Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        KONYA (AA) - Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) ve Dünya Yatırım Ajansları Birliği (WAIPA) Başkanı Arda Ermut, gelişmekte olan ülkelerin global ve uluslararası doğrudan yatırımlar pastasındaki payının geçen yıl 1,85 trilyon dolara çıktığını belirterek, "Bunun orta vadede 2 trilyon doların üzerine çıkmasını öngörüyoruz. Yani gelişmekte olan ülkelerin payı ilk defa gelişmiş olan ülkeleri yakalayacağı bir seviyeye geldi. Buradaki en önemli fark bu." dedi.

        Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) ve WAIPA iş birliğiyle düzenlenen "Doğrudan Yabancı Yatırımlar Tecrübe Paylaşım ve Eğitim Programı" Konya'da başladı.

        Ermut, burada yaptığı konuşmada, WAIPA'nın İstanbul dışında düzenlediği ilk toplantının Konya'da yapıldığını söyledi. Ermut, MEVKA'nın yalnızca bu programla değil başka katma değerli programlarla da global düzeyde farkındalık oluşturacağını dile getirdi.

        WAIPA'nın her ülkenin doğrudan yatırım çekmekle mesul olan kurumlarının birleştiği bir çatı olduğuna işaret eden Ermut, Birliğin başkanlığını aldıktan sonra kuruluşun merkezini Cenevre'den İstanbul'a taşıdıklarını bildirdi. Ermut, şöyle devam etti:

        "Bunu yapmamızın sebebi, Türkiye'nin ve İstanbul'un stratejik konumudur. Bu anlamda ciddi bir farkındalık oluştu. Üyelerimizin neredeyse tümünün oyuyla merkezimizi taşıdık. Türkiye'nin daha ulaşılabilir bir yer olması, yine Cenevre'ye göre masrafların çok daha düşük olması ve sürdürülebilir olması, yapılan 3. havalimanının da dünyanın çeşitli yerlerinden gelecek yatırımcılara hizmet edecek olmasından dolayı bunu yaptık. Farklı ülkeler de WAIPA başkanlığını alacak, fakat kuruluşun merkezi İstanbul olarak kalmaya devam edecek."

        Doğrudan Yabancı Yatırımlar Tecrübe Paylaşım ve Eğitim Programı'nın daha efektif ve hızlı yatırım çekme amacıyla düzenlendiğini anlatan Ermut, 2008'deki küresel krizden sonra küresel doğrudan yabancı yatırımların 2016'da yeniden tavan yapmasının önemli olduğuna dikkati çekti.

        - "Dünya ekonomisi batı merkezli olmaktan çıkmaya başladı"

        Ermut, ekonomik krizin tersine çevrilmesinde birçok yatırım ajansının katkısının olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

        "Kurum olarak yatırım ajansları arasındaki iş birliğinin geliştirmesiyle de küresel ekonominin daha da canlanacağına inanıyoruz. Tüm çalışmalarımızdaki yegane amacımız bu. Dünya ekonomisi bugün batı merkezli olmaktan çıkmaya başladı. Bireysel hale gelmeye başladı. Asya ülkeleri başta olmak üzere gelişmekte olan tüm ekonomiler varlığını daha da hissettirmeye başladı. Gelişmekte olan ülkelerin global ve uluslararası doğrudan yatırımlar pastasındaki payı geçen yıl 1,85 trilyon dolara çıktı. Bunun orta vadede 2 trilyon doların üzerine çıkmasını öngörüyoruz. Yani gelişmekte olan ülkelerin payı ilk defa gelişmiş olan ülkeleri yakalayacağı bir seviyeye geldi. Buradaki en önemli fark bu."

        MEVKA Genel Sekreter Vekili Savaş Ülger de 2 gün sürecek eğitim programında alanında uzman konukların yatırım destek ofisi çalışanlarına deneyimlerini aktaracağını söyledi.

        Ülger, toplantıda Andreas Dressler, Dr. Henry Loewendahl, Chris Knight, Mohammed Bukhari, Kerem Kaçar ve Aydın Fenerli gibi yabancı yatırımlar konusunda uzman kişilerin sunum yapacağını bildirdi.

        Yatırım ve tanıtımda inovasyon, Türkiye'nin yatırımlar konusundaki poziyonu, yatırım kolaylaştırıcı uygulamalar, kapsayıcı yatırımlar gibi birçok konu üzerinde durulacağını aktaran Ülger, programın uluslararası çapta iş birliğinin geliştirilmesine de katkı sağlayacağını dile getirdi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Konya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Konya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler