Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA KEÇİSİ ISLAHINDA YENİ DÖNEM

        ANKARA (İHA) - Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin aldığı tiftik analiz cihazı ile Ankara keçisi ıslahında yeni bir dönem başlıyor.

        Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Ankara keçisi ıslah çalışmalarında kullanmak üzere tiftik analiz cihazı aldı. İlk etapta proje kapsamındaki tekelerin, ikinci etapta ise tüm keçilerin tiftik ölçümleri gerçekleştirilecek. Ölçümler her yıl tekrarlanacağı gibi damızlık seçimi sırasında yapılan ölçümler dikkate alınacak. Yapılan ölçümler sonucunda damızlık seçiminde en iyiye ulaşılırken, sürüde iyinin iyisini seçmek suretiyle iyileştirmenin daha da hızlanması amaçlanıyor. Hedef ise Güney Afrika ile mikron düzeyindeki farkı kapatıp, 7 yılın sonunda uluslararası piyasada rakipsiz bir ürün elde etmek.

        Tiftik analiz cihazının eğitimini İsveç ve Avustralya'dan gelen heyet gerçekleştirdi. 3 gün boyunca sahada gerçekleşen eğitime Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü işbirliği ile yürütülen Halk Elinde Islah Projesi'nde görevli teknik elemanlar katıldı. Eğitimler Ankara'nın Güdül ilçesine bağlı kırsal mahallerde gerçekleşti.

        Ankara keçisi yetiştiriciliğinin yaygınlaşması, tiftik üretiminin ve kalitesinin artışı noktasında önemli bir sinerji yakalandığına dikkat çeken Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç, "Ankara keçisi noktasında kelimenin tam anlamıyla tüm kurumlar seferber olmuş durumda. Ankara keçisinden elde edilen tiftik hala daha yurt dışında yüksek değerini korurken, bir zamanlar piyasanın en güçlü aktörü olan Türkiye bu değerden hak ettiği payı maalesef alamıyor. Bir dönem uygulanan yanlış politikalar ve ihmaller nedeniyle Ankara keçisinde kalite kaybı ve hayvan sayısında ciddi bir azalma yaşandı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın destekleriyle hayvan sayısında ve üretimde tekrar bir artış yaşandı. Bundan sonraki aşamada hayvan sayısı ve tiftik üretimi ile birlikte kalite artışını da hedefliyoruz. Tiftik analiz cihazı ile mikron düzeyi düşük yüksek kaliteli tiftik verimi olan damızlık seçimi yapma olanağımız olacak" dedi.

        'Halk Elinde Ankara Keçisi Islahı Projesi' ile Ankara'da bulunan Ankara keçisi varlığının artırılması ve verimliliğin yükseltilmesinin hedeflendiğini belirten Kılınç, "Proje kapsamında 36 bin adet Ankara keçisinin birebir takibi yapılıyor. Ziraat mühendisi üç teknik eleman Doç. Dr. İrfan Daşkıran'ın proje liderliğinde yetiştiricilerimize hizmet veriyor. Proje ile birlikte Ankara'da kırsal bölgelerde Ankara keçisi yetiştiriciliğine ilgi daha da arttı. Yürütülmekte olan projelerle ilimizdeki en verimli Ankara keçilerinin seçimi yapılmaktadır. Ankara Birliği tarafından alınan proje teknik elemanlarına tahsis edilen analiz cihazı ile tiftiğin mikron ölçüleri tespit edilerek kayıt altına alınacak. Bu verilere göre kaliteli tiftik verenler tespit edilecek" diye konuştu.

        Cihazın kullanımı ile birlikte tiftikteki kalitenin daha da artacağını ifade eden Kılınç, "Ankara keçisinin ana vatanı Ankara olup, tüm dünyaya Ankara'dan yayılmıştır. Mukavemet, parlaklık gibi unsurlarda bu kalitede ürün dünyanın hiçbir ülkesinde üretilemiyor. Yanlış melezleme nedeniyle mikron düzeyinde dezavantajlı noktaya geldik. Yapılan ıslah çalışmaları ile bu farkı kapatmayı ve yurt dışında rakiplerimizin önüne geçmeyi hedefliyoruz. Yetiştiriciler olarak amacımız sanayicinin istediği kalitede ve standartlarda tiftik üretmektir" şeklinde konuştu.

        (BA-CC-Y)

        06.04.2016 12:26:35 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler