıyor. İnsan-hayvan dostluğu ile savaş ve barış temalarının ön planda olduğu kitapta, sevgi bağıyla birbirine kenetlenen yaşamlar, Afganistan'dan İngiltere'ye uzanan destansı bir yol hikâyesi anlatıyor.

        3

        Babaannem Geri Döndü, Taze Kitap, Şermin Yaşar

        Dedemin Bakkalı ve Abartma Tozu kitaplarıyla her yaştan yüz binlerce çocuğun en sevdiği yazarlardan biri olan Şermin Yaşar'ın son kitabı Babaannem Geri Döndü yine bol bol ironi, kahkaha ve katıksız sevgi içeriyor. 7'den 70'e tüm okurların sayfalarında kendilerinden bir parça bulacağı Babaannem Geri Döndü, aslında son derece tonton ve şefkatli bir babaanne olan Hasibe Hesapoğlu'nun hiç beklenmedik bir şekilde çocuklarının evine yerleşme macerasını anlatıyor.

        4

        İnci'nin Kitabı, Can Çocuk Yayınları

        Öyküleriyle ve biyografileriyle tanınan Göknil Özkök’ün hayalle gerçeği buluşturan ilham dolu öyküsü, klasik müzik bestecimiz Ahmed Adnan Saygun’a ve onun müzik eğitimine adanmış hayatına saygı niteliğinde. İnci’nin hayatında yeni bir dönem başlıyordu. Yeni bir semt, yeni bir sokak, yeni bir okul... Taşındıkları gün, her şeyden önce apartmanın karşısındaki köşk çekti İnci’nin dikkatini. Hüzünlü bakan pencereleriyle, hikâyesiz binalar arasında hemen gösteriyordu kendini. Okulla, piyano dersleriyle ve bu gizemli köşke dair düşlerle geçen haftalardan sonra, karlı bir kış gününde, İnci’nin babası yeni bir plakla geldi eve.

        5

        İyi Günler Eczanesi, Günışığı Kitaplığı

        Mizahi üslubuyla tanınan Hacer Kılcıoğlu, başka çevrelerde ve bambaşka kültürlerde büyüyen, içi içine sığmaz çocukları bir araya getiriyor. Renkli karakterlerle neşeli bir aileyi, ikinci baharı yakalayanları ve bir kediyle kargayı buluşturuyor. Hazal’ın annesinin, mahallenin buluşma noktası olan İyi Günler Eczanesi’yle, babasının işlettiği aynı adlı kafe yan yanadır. Kafedeki doğum günü partisinde Hazal, eski sevdalılar Neşe Teyze’siyle eczanenin emektar kalfası Faik Amca’nın evlenmesinin hayalini kurar. O gece, evlendirme memuru teyzesiyle birlikte şehrin uzak bir semtindeki Roman düğününe gittiklerinde, kendini çok renkli, dost canlısı insanların arasında bulur.

        6

        Koronavirüs ve Covid, hep kitap

        Hep kitap’ın çocuklar ve aileler için bilgilendirici kitabı “Çocuklar İçin Koronavirüs Kitabı” güncellendi. Hep kitap, bağımsız İngiliz yayıncı Nosy Crow işbirliği ile dünyayı etkisi altına alan Covid-19 hakkında çocukları ve aileleri bilgilendirmek amacıyla uzmanlarca kaleme alınan, Axel Scheffler’in resimlediği “Çocuklar İçin Koronavirüs Kitabı”ını geçen yıl ücretsiz erişime sunmuştu. Pandemiyle ilgili edinilen yeni bilgiler ışığında, kitabın içeriği güncellendi. Koronavirüs ve Kovid, yetişkinlerin çoğu zaman yanıtlamakta güçlük çektiği “Koronavirüs nedir, insandan insana nasıl bulaşır, virüsten nasıl korunuruz?” gibi birçok soruyu cevaplandırıyor. “Tavşancan ile Faresu” kitaplarının yazarı ve çizeri Axel Scheffler’ın resimlediği ve Nosy Crow’un uzman danışmanlarıyla hazırlanan kitap yayınevinin internet sitesinden ücretsiz olarak da indirilebiliyor.

        7

        Tuhaf Kuş, Günışığı Kitaplığı

        Öpücük Ne Renktir?’in yaratıcısı, sevilen sanatçı Rocio Bonilla, bir benzetme nedeniyle kuşlarla arasında bağ kurmaya çabalayan bir çocuğun hikâyesini anlatıyor bu ktiapta. Küçük okurlarını kavramların ve sözcüklerin gizemli dünyasına davet ediyor. Yetişkinlerin kalıplaşmış benzetmelerine, dilin kullanım olanaklarına, meraklı bir çocuğun gözünden yaklaşıyor. Komşunun yaptığı bir benzetmeyle kafası karışan bir çocuk, kuşların ve çağrışımların evreninde komik bir maceraya çıkıyor. Soruların, hayal gücünün ve yaratıcılığın değerini yücelten neşeli resimli öykü, her yaştan okura görsel bir şölen sunuyor.

        8

        Ada Lovelace ve Sayıların Başını Döndüren Makine, Koç Üniversitesi Yayınları

        Yazar Zoë Tucker ile çizer Rachel Katstaller’in, teknoloji tarihinin en parıltılı isimlerinden biri haline gelecek olan küçük bir kız çocuğunun gerçek hikâyesini anlattığı “Ada Lovelace ve Sayıların Başını Döndüren Makine”, yayımlandı. Ada problemlere bayılır. Bu problemler ister küçük ister büyük olsun, onun için hiç fark etmez. En çok da içinden çıkılması zor problemleri sever. Ada, yaşıtlarından farksız küçük bir kız çocuğu gibi görünse de, dünyayı değiştirmek üzeredir... Şair bir baba ile matematik sevdalısı bir annenin kız çocuğu olarak dünyaya gelen Ada, dünyanın ilk bilgisayar programcısı olarak tanınıyor.

        9

        Deniz Muhafızları, Hep kitap

        Coral Ripley’in kaleme aldığı, Berrak Buhara İdiman’ın çevirdiği Deniz Muhafızları serisinden Deniz Kızının Yunusu ve Deniz Tekboynuzu, yepyeni iki kitap. Dizinin ilk kitabı Deniz Kızının Yunusu. Sualtı dünyasının koruyucusu ve Deniz Muhafızı olmak için seçilmiş Emily, Grace ve Layla’nın hikâyesi, bir yunusu balık ağından kurtarmalarıyla başlıyor. Okyanusların yardıma ihtiyacı vardır ki üstelik sorun sadece kirlilik de değildir. Kötü kalpli bir denizkızı ortalığı karıştırmaktadır. Deniz Muhafızları, bu sihirli dünyaya zarar vermemesi adına onu durdurmak zorundadır. 7 yaş ve üstü çocuklara hitap eden dizinin ikinci kitabıysa Deniz Tekboynuzu.

        10

        Teresa Hala'nın Soruşturmaları 2 / Limanda Hırsızlık, Domingo Yayınevi

        İlkokul ikinci ve üçüncü sınıf öğrencileri için tasarlanan serinin ikinci kitabı Limanda Hırsızlık’ta, öğrencilerin gerek görsel - mantıksal ve sayısal gerekse dil ve problem çözme becerilerini oyunlarla geliştirmeleri amaçlanıyor. Bu polisiye seri, zihin egzersizleri aracılığıyla çocukları sürekli keşfetme ve çözüm üretmeye teşvik etmeyi hedefliyor. Bu bölümde Teresa Hala’ya sürpriz bir misafir gelir. Kuzeni Gustavo, gemiyle birkaç ay dünyayı turladıktan sonra Venedik’e dönmüştür. Ancak, aylar sonra kavuşan Teresa ile Gustavo’nun mutlulukları yarım kalır. Birileri, Gustavo’nun servet değerindeki kumaşını çalmıştır… Acaba hırsız kim?

        11

        Alfabe Bulutu, Can Kitap

        Genç okurlar için kaleme aldığı kitaplarıyla tanınan Alp Gökalp, bu kez çocukları alfabenin başrolünü oynadığı bir seriyle buluşturuyor: “Alfabe Bulutu” serisinin ilk 2 kitabı yayınlandı. 7 yaş ve üstü tüm çocuklar için hazırlanan serisinin devamı da gelecek. Çok uzun zaman önce, insanlar yazmaya ihtiyaç duyduklarını anladılar. Ancak bunu nasıl yapacaklarını bilmiyorlardı. Tam o sırada, dünyaya en yakın bulut olan Alfabe Bulutu’nda yaşamlarını sürdüren harfler, insanlarla iletişime geçip onlara yazıyı öğrettiler. Alfabe Bulutu’nun düzenli ziyaretçilerinden Alp Gökalp, bu dizide bizlere bazı bulut sakinlerinin hikâyelerini anlatıyor… Herkes küçük harf ü’den yaka silkiyordu, çünkü ü diğer harflerin en zayıf yönlerini bilir, onlarla dalga geçerdi. Karşısındakinde ne keyif bırakırdı ne de özgüven.

        12

        Karanlık Zamanlar - Vebanın Gölgesindeki İstanbul, Altın Kitaplar

        İstanbul'un vebadan kavrulduğu karanlık zamanlar… Tekinsiz bir malikânede yaşamakta olan tuhaf bir hekim, İstanbul'un korkutucu sokaklarında kol gezen hastalıkla mücadele ediyor. Hekimin 11 yaşındaki kızı Dilara, annesinin doğum sırasında ölmesi nedeniyle hem babası hem de hiç sevgi görmediği halası tarafından sürekli dışlanmaktadır. Annesi hakkında konuşmak Dilara ve malikânedekiler için âdeta bir tabudur. Küçük kızın tek dostu, biricik kedisi Aristo'dur.

        13

        Sıkıldım İki Hafta Yokum, Tudem Yayınları

        Yakınlaşmak için, bazen uzaklaşmak gerekir... Pelin Güneş'in kaleme aldığı Sıkıldım, İki Hafta Yokum, kitaplardaki kurmaca ile gerçek dünya arasında sıkışıp kalmış 14 yaşındaki Tuana'nın benlik arayışlarına ışık tutan, sürükleyici bir ilkgençlik romanı. Kanıksanmış bazı tutumlar nedeniyle ebeveyn-çocuk ilişkisinde meydana gelebilecek ani iniş çıkışları gerçekçi bir yaklaşımla ele alan yazar; gençlerin sürekli değişen duygu dalgalanmalarına odaklanıyor, toplumun dayattığı “normallik” algısı üzerine farklı bakış açıları getiriyor. Büyüyebilmek ve daha da önemlisi olgunlaşabilmek için bazen sevdiklerimizden uzaklaşmamız gerekebileceğini anımsatan kitap; kurulan yeni dostlukların hayatın getirdiği dayatmalardan ve zorlamalardan bir nebze de olsa sıyrılabilmek için iyi bir fırsat yaratabileceğini vurguluyor.

        14

        Güzellik İyiliktir - Çaylak ile Filozof 4, Uğurböceği

        Kalbim kırılmış falan değildi. Aynaya baktığımda ne gördüğümün gayet farkındaydım ben. Gözlüklerimi çıkardığımda hafif şaşı oluyordum. Kulaklarım biraz kepçeydi. Kollarım ve bacaklarım güçsüzdü. Solucan kadar zayıftım ve boyum da bir türlü uzamıyordu... Sesim ise belki bir süre sonra değişecekti ama bir saksağanınki kadar çirkindi. Sivilcelerim vardı. Ve her geçen gün sayıları artmaktaydı. Saçım da iki tepeliydi. Onları ne tarafa taramam gerektiğine bir türlü karar verebilmiş değildim. Bütün bunlar yetmezmiş gibi terlediğimde fare ölüsü gibi kokuyordum.

        15

        Böyle Söylüyordu Nietzsche, Metis Yayıncılık

        Böyle Söylüyordu Nietzsche, Metis Küçük Filozoflar dizisinin 26. kitabı olarak yayımlanıyor. Dağlarda inzivaya çekilmiş olan Nietzsche dünyanın anlamını ve yaşamın güzelliğini keşfetmiştir. İnsanların arasına dönüp onlara harika bir armağan vermek, yaşama sevincine giden sarp yolu göstermek ister. Küçük Filozoflar Dizisi, 9 - 14 yaş çocukları için filozofların hikâyelerini anlatan çok güzel resimlenmiş kitaplardan oluşuyor. Diziyle çocukların felsefeye zevkli bir giriş yapmaları, kendi sorularının peşinden gitme alışkanlığı kazanmaları sağlanabilir.

        16

        Hayatımın Rolü, Günışığı Kitapllığı

        Katalan edebiyatının ödüllü yazarlarından Maite Carranza, bu kitapta, ekonomik darboğaza giren bir ailenin yaşadıklarını bir gencin gözünden anlatıyor. “Hepimizin başına gelebilir” duygusundan “Hayat sürprizlerle doludur” duygusuna usta işi bir kurguyla sürükleyen roman, her yaştan okura “tanıdık” gelecek ve umudu yüceltecek nitelikte. Aile içinde rollerin değişmesi, erken yaşta ağır sorumluluklar üstlenmek, yoksullukla baş etmek gibi zorlu süreçleri naif bir üslupla kaleme alan yazardan etkileyici bir kitap.

        17

        Dahiler sınıfı, Domingo

        Dahiler Sınıfı serisi, üç yeni kitapla, Enzo Ferrari, Arşimet ve Süfrajetler ile devam ediyor. Dâhiler Sınıfı’nın ilk on kitabı Einstein, Steve Jobs, Leonardo da Vinci, Mozart, Marie Curie, Newton, Muhammed Ali, Tesla, Picasso ve Hawking hem teker teker hem de set olarak sadece çocuklardan değil, yetişkinlerden de büyük ilgi görüyor.

        18

        Piri Reis’le Açık Denizde, Kırmızı Kedi

        Azra'nın aklında tek bir soru vardır: Dünya üzerinde, haritalarda görünmeyen, bugüne kadar kimsenin ayak basmadığı yerler var mıdır acaba? Sorular birbirini kovalarken ünlü denizci Piri Reis ve büyük eseri Kitab-ı Bahriye'yle tanışan "kâşif adayı" Azra, bu büyük tutkunun peşinde kartografiden denizciliğe, "kişisel harita"dan "zihinsel harita"ya pek çok yeni kavramla karşılaşır. Azra ve okul arkadaşlarının kurduğu Kâşifler Kulübü'nün keşfedeceği ne çok şey vardır! Çağdaş çocuk edebiyatının özgün kalemi Arslan Sayman, küçük bir kızın kendini ve dünyayı keşfetme arzusunu, Deniz Üçbaşaran'ın incelikli çizgileriyle anlatıyor.

        19

        Mira'nın Diş Doktoru Macerası, Goya Kitap

        Bu eğlenceli hikaye, çocuklara diş doktorlarını tanımalarını ve varsa endişelerini yenmeleri için yardım edecek. Mira dişlerini fırçalamayı çok severdi. Hatta diş fırçasına bir isim bile takmıştı; gıdıklama fırçası. Bir gün, annesi Mira' nın dişinde bir leke fark edince hemen diş doktorundan randevu aldılar. Ama Mira daha önce diş doktoruna gitmemişti. Orada neler yapıldığını bilmediği için birazcık endişelendi. Ta ki Doktor Ahmet ile tanışıncaya dek. Doktor Ahmet çok eğlenceli biriydi, Mira'ya dişlerin nasıl iyileştirildiğini anlattı.

        20

        Celeste İçin Bir Yuva, Kuraldışı Yayınları

        Henry Cole, gerçek bir hikâyeden yola çıkarak yazdığı bu güzel kitabın her sayfasında, yuvanın ve dostluğun anlamını arayan Celeste'in macerasına harikulade çizimleriyle eşlik ediyor. Bu dokunaklı hikâyenin içinde gezinirken, kuşlar ve yaban hayatı resimleriyle bilinen ünlü doğabilimci John James Audubon’u da yakından tanıma fırsatı bulacaksınız.Celeste kendine bir yuva arayan bir farecik. Peki, o yuva sıcacık bir çizmenin burnu mu? Ya da Celeste’in yeni arkadaşı Joseph’ın gömlek cebi mi? Yoksa yuva, Celeste’in yüreğinin derinliklerinde, dostlukların yeşerdiği o yer mi?

        21

        Mutluluğu Arayan Tilki Alacalı, Mevsimler Kitap

        Hoş kokulu çiçeklerin dört mevsim açtığı bir orman varmış. Bu ormanda hiçbir şeyden memnun olmayan Alacalı adında bir tilki yaşarmış. Alacalı, mutluluğun hep çok uzaklarda olduğunu düşünürmüş. Bir gün yola düşüp, dünyayı gezip dolaşmış. Ama yine de mutluluğu bulamamış. Bunu öğrenen Aslan Kral, Alacalı'yı saraya davet etmiş. Onu çok güzel ağırlamış ve öğütler vermiş. Böylece Alacalı, gerçek mutluluğun çok uzaklarda olmadığını anlamış. Asıl mutluluğun, tatlı dilli ve güler yüzlü dostların yanında olduğunu öğrenmiş. Üstelik bir iyilik yaptığında da çok mutlu oluyormuş.

        22

        Tilki Avı, Ayrıntı Çocuk

        Pettson ve Findus'un komşuları Gustavsson, bir gün elinde bir tüfek ve yanında da köpeğiyle çıkagelmiş. Bahçesine giren ve tavuğunu çalan tilkiyi şikâyet edip, onu bir daha görürse vuracağını söylemiş ve Pettson'un da dikkatli olmasını tembihlemiş. Ancak Pettson ve Findus tilkiye zarar vermek istemiyorlarmış. Biraz düşünüp bir plan yapmışlar. Planları neymiymiş? Planın ne olduğunu söyleyemeyiz ama biraz ipucu verebiliriz. Makara, beyaz çarşaf, balon, tavuk tüyü, karabiber, maytap, havai fişek... Yeterli mi?..

        23

        Melis Neler Gördü?, İş Bankası Kültür Yayınları

        Şempanzeler birbirleriyle sohbet ederler mi? Bir kaplumbağanın gözlerinin dolması mümkün mü? Hayvanlar yardımlaşırlar mı? Sevgi nedir, bilirler mi acaba? Melis ve arkadaşları, bir doğal yaşam parkı gezisinde bütün bu soruların yanıtlarını buluyorlar. Hayvanların muhteşem dünyasını, yaşayarak keşfediyorlar. Hayvan dostlarımızdan öğreneceğimiz ne çok şey var! Çocuklar, bu sıcacık öyküyü okurken iyiliği, dostluğu, yardımlaşmanın güzelliğini bir kez daha görecekler.

        24

        Üç Balığın Hikayesi, Çıra Çocuk Yayınları

        Yoyo, Dodo ve Miki hayal kurmayı çok seven üç kafadar. Acaba daha güzel yerler var mıydı? Keşke oraları da görebilselerdi. Uyandılar bir sabah küçük bir kızın sesiyle. Bakıyordu bizimkilere kocaman gülümsemesiyle. "Yeşil olsun, sarı olsun annecim." dedi. Yoyo ve Dodo o kadar sevinmişlerdi ki! Ama daha bitmediii... Heyecanla beklerken Miki, Kötü Co'yu göstererek siyah deyiverdi.

        25

        Babam Bana Evreni Gösterdiğinde, Pegasus Yayınları

        Bu akşam babası Ulf'a çoook özel bir şey gösterecek. Ama bunun için soğuk havada yapacakları zorlu yürüyüşe hazırlanmaları gerekiyor. Şapkalar, tamam. Atkılar, tamam. Çizmeler, tamam. Maceraya hazırlar. Ulf'un yol boyunca öğreneceği çok şey var ama büyük sürpriz en sonda. Ulf bunu hayatı boyunca unutmayacak!

        26

        Bilim Ne Güzel Şey, Erdem Çocuk

        Büyüyünce bilim insanı olmak isteyen Ayşe, daha 4 yaşındayken yer çekimi kavramıyla tanışır. İlkokula başlamadan okuma yazma öğrenen Ayşe; evde, okulda bilimsel çalışmalar yapar ve günlük yaşamda karşılaştığı durumların bilimsel açıklamalarını öğrenir. Hem ailesiyle hem okuldaki arkadaşları ve öğretmenleriyle yaşadığı birbirinden ilginç olayları okurken çok eğleneceksiniz!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ