Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İSTANBUL (AA) - Yaygın Eğitim ve Kültür Derneği (YEKDER), Din Eğitimi Akademisi ve Marmara Üniversitesi iş birliği ile 27-28 Nisan'da Uluslararası İslam Eğitim Kongresi yapılacak.

        YEKDER Başkanı Yusuf Alpaydın, basın toplantısındaki konuşmasında, kongrede İslam kültür ve medeniyeti ile uyumlu, aynı zamanda dünya eğitim anlayışına yön verecek bir eğitim sisteminin imkanını tartışacaklarını söyledi.

        Son 200 yılda birçok alanda olduğu gibi eğitimde de krizden kurtulabilmek için Batılı eğitim tarzı ithal edilip uygulandığını dile getiren Alpaydın, şöyle konuştu:

        "Ancak Batı'dan alınarak uygulanan yeni sistem milletimizin milli, dini ve kültürel kodlarına uygun değildi. Batı'da, Ortaçağ'da kilise vakıfları tarafından kurulan eğitim kurumları, 19. yüzyılda özerkliğini ilan etmiş ve seküler bir eğitim vermeye başlamıştı. Batı'nın seküler eğitim sistemi ithal edildiğinde ülkemizde var olan krizi çözememiş, aksine kodlar uyuşmadığı için krizi derinleştirmiştir. Batı'da eğitim sistemi devletin ve ekonominin istediği insan tipini yetiştirmek üzere kurgulanmıştır. Bu sebeple insanların ihtiyaçları değil, sistemin arzuları ön plandadır. İslam geleneğindeki eğitim sistemi ise daha çok yol gösterici bir rol üstlenmiştir. Medreselerde okuyan birisi tek tek farklı bilimleri öğrenmiyordu ancak bu bilimlerde uzmanlaşma öncesi gereken bir metodolojiye sahip olabiliyordu."

        YEKDER olarak eğitim sisteminin sorunlarına çözüm üretmek adına İslam Eğitimi Kongresi düzenlemeye karar verdiklerini ifade eden Alpaydın, bu yıl ilki düzenlenecek etkinliği her yıl tekrarlamayı amaçladıklarını bildirdi.

        Alpaydın, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kültür Merkezi'nde düzenlenecek kongrenin ana temasının "İslam Düşünce Geleneğinde Eğitimsel Kavramlar" olduğunu ve kongrede 15 ülkeden 100'e yakın akademisyenin tebliğ sunacağını kaydetti.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İstanbul haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İstanbul Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler