Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

"How Şenay help you?"

Giriş: 13.11.2015 - 05:10 | Güncelleme:

Bahçe cüceleri pazarlayan Şenay’ın Bulgaristan’da yaşadığı maceraları anlatan “Ali Baba ve 7 Cüceler” eğlenceli bir komedi filmi. Cem Yılmaz’ın canlandırdığı Şenay’ın kırık dökük bir İngilizce’yle söylediği “Where is you?”, “How Şenay help you?” gibi cümleler dillere pelesenk olabilir

Mehmet AÇAR / GAZETE HABERTÜRK

Bir Cem Yılmaz filminden ne beklersiniz? “Her Şey Güzel Olacak”, “Hokkabaz” ve “Pek Yakında” gibi filmlere yazar, yönetmen ve başrol oyuncusu olarak imza atmış bir isim söz konusu olunca bu soruya hiçbir zaman “Sadece gülmek” diye cevap vermem mümkün değil. Romantik, hayalci ana karakterleri, hayatın acımasız gerçeklerine karşı mücadele ederken gösteren bu üç film, Cem Yılmaz’ın niyet ettiğinde bir hikâye anlatıcısı olarak neler yapabileceğinin kanıtıdır. Ancak Yılmaz, arada bu tür derinlikli hikâyeleri bir yana bırakıp başka bir damara yöneliyor: Maddi ve dünyevi dertlere sahip Türk erkeğinin; uzay, taş devri, Vahşi Batı gibi kendisine tümüyle yabancı ortamlarda ayakta kalma çabasından kendine özgü bir komedi çıkarıyor. Bu filmlerde bilimkurgu, western gibi Batı sinemasının popüler türleriyle, klişeleriyle dalga geçmeyi de seviyor. 

Bahçe cücesi satıcısı Şenay’ın kendine yeni pazarlar bulma umuduyla gittiği Bulgaristan’da yaşadığı serüvenler üzerinden ilerleyen “Ali Baba ve 7 Cüceler” işte tam da bu damardan beslenen bir film.

ŞENAY İMAJ PEŞİNDE

Şenay’ın, toptancı market zincirinin yöneticilerine sunum yapmaya gayret ettiği o şahane açılış sahnesinden de anlaşılacağı üzere iş dünyasında bir kazanan olması pek kolay değil. Kulaktan dolma, özenti ve yapıştırma bir işadamı imajının peşinde koşuyor. Özellikle ilk bölümde, Bulgaristan’daki halleri gerçekten seyre değer. Başta kayınbiraderi İlber (Çetin Altay) olmak üzere herkese kendini “Avrupa görmüş, eğlenmesini, yaşamasını bilen işadamı” olarak hava atmaya çalıştığı bölümler sadece güldürmüyor, bir çaresizliği de gözler önüne seriyor. Tüm bunlar, Cem Yılmaz’ın ustası olduğu mizahın örnekleri olarak filme umutla bağlanmamızı sağlıyor. Ancak kötü adam Boris Mançov ve şürekasının dahil olmasıyla film, yön değiştirip ormanda hayatta kalma mücadelesini anlatan hareketli bir komediye dönüşüyor.

KOMEDİ KOLAJINI ANDIRAN ŞOV

Bu bölümde Cem Yılmaz öykü anlatımına ve karakterlere pek önem vermiyor. Filmi komedi kolajını andıran bir şova dönüştürüyor: Modern Türkiye’yi yansıtan “kibirli beyaz Türk”, “kaderci dindar” gibi karikatürize tipler sunuyor. “Açlık Oyunları”, “Rambo” ve zombi filmleriyle dalga geçiyor. Barış Manço ve İzzet Altınmeşe ile memleketin popüler kültürüne selam gönderiyor. Çok abartmadan gurultulu, gazlı sahnelerle kaba mizaha yer vermeyi ihmal etmiyor ve küfürden vazgeçmiyor. 1988’den beri yeraltında yaşayan Azeri asker Kenan Memedov’un (Zafer Algöz) bir müzeyi andıran analog dünyasını, Kızıl Ordu ve Soğuk Savaş füzelerini de unutmayalım. Ancak tüm bunlar “Ali Baba ve 7 Cüceler”e bence sınıf atlatamıyor. Çünkü filmin kayda değer bir meselesi, derdi yok. Senaryo komedi sahnelerini peş peşe sıralamak için kurulmuş bir tel iskeletten farksız. Şenay ile İlber’i dışarıda tutarsak Veronika (Irina Ivkina) dahil karakterlerin tümü karikatürize.

MANÇO ‘KONSERİ’

Sonuçta, bir Cem Yılmaz filmi olarak “Ali Baba ve 7 Cüceler”in beklentilerimi tam olarak karşıladığını söyleyemem ama güldüğüm ve iyi vakit geçirdiğim kesin. Özellikle Şenay ile İlber’in Bulgaristan’daki sorguda verdikleri Barış Manço konseri ve Şenay’ın Türkçe destekli İngilizce’si gerçekten çok eğlenceli.

FİLMİN NOTU: 6.5

Değerli Haberturk.com okurları.

Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

SEN NE DÜŞÜNÜYORSUN?
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
0 0 0
Cem yılmaz bitiyor, artik
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
0 0 0
İzledim çok küfürlü
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
3 0 +3
Filmleri biraz vasat