Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ISPARTA (AA) - MURAT YOLCU - Türkiye lavanta üretiminin yüzde 80'ini tek başına karşılayan Ispata'nın Keçiborlu ilçesindeki Kuyucak köyü, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Anadolu Efes işbirliğinde yürütülen Gelecek Turizmde Proje çağrısı kapsamında hazırlanan "Lavanta Kokulu Köy" projesi ile köye gelen turist sayısının 10 bine çıkarılması planlanıyor.

        Dünya gül yağı üretimini tek başına karşılayan Isparta, son yıllarda artan üretim miktarı ile başka bir tıbbi aromatik bitki olan lavantanın da üretim üssü halini aldı. Lavanta dikimine ilk kez 1960'lı yıllarda arazinin boş kalmaması amacıyla başlayan köy, süreç içerisinde Türkiye lavanta üretiminin merkezi konumuna geldi.

        Her yıl üretim miktarı ve dikim alanı artan lavanta da 2013'te 98 ton, 2014'te, 240 ton geçen yıl da 297 ton yaş çiçek elde edildi.

        Hasat döneminde tüm köyü adeta "mora boyayan" lavantanın köye ve köylüye sağladığı maddi getiriyi arttırmak ve Kuyucak köyünde lavanta turizmini geliştirmek amacıyla çalışma başlatıldı.

        Bu kapsamda Keçiborlu Kaymakamlığı, Köylere Hizmet Götürme Birliği, Keçiborlu Yardımlaşma Dayanışma ve Eğitim derneği ve Kuyucak Köyü Muhtarlığı işbirliği ile hazırlanan "Lavanta Kokulu Köy Projesi" ile Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes işbirliğinde yürütülen "Gelecek Turizmde" Proje çağrısına başvurdu.

        -100 bin liralık destek

        Yapılan incelemenin ardından kabul edilen projeye 100 bin liralık destek sağlandı.

        Proje kapsamında tamamı kadınlarından oluşan 20 kişinin kurduğu kooperatifle köyde, kadınlara aromatik bitki yetiştiriciliği, kooperatifçilik, işletmede hijyen, ev pansiyonculuğu, güzel konuşma ve diksiyon, girişimcilik, satış görevlisi, alan tanıtımı ve kırsal turizm etkinlikleriyle ilgili eğitim verildi.

        Tecrübe kazanmak için lavanta üretiminde dünyada ilk sırada yer alan Fransa'ya da giden kadınlar, eğitimlerin ardından turistlerin ziyaretlerinde alabilecekleri lavanta keseleri, lavanta yastıkları, lavanta yağı, lavanta balı ve lavanta suyu üretimine başladı.

        Proje kapsamında turistlerin konaklama ihtiyacı için de pansiyonların oluşturulmaya başlandığı köyde, 5 bin olan ziyaretçi sayısının 2 katına çıkarılması hedefleniyor.

        -Turist sayısını 10 bine çıkaracağız

        Keçiborlu Kaymakamı Osman Dölek, AA muhabirine yaptığı açıklamada kaymakamlık ve diğer paydaşlar olarak Türkiye lavanta üretiminin yüzde 80'ini karşılayan Kuyucak köyünde lavanta turizmini geliştirmek adına çalışmalar yaptıklarını bildirdi.

        Buraya gelen turistin köye ve köylüye maddi olarak fazla katkısının olmadığına işaret eden Dölek, köye gelen turistin köyde daha fazla vakit geçirmesini sağlamak ve turistin köye olan katkısını arttırmak için "Lavanta Kokulu Köy" projesini geliştirdiklerini ifade etti.

        Projenin kabul edildiğini belirten Dölek, projenin uygulama yılının 2016 olduğunu, bu kapsamda köylülere 9 dalda eğitim verdiklerini belirtti.

        Bu şekilde köye gelen turistlerin daha iyi şartlarda ziyaretini gerçekleştireceklerine değinen Dölek, "Kadınlarımız bu projeye gerçekten çok sahip çıktılar. Bu proje, yıl sonunda sona erecek ama lavanta turizmi uzun yıllar burada devam edecek. Projeyle Kuyucak'a gelen turist sayısını 10 bine çıkarmak istiyoruz" dedi.

        Dölek, projeyle Kuyucak köyünün turizme bir marka hale getirmeyi hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Isparta haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Isparta Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler