Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Bir engellinin büyük başarı hikayesi

Giriş: 03.12.2015 - 12:01 | Güncelleme:

İbrahim Biricik hikayesini Haberturk.com'a anlattı. O tüm engelli vatandaşlara azmin engelde değil, zihinde bittiğini kanıtladı

Osman YENİLMEZ - Begüm DEMİRCİOĞLU / HABERTURK.COM

Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde yaşayan 42 yaşındaki İbrahim Biricik bütün engellere rağmen yapılamaz denileni yaptı. Engeli ve maddi zorluklarına rağmen tüm engellilerin kullanabileceği o motosikleti yaptı.

İbrahim Biricik, azmin zaferini ispatlayan hikayesini anlatıyor...

-Engeliniz doğuştan mı?

Sağlıklı bir şekilde hayata gözlerimi açtım fakat 1 yaşlarında geçirdiğim çocuk felcinden sonra yürüme yeteneğimi kaybettim.

-Engelli olmanız evliliğinizin başlangıcında sorunlar teşkil etti mi?

Ben eşimle arkadaş vesilesi ile tanıştım. Eşim benimle tanıştığında engelli olduğumu biliyordu. Kendisi bunu sorun etmese de etrafın yabancı bakışları oldukça rahatsız ediciydi. Özellikle çocuğumun toplantısına ya da herhangi bir ihtiyacım için dışarı çıktığımda yaşadığım zorluklar tarif dahi edilemez.



-Bu sorunlar...

Şöyle anlatayım. Zaman zaman eşim dahi evde bir engelli olduğunu unutuyor. Örneğin banyoya konulan bir kova benim için büyük bir engel haline geliyor. İnsanlar kendileri bu duruma düşmedikçe bu durumun zorluğunu anlayamaz.

Dışarıda ise durum emin olun daha acı. Size hiç yokmuşsunuz gibi davranıyorlar. Bir şey yapmaya karar verdiğinde "Sen yapamazsın" deniyor.

Ben motorumu yapmaya karar verdiğimde insanların ilk söylediği şey "Hadi oradan sende" olmuştu.

İnsanlar bizlere karşı inançsızlar. Bunun beyinle yapıldığına değil de, yürüme gibi yeteneklerle yapılabildiğine inanıyorlar. Oysa ki her şey beyinde, karar vermekten geçiyor.

Onların inançsızlığı bizlerin önünü kesiyor. "Sen yapamazsın, başarısız olursun" demeleri bizlere köstek olmaktan başka bir işe yaramıyor.



-Sokaklarda hala karşılaştığınız yapı sorunları var mı?

Belediyelerin hala eksiklikleri var. Evet çok büyük ilerlemeler kaydedildi. Engelli bakım maaşı iyileştirildi. Devlet bizleri unutmadı ama vatandaşlar unutuyor.

Sadece engelli günlerinde hatırlanmak istemiyoruz.

Balmumcu ve Kağıthane'de halen insanlar kaldırımlara park ediyor. Sağlıklı bir şekilde araba sürebiliyorlar fakat kaldırıma park etmek ne demek!

Bizler onların koydukları engellerle engelli olduğumuzu hissediyoruz. Yapı sorunları için standartları kendileri değil de bizlere sorarak yaparlarsa bu sorunların bir çoğu hallolacaktır.




"Biz bunu size uygun yapabildik mi?" sorusu dahi emin olun bizim için çok önemli...

-Bu yapı sorunuyla ilgili bir küçük örneğiniz var mı?

Bakın benim birinci sınıfa başlayan bir kızım var. Okulun oraya bir rampa yapmışlar. O kadar dik yapılmış ki çıkarken akülü arabayla çıkabiliyorum ama inerken kayabiliyor ve çevresinde korkuluk dahi yok.
 
Bu örnek bile engellerimizin tamamen ortadan kalkmadığını açıkça ortaya koyuyor.



-Onca olumsuzluğa karşın değişen hiç bir şey yok mu?

Kesinlikle var. Engellilere verilen evde bakım parası var, üç aylık engelli maaşı var. Evde bakım parası daha önce yoktu. Üç aylık engelli maaşı daha öncede söylediğim gibi oldukça iyileştirildi. 2000 yılından önceki engelli maaşı ile şuan ki engelli maaşı arasında oldukça büyük bir fark var.

Bunun haricinde fiziksel olarak yapılan iyileştirmelerde mevcut fakat duyarsız kalan vatandaşlar var.

5378 sayılı kanun çıkartıldı önce bir 7 yıl ertelendi sonra 3 yıl ertelendi 10 yıl ötelenme yaşandı bunu bazı belediyeler adeta fırsat bildi.
Oysa devlet onlara bir ödenek hazırlamıştı. Bazı belediyeler bu engelleri kaldırırken bazıları ise umursamadan unuttu gitti.

Devlet engelli vatandaşlarını düşünüyor aslında fakat uygulamayan kurumlar halen varlığını devam ettiriyor.

-Bunlar çok önemli konular elbette lakin siz herkesin yapamazsın dediğini yaptınız. Bize bu büyük başarınızı anlatır mısınız?

Tasarımı bana ait olan motosikletimin yapımında zaman zaman eşimdende destek aldım. Çünkü birinin tutması ve benimde kaynağı yapmam gerekiyordu.

İstanbul'dan ayrılıp memleketim Hatay'a geri dönmeme bir yerde de motosiklet vesile oldu. Malum İstanbul'da pek bahçe kalmadı. Motosikleti yaparken de geniş bir alana ihtiyaç duyuyordum. 13 sene İstanbul'da
kaldıktan sonra Hatay'a geri döndüm.

İstanbul'da başlayan motosiklet yapımı Hatay'da devam etti. Şuan motor hazır durumda sadece çamurluk, koltuk gibi aksesuarlar eksik kaldı. Bunlar da tamamlandığında hazır hale gelmiş olacak.



-Motoru yapmaya nasıl karar verdiniz? Size bunu yapmam gerekiyor dedirten şey neydi?

Tamamen ihtiyaçtan dolayı. Akülü arabayla nereye kadar gidebilirsiniz. Otobüse binseniz kimse size yardım eli uzatmıyor. İstanbul'da yaşadığım sürece en basiti birçok otobüs şöforüyle tartışma yaşadım. Çünkü bir uzanan el olmadı.

-3 senede tamamladınız motorunuzu... Bu kadar uzun sürmesi...

1998'de bir motor tamircisi bana 3 tekerlekli bir motor yapmıştı. O zamanlar böyle akülü araba bulmak o kadar zordu ki anlatamam.
Şuan bir çok hayırsever yardım da bulunuyor. 1998'deki motorum mobiletti. Bir çok sefer yokuşu çıkmadığı oldu, yolda kaldığı oldu.
İstanbul'da çalıştığım yıllarda işe mobilet ile gidip geliyordum.  2003 yılında mobilet İstanbul'a geldi fakat işe gidip gelmede çok sorun yaşıyordum.

Ben de bu ihtiyaçtan dolayı bu motorumu yapmaya karar verdim. Hatay'a döneceğim gündemde bile  yoktu. İşim bozulunca Hatay'a dönmek zorunda kaldım.

Arkadaşımın hurdaya ayrılmış bir motoru vardı. Bir miktar para vererek motorunu aldım. Motoru aldıktan sonra  nasıl kullanabileceğimi düşünmeye başladım. İnternet araştırmalarım sonuçsuz çıktı. Her şey o kadar pahalıydı ki buna gücüm asla yetmezdi.

Birkaç motorcuyu aradım. Sadece şanzimanı yapmak için 2 bin TL istedi. Baktım ki bu iş çok maliyetli bir iş, herhangi bir yere götürmeden kendim yapmaya karar verdim.

En son bir tornacıya gidip tek tekerleği çeviren bir mil yaptırdım. Adeta yap boz yaparak 2012'den 2015'e kadar bu macera sürdü.

-Aslında bu işin azimde bittiğini ispatladınız...

Kesinlikle evet. Yapamazsın denileni yaptım. Tüm arkadaşlarım da yapabilir.

-Peki vatandaşlardan istediğiniz bir şey var mı?

Şuan tüm arkadaşlarımı temsil ediyorum. Bu hayatta engelli yaşayabilirler fakat en büyük engeli kendileri koymasın. Kendilerine inansınlar. Vatandaşlardan istediğim tek şey engellileri küçümsemesinler. Öncelikle bizler de bir insanız. Duygularımız, düşüncelerimiz var. Yürüyemeyen bir insan da evlenmeyi hayal edebilir, eğlenmeyi hayal edebilir, çocuğunu sevmeyi, onunla oynamayı hayal edebilir. Engelli olan ile engelli olmayan insanın hayalleri aynıdır.

Benim yaşadığım hiç bir olumsuzluğu bu kaderi paylaşan kimse yaşamasın istiyorum.

Sizlerden son bir isteğim var. Ülkemizde yapmış olduğum motosiklete ruhsat verilmiyor. Ancak bir makina mühendisinin bunu yapmış olması gerekiyor ki ruhsat alabilsin. Herhangi bir kazada aracın ruhsatı olmadığı için direkt ruhsatı olmayan araç suçlu duruma düşmekte. Ben aracıma ruhsat istiyorum tek isteğim bu...

İŞTE İBRAHİM BİRİCİK'İN VİDEOSU

Değerli Haberturk.com okurları.

Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

SEN NE DÜŞÜNÜYORSUN?