KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Halep

Halep, Suriye'de bulunan yaklaşık 5 milyon nüfuslu şehirdir. Tarihte Osmanlı Devleti'nin Ortadoğu'daki en önemli şehirleri arasında yer almıştır. Aynı zamanda Halep Kalesi'nde çeşitli Mezopotamya devletleri yer almış; Roma, Bizans, Arap hakimiyeti, Emeviler, Abbasiler, Hamdaniler, Mirdasiler, Ukayliler, Büyük Selçuklu Devleti ve Osmanlı İmparatorluğu bu şehri yönetmiştir.

Halep, Osmanlı döneminde dokumacılık merkezlerinden biriydi. İpekli dokumaları Halep şehrinin en önemli ticaret malı haline gelmişti. İstanbul'un ardından Halep ikinci büyük ticaret merkezi olmuş ve altın çarşılarına ev sahipliği yapmıştır.

1500'lü yıllardan sonra İngilizler, Fransızlar, Hollandalılar ve Venedikliler, Halep'e konsolosluklar ve çeşitli acentalar kurmuştur.

15 Mart 2011'de başlayan Suriye iç savaşı ile protestolar artmış, 12 Ağustos 2011'de Halep'te hükümet karşıtı protestolar başlamıştır. Halep'in çeşitli ilçelerinde binlerce protestocuların arasında en az iki kişi güvenlik güçleri tarafından öldürülmüştür.

Günümüzde de devam eden iç savaşta Halep şehri büyük bir rol oynamaktadır.

Halep Haberleri