Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        KİLOLU İNSANLARDA GEBELİĞE DİKKAT

        İSTANBUL (İHA) - Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Aslı Alay, kilolu kadınlarda gebelik sürecine dikkat çekerek, "Obez olan gebelerin mevcut riskler düşünülerek yakın izlenmesi, beslenme eğitimi verilmesi ve psikolojik destek alması gerekir" dedi.

        Obezitenin özellikle gebelikte hem anne hem de bebek sağlığını olumsuz yönde etkilediğini belirten Op.Dr. Aslı Alay, "Obez annelerin bebeklerinde yoğun bakıma girme, anne karnında kayıp, erken doğum ve doğumsal anamolilerin görülme sıklığı obez olmayan kadınlardan daha yüksektir. Bu nedenle obez olan kadınlar gebelik öncesi ve gebelik döneminde yüksek doz folik asit almalıdır. Obez gebelerde şeker hastalığı, gebelik zehirlenmesi, emboli, kalp damar hastalığı riski yüksektir. Ayrıca bu kadınlarda sık tekrarlayan vajinal ve idrar yolu enfeksiyonları görülür. Obez annelerin doğum eylemi sırasında hem bebeklerinin daha büyük olması, hem de aşırı yağ dokusundan dolayı müdahaleli doğum ve sezaryan doğum oranları artmıştır. Cerrahi müdahale sırasında uygulanılan anestezi şekli spinal veya epidural yöntem olmalı, genel anesteziden kaçınılmalıdır. Doğum sonrası kadınların mutlaka aktif harekete başlaması sağlanmalı, gereğinde varis çorabı ve kan sulandırıcılar kullanılarak emboliden korunulmalıdır" diye konuştu.

        Obez annelerin bebekleri izlendiğinde ilerleyen yıllarda obeziteye yakalanma risklerinin de daha yüksek olduğunun görüldüğünü belirten Op.Dr. Aslı Alay, şöyle konuştu:

        "Bu kadınlar emzirmede de oldukça zorluk çekerler. Mutlaka emzirme sırasında hem fiziksel hem de psikolojik desteğe ihtiyaçları vardır. Obez olan gebelerin mevcut riskler düşünülerek yakın izlenmesi, beslenme eğitimi verilmesi ve psikolojik destek alması gerekir. Amaç gebelik ve obezite birlikteliğinde zayıflamak olmamalıdır. Çünkü gebelikte 6 kilogramdan az olan artışlar bebekte gelişme geriliğine yol açabilir."

        Gebelik öncesi kadınlara beslenme ile ilgili detaylı bir eğitim verilmesi gerektiğini kaydeden Op.Dr. Aslı Alay, bu eğitimde olması gerekenleri şöyle sıraladı:

        1- Tükettiğiniz gıdaların içeriklerini okuyun. Kaç kalori olduğunu bilin ve öyle tüketin.

        2- Buzdolabınızı ilk açtığınızda görüş alanınızda genellikle sebze ve salata malzemeleri olsun. Açlıklarınız mevcim salatası yiyerek geçirin, ama bu salataları özenle hazırlayın ve zevkle tüketin. Salata içine koyacağınız peynir, kırmızı et ve balık ile sağlıklı ve tok olarak bir öğün geçirebilirsiniz.

        3- Porsiyonlarınızı küçültün, lokmalarınızı uzunca çiğneyin, 2, tabağı hiçbir zaman istemeyin. Yemeğiniz bitince sofradan kalkın. Yemek saatlerine uyun, öğün atlamayın, aralarda bol su için.

        4- Zayıflamak için idrar söktürücü ilaçlar kullanmayın. Hem bebeğinize hem de vücudunuza zarar vermiş olursunuz.

        5- Süt ve yoğurdunuzu az yağlı tüketin, beyaz ekmek, beyaz şeker ve yağlı gıdalar tüketmeyin. Hedef protein ve sebze tüketimi arttırmak, karbonhidrat ve yağları azaltmak olmalı.

        6- Mutlaka yaşamımıza eklememiz gerekense egzersiz. Yüzme gebe bir kadının yapacağı en yararlı spor. Ama bu fırsatı olmayan veya yüzme bilmeyen kadınlar yürüyüş yapmalıdır. Yürüyüş sırasında bol su içmek, rahat kıyafetler ve spor ayakkabı giymek gereklidir. Yürüyüşünüz de eşinizin de eşlik etmesi motivasyonunuzu artırır. Obez gebelerde bu önlemlerle sağlıklı bir gebelik geçirilir. Ancak amaç ve yapılması gereken her zaman ideal kiloyu sağlayıp öyle gebe kalmak olmalıdır."

        (ERZ-AA-Y)

        18.05.2016 11:15:47 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İstanbul haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İstanbul Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler