Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Liseli gençlere yabancı dili sevdirmek ve Osmanlıcayı öğretmek amacıyla hayata geçirilen "Liseli Gençler Osmanlıca Yarışıyor" projesinin startı Bağcılar'da verildi. Yarışmanın startını veren Milli Eğitim Bakanı Yardımcısı Orhan Erdem, "Geçmişini bilmeyen gelecekte başarılı olamaz. Osmanlıca ile birlikte geçmişle geleceğe köprü kuruyoruz'' dedi.

        İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Bağcılar Belediyesi, Uluslararası Eğitimciler Derneği ve Hayrat Vakfı tarafından il genelinde düzenlenen Osmanlıca Yarışmasına, 39 ilçede bulunan 96 liseden 5 bin öğrenci katılıyor. Proje kapsamında 2 ay Osmanlıca eğitimi alan öğrencilerden başarılı olanlar, önce okullar arasında daha sonra ise ilçe ve il birinciliği adına yarışıyor. Liseli gençlere yabancı dili sevdirmek ve Osmanlıcayı öğretmek amacıyla "Liseli Gençler Osmanlıca Yarışıyor" projesinin tanıtımı Bağcılar'da gerçekleşti. Bağcılar Dündar Uçar Teknik ve Endüstri Anadolu Meslek Lisesi'ndeki programa Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci ve çok sayıda öğrenci katıldı. Öğrencilerin derslerine katılan Bakan Yardımcısı Erdem ve Başkan Çağırıcı öğrencilere başarılar dileyerek, yarışmanın 6 Mayıs'ta sona ereceğini belirtti.

        "Geçmişini bilmeyen gelecekte başarılı olamaz"

        Yarışmayı başlatan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, ''Hepimiz biliyoruz ki, geçmişini bilmeyen gelecekte başarılı olamaz. Osmanlıcayla birlikte biz geçmişle geleceğe köprü kurmuş oluyoruz, inşallah bu köprü sayesinde bu kopukluk kalktığında geçmişimizi daha iyi bileceğiz. Milleti millet yapan bu kendi dili, örf ve adetlerimize de daha sıkı sıkıya sarılmış olacağız. Milli Eğitim Şura'sında Osmanlıca'nın tüm okullarda okutulması için bir karar çıkarttık. Şu anda bazı liselerde zorunlu, seçmeli ve ortak dersler olarak okutuluyor. Bu sayede 2014 ve 2015'de ortaöğretim de 5 bin 600 öğrenci ders alırken şu an da 18 bin öğrenci zorunlu, yaklaşık 100 bin öğrenci de seçmeli derslerde Osmanlıca öğreniyor. Fazlasıyla önemsediğimiz ve anlamlı bulduğumuz bir yarışmanın açılışını böylece yapmış oluyoruz. İnşallah bütün gençlerimiz, geçmişte yazılan Osmanlı Türkçesini okuyup, yazmayı öğrenir" diye konuştu.

        Gençlerden umutlu olduğunu ifade eden Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, "Bugün çok güzel bir projenin lansmanındayız. Hep, dedeyle torunun camide buluşması gerektiğini, geçmişimizi geleceğe bağlamamız gerektiğini söylüyoruz. Değerlerimizi değer verdiklerimizle buluşturmamız gerekir, bugün de gençler ecdadıyla ve dedeleriyle buluşuyor. 1923 Cumhuriyetimizin kuruluşu ve sonraki harf devrimiyle beraber tarihimize bir yabancılaşma süreci başlamış. Aslında bugünkü Türkçe ile Osmanlı birbirine çok uzak değil. Aynı matematiksel formüller gibi birkaç formülle çok rahat okunabilecek bir durumda. İnşallah bu projeyle birlikte geçmişimize bir köprü kuracak ve işi aslından öğrenmiş olacağız. İnşallah öğrencilerimiz buradan güzel bir netice elde edecekler ve yeni bir dil gibi heyecan duyacaklar. Projenin hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum" dedi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İstanbul haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İstanbul Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler