Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        KIRŞEHİR (AA) - Kırşehir'de, "bozkırın tezenesi" Neşet Ertaş ile özdeşleşen Abdal kültürünün tanıtımı ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığının desteklediği GENÇDES projesi kapsamında çeşitli çalışmalar yürütülüyor.

        İl Kültür ve Turizm Müdürü Yıldız Eraslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Muharrem Ertaş, Neşet Ertaş, Çekiç Ali, Hacı Taşan gibi Abdal geleneğini sürdürmüş üstatların emanetlerini gelecek nesillere aktarmaya çalıştıklarını söyledi.

        Abdal kültürünün yaşatılması için yılın her ayına yayılan çeşitli projeler ve programlar yürütüldüğünü anlatan Eraslan, bakanlığın bu çalışmalara destek verdiğini dile getirdi.

        Eraslan, bakanlık bünyesine kurulan Kırşehir Ustalar Müzik ve Oyun Topluluğunun yurt içinde ve dışında verdiği çeşitli konserlerle ustaların türkülerini yaşattığını vurguladı.

        Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Festivali ile faaliyetlerinin zirveye ulaştığını dile getiren Eraslan, GENÇDES projesi kapsamında desteklenen etkinliklere ilişkin şu bilgileri verdi:

        "Valiliğimizin öncülüğünde 'Kırşehir Türkülerini Güzel Seslendirme Yarışması' başlattık. Veli Ertaş birinci olmuştu. Bu kardeşimiz söyleşilerde ve konserlerde sahne aldı. Proje kapsamında belgesel çekiminde yer aldık. Abdal geleneğini, ustalarımızı, türkülerimizi, Kırşehir ozanları aktardı. 'Anadolu'dan Yükselen Melodi' adıyla çekilen belgesel, yıl sonuna doğru tamamlanacak. Yine 'Gençler Abdal Sazı Yapmayı Öğreniyor' projesini başlattık. Bu projelerin yapımına ve uygulanmasına destek oluyoruz."

        Eraslan, Kırşehir ve Abdal kültürünün tanıtımı için seyahat acenteleriyle irtibata geçerek kente tur düzenlenmesini sağladıklarını da söyledi.

        Kentin turizm değerlerini yansıtan bölgelerin yanı sıra Abdal kültürünün yaşatıldığı yerlerin turistlere gezdirildiğini anlatan Eraslan, "Tur gruplarını ilimize getiriyoruz. Grup üyelerini kültür evinde ağırlayarak hem Neşet Ertaş ile diğer üstatları hem de Abdal kültürünü anlatıyoruz. Kırşehir'i özellikle türküleriyle tanıtmak istiyoruz." dedi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Kırşehir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Kırşehir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler