Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        BAŞKENT, KEMİK İLİĞİ NAKLİNDE İLK OLMA YOLUNDA

        - ADANA'DAKİ ERİŞKİN KÖK HÜCRE NAKLİ MERKEZİ'NDE, 4 YILLIK FACT-JACIE AKREDİTASYONUNU YENİLEMEK İÇİN YAPILAN DENETİMLER OLUMLU GEÇTİ

        ADANA (İHA) - Kemik iliği nakli ve hücresel tedavide uluslararası düzeyde kalitenin göstergesi olan FACT-JACIE akreditasyonunu 4 yıl önce Türkiye'de ilk kez alan sağlık kurumu ünvanını taşıyan Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Adana Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ndeki Erişkin Kök Hücre Nakli Merkezi, 4 yıllık akredite süresinin dolmasının ardından yeniden akredite olmak için denetimden geçti.

        Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Adana Uygulama ve Araştırma Hastanesi Hematoloji Ana Bilim Dalı Erişkin Kök Hücre Nakli Merkezi Klinik Program Direktörü Prof. Dr. Hakan Özdoğu, FACT'in Amerika, JACIE'nin ise Avrupa standardı olduğunu, ikisi birleşerek dünya standartlarında yapılan hizmeti belgelediğini kaydetti. Prof. Dr. Hakan Özdoğu, "Kemik iliği naklini gerçekleştirmek için üç ana öge vardır. Birincisi klinik, ikincisi hücre toplama ünitesi, üçüncüsü ise hücre işleme ünitesidir. Merkezimiz 10 Ocak 2012'de her üç ünite içinde akredite olmuştur" diye konuştu.

        Prof. Dr. Hakan Özdoğu, kemik iliği naklinin çoğunlukla kötü huylu kan hastalıkları ve bazı tümörlerde uygulanan tedavi yöntemi olduğunu, ayrıca bağışıklıkla ilgili hastalıklar, kalıtsal ve metabolik hastalıkları da kapsayan çok geniş bir alanda uygulanabildiğini bildirdi.

        ÖNDER BİR SAĞLIK KURULUŞU OLMA MİSYONU

        Prof. Dr. Hakan Özdoğu, "Merkezimizde akut lösemi, aplastik anemi, lenfoma, multiple myeloma, immun sistem bozukluğu, orak hücre hastalığı gibi kemik iliği nakli ve hücresel tedavilerden yarar görebilecek olan, iyi ve kötü huylu kan hastalıklarının tedavisini yapıyoruz" bilgisini verdi.

        Prof. Dr. Özdoğu, hücresel tedavi alanında gereksinimlerini dünya standartlarında karşılayan, bilimsel gelişmelere katkıda bulunan, kendisini sürekli güncelleyen, çağdaş eğitimin yapıldığı, hasta, donör ve çalışan güvenliğinin ön planda tutulduğu, uluslararası üstün nitelikli sağlık hizmetinin üretildiği önder bir sağlık kuruluşu olma misyonunu sürdürdüklerini vurguladı.

        Sağlık Bakanlığı'nın 2014 yılı değerlendirmesine göre ülke genelindeki 69 merkez arasında 2 kategoride Türkiye birincilikleri elde ettikleri anımsatan Prof. Dr. Hakan Özdoğu, bu dönemde 90 kişiye nakil yapıldığını, kritik süreç olan ilk 100 günde hastaların tamamının yaşatıldığını aktardı. Prof. Dr. Hakan Özdoğu, nakilden sonraki ilk 6 ayda hastaların yaşama oranının yüzde 97 düzeyinde yansıdığını, bu sonuçların Avrupa standartlarına eşdeğer seviyede olduğunu dile getirdi.

        FACT-JACIE AKREDİTASYONU BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

        Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Adana Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ndeki Erişkin Kök Hücre Nakli Merkezi'nin iyi sonuçlar almasında FACT-JACIE akreditasyon standartlarını sağlamış olmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Hakan Özdoğu, şunları söyledi:

        "Merkezimiz, 4 yıllık akreditasyon döneminin sonunda geride bıraktığımız Aralık ayında yeniden akredite olabilmek için ciddi bir denetim sürecinden geçti. Denetimi geçmek, klinik, kök hücre toplama ve kök hücre işleme ünitelerinde ileri teknoloji ve alt yapı kurulmasını gerektiriyor. Halen Avrupa'da bulunan 179 nakil merkezi arasında yeniden akredite olan sağlık kuruluşu sayısı 60'tır. Hücresel tedavi yöntemlerini etik değerlere ve kanıta dayalı tıbbi kurallara bağlı kalarak uygulayan ve bu alanda bilimsel gelişmelere katkıda bulunan merkezimiz reakredite olursa, kemik iliği nakli alanında Türkiye'de bir ilke imza atmış olacağız."

        (ELF-Y)

        09.02.2016 10:02:11 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Adana haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Adana Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler