Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Öne Çıkanlar Yılmaz Erdoğan'ın ÇGH2'deki ilk dersi: Önce iyi insan olun

        Önce 'İyi insan olun'...

        diyor.

        BKM Mutfak'ın öğrencileri, daha ilk adımlarında Yılmaz Erdoğan'ın ilk önce 'iyi insan olun' öğretisiyle karşılaşıyor.

        Yılmaz Erdoğan, iyilerle kötüler arasındaki savaşta iyilerin kazanamadığı sürece tüm üretilenlerin, tüm yapılanların şimdiki zamanda da gelecek zamanda da kimseye bir hayrı olmayacağına olan inancıyla öğrencilerine öncelikle iyi insan olmalarını salık veriyor.

        REKLAM

        Lafla değil, uygulamayla...

        İnsana ve doğaya dair ne varsa ‘Sevme', yaşama dair ne varsa ‘Paylaşma' ve 'Yardım etme'yi davranışlarıyla aşılıyor...

        Çünkü;

        Sevmedikleri takdirde insanlık tarihi kadar eski olan o savaşta iyi insanlar tarafında değil kötü insanlar tarafında yer alacaklar.

        O zaman BKM Mutfak'ta yer alamazlar.

        Paylaşmadıkları ve yardım etmedikleri takdirde ne yaparlarsa yapsınlar, bütün yaptıkları buzun üzerine yazı yazmakla eş değer olacak.

        Öyle olunca da Yılmaz Erdoğan'ın felsefesine ters düşecekler.

        O zaman BKM Mutfak'ta yer alamazlar.

        Yılmaz Erdoğan, ilk öğrencileriyle 2008'de ‘Çok Güzel Hareketler Bunlar'da bir araya gelmişti. Şimdi ise 'Çok Güzel Hareketler 2' adı altında yeni öğrencileriyle ders başı yaptı.
        Yılmaz Erdoğan, ilk öğrencileriyle 2008'de ‘Çok Güzel Hareketler Bunlar'da bir araya gelmişti. Şimdi ise 'Çok Güzel Hareketler 2' adı altında yeni öğrencileriyle ders başı yaptı.

        Yılmaz Erdoğan, 'iyi insan olun' öğretisinin ardından sahip olduğu bilgi ve deneyimlerinin ıslak toprağa yağan kara benzememesi için öğretme ve paylaşma uğraşı içine giriyor.

        Bu uğraşını da sektöre adımını attığı 'ilk gün'ün heyecanının içinde barınan amatör ruhun şemşiyesi altında bilgi ve deneyimiyle ulaştığı üstatlık mertebesinin çerçevesinde veriyor.

        Mesleki bilgilerini aktarmaya da ilk önce 'Yazın' öğretisiyle başlıyor.

        Diyor ki; 'yazan kendi kaderini de yazar.'

        Ve

        'Yazarsanız birçok kişiye de ekmek kapısı açarsınız. Sadece oyuncu olursanız evde iş beklersiniz'...

        Yılmaz Erdoğan'ın mutfağında yazmayana ne bir parça ekmek var ne de bir damla su...

        Yazan için BKM Mutfak ve Yılmaz Erdoğan, ardında kutsal toprakların olduğu okyanus.

        Yazan, Yılmaz Erdoğan rüzgarıyla doldurduğu yelkeniyle kutsal topraklara gider.

        Yazmayan ise sadece serapların olduğu çöle düşer.

        Ve bazı diğer öğretileri;

        'Başkalarıyla değil kendinizle ilgilenin çünkü kendini bulan fark yaratır.'

        'İyi bir topluluk olmak istiyorsanız, iyi bir ekip olmanız gerekiyor.'

        'Komedi neyin komik olduğu değil, canınızı neyin sıktığı, derdiniz ne olduğuyla ilgilidir.'

        'Ağlamasını bilmeyenin kahkahasından bir şey olmaz.'

        'Kötü şaka insanı çok kötü bir hale getirebilirken kaliteli mizah çok iyi bir yere getirebilir.'

        Geçtiğimiz günlerde Yılmaz Erdoğan'ın yeni öğrencileri olan BKM Mutfak 'Çok Güzel Hareketler 2' ekibindeki 22 kişiyle söyleşmek üzere toplaştık. Hem de üzerinde olmak için nice hayaller kurdukları o sahnenin üzerinde...

        Yılmaz Erdoğan ile BKM Mutfak'ın yöneticileri Ferat Bilgin, Koray Köse ve Abdullah Özgenç tarafından ekibe dahil edildiklerine göre mutlaka yetenekleri ve meziyetleri işlenebilecek özel kişilerdir.

        Özel kişiler olduklarını BKM Mutfak 'Çok Güzel Hareketler 2'de kendilerinin yazdıkları skeçlerle sahneye çıkarak göstermeye başladılar.

        1 Ocak'tan itibaren 'Organize İşler - Sazan Sarmalı'nda da gösterecekler.

        Türk sinemasının fenomen filmlerinden birinin devamı niteliğindeki 'Organize İşler - Sazan Sarmalı'nda rol aldılar. Acaba kaç oyuncu adayının hayalidir? Ve kaç oyuncunun...
        Türk sinemasının fenomen filmlerinden birinin devamı niteliğindeki 'Organize İşler - Sazan Sarmalı'nda rol aldılar. Acaba kaç oyuncu adayının hayalidir? Ve kaç oyuncunun...

        BKM Mutfak 'Çok Güzel Hareketler 2' ekibi, nice hayaller kurdukları, kendilerinden önce nice mizahçının yeteneğini, farkını gösterme şansı elde ederek kariyer yolculuğuna çıktığı o sahnede Yılmaz Erdoğan'dan edindikleri öğretilerin neler olduğu, BKM Mutfak'ın kendileri için ne ifade ettiği, beklentileri, hayalleri ve gelecekleriyle ilgili planları üzerine konuştu.

        Söylediklerinden çıkan ana sonuç şu oldu;

        'Biz BKM Mutfak'ta sadece oyunculuğu ve yazmayı değil, hayatı öğreniyoruz.'

        YILMAZ ERDOĞAN'DAN EDİNDİKLERİ EN ÖNEMLİ ÖĞRETİLER NEDİR?

        GÖZDE ŞENCAN: Yılmaz Hocamızın en önemli öğretilerinden biri yazmayı öğretmesi... Ki hâlâ yazamasam da içimde bir umut oluşturdu. Ekip olmak, takım olmayı hissetmek... Ve ayrıca şunu söylemişti, hiç unutmuyorum; 'hepiniz özgün, eşsizsiniz. Bu yüzden başkalarıyla değil kendinizle ilgilenin. Çünkü kendini bulan fark yaratır.' Yılmaz Hocamızın bu söylemi beni çok etkilemişti.

        AYŞEGÜL YILMAZ: Normalde bu kadar kalabalık ekiplerde 'onu sevmiyorum ama aynı ekipteyiz, saygı duymak zorundayım' denir ama Yılmaz Hocamızın bize söylediği ilk şeylerden biri de birbirimizi gerçekten sevmemiz. Ki biz birbirini sevmekte baştan beri zorlanmayan bir ekip olduk.. İyi ki böyle güzel bir ailenin içindeyim.

        HAMZA YAZICI: Bana kendimi öğretmiştir. Buradan önce yazamadım mesela. Buradan önce bu kadar çok gülmezdim, ağlamazdım... İçimde bir canavar varmış, yeni öğreniyorum.

        EVLİYA AYKAN: BKM Mutfak'a gelmeden önce bize oyunculukla ilgili o kadar çok şey anlatıldı ki... Kimi konservatuvarda kimi özel okullarda. Algımız o kadar kirliydi ki... Ne yapacağımızı, sahnede nasıl duracağımızı düşünmekten dolayı sahnede aslında ne olduğunu kaçırmışız. 'Olay nedir, seyirciye aktaracaklarımız nelerdir?'... BKM Mutfak, bunu çok güzel başarmış bir kurum. Usta- çırak mevzusu burada çok güzel yürüyor. Bunu konservatuvarlarda, diğer yerlerde de yapmaya çalışıyorlar. Ama bence bu toprağı tanımadan hareket ediyorlar. Hocamız bize bir gün dedi ki; 'Oyunculuğa başladığınızda ilk günkü coşkunuz ne ise sizden onu istiyorum'... Ondan sonra sahneye bakışım değişti. Çünkü oyunculuk okumaya karar verdiğimde çok heyecanlıydım, çok enerjiktim. Okul dönemi ve daha sonrası beni giderek daha aşağı çekmeye başladı. Oyunculuğa sadece sahneye çıkıp bir - iki mimik yaparak işimi yerine getirme açısıyla bakıyordum.

        GÜRHAN ALTUNDAŞAR: Yılmaz Hocamız, bir ekip olmamız gerektiğini, birbirimize her zaman sahip çıkmamız gerektiğini vurguluyor. Bunu da futbol takımları üzerinden örneklendirerek anlatıyor; 'iyi bir takımı olmak istiyorsanız, iyi bir ekip olmanız gerekiyor'...

        OZAN YİĞİT: Bu ekip yaklaşık 1,5 yıldır sürekli birlikte zaman geçiriyor. Yılmaz Hocamızın birçok öğretisi olmuştur. Bunlardan biri de şakacı olmaya değil bizi mizahçı olmaya yönlendirmesidir. Bu ekipteki herkes sosyal hayatında bir şekilde komik insanlar. Hocamız sahneye komik taraflarımızın ne taraflarını taşımayı öğretiyor. Yani bunun öyle tarafları var ki; kötü şaka insanı çok kötü bir hale getirebilirken kaliteli mizah çok iyi bir yere getirebilir. Yılmaz Hocamız bize işte o farkındalığı kattı.

        SEMA ÖZKAN: Yılmaz Hocamızın bizim gelişimimize etkisi olan çok fazla öğretisi var. Bunlardan biri mizahın hüzünle, acıyla ne kadar kardeş olduğudur. 'Otogargara'dan alıntı yapayım; 'Ağlamasını bilmeyen adamın kahkahasından bir şey olmaz'...

        HİLMİ DELER: Yılmaz Hocamızın en önemli öğretilerinden biri yazma konusundadır. Buraya geldiğimizde hemen hemen hepimiz yazma konusunda fikirsizdik. Nasıl yazmamız gerektiğini bilmiyorduk. Yazma derslerine yeni başladığımızda hocamız 'Yazan kendi kaderini de yazar' dedi. Hangi olaylara hangi açılardan bakarsak ortaya mizah çıkarabileceğimizi gösterdi. Ve biz iki ay gibi bir sürede 'Aaa evet, yazabiliyormuşuz' dedik. Buradan çok iyi yazarlar da çıkacak.

        METİN PIHLIS: Yılmaz Hocamızın filmlerinde oynayan herkes şimdi başrolde. Ve kendi yazdıkları filmleri var. Birileri bugün gölgede rahat oturuyorsa, zamanında iyi bir adam güzel bir ağaç diktiği içindir.

        FATİH ÖZTÜRK: Komedinin dramla iç içe olması... Yılmaz Hocamız, komediyi şöyle tanımlar; 'komedi neyin komik olduğu değil, canınızı neyin sıktığı, derdiniz ne olduğuyla ilgilidir.' İşte o dert durumu bizim yazma ve oyunculuk aşamasında aydınlanmamıza sebep oldu.

        ECEM SENA BAYIR: BKM Mutfak'tan önce eğitim için bir kaç yere gitmiştim. Kendimi hiç burada olduğum kadar değerli hissetmemiştim. Burada hepimiz birçok fırça yedik. Ama Yılmaz Hocamızdan fırça yediğimizde bile bize gerçekten değer verdiğini anladık. O yüzden ben burada olmaktan çok mutluyum. Hocamızın bize söylediği bir şey vardı; 'burada birbirini sevmeyen varsa hemen çıksın gitsin.' Biz birbirimizi olduğumuz gibi kabul ettik. Yoksa gerçekten bir arada olamazdık.

        CEMİLE CANYURT: Yazmayı, oyunculuğu öğreniyoruz. Yılmaz Hocamızın en önemli öğretilerinden biri önce iyi insan olmak, paylaşmak, sevmek. Hocamız der ki; 'Yazarsanız birçok kişiye de ekmek kapısı açarsınız, sadece oyuncu olursanız evde iş beklersiniz'...

        BEGÜM ÇAĞLA TAŞKIN: BKM Mutfak, hepimiz için bir yaşam alanı oldu. Hepimiz burada kenetlendik. Birimiz hepimiz. hepimiz birimiz için... Ve hayatımıza öyle bir hareket girdi ki... Hareket varsa bereket de vardır.

        CİHAN TALAY: Aile olmanın ne olduğunu BKM Mutfak'ta bir kez daha gördük. Sanki hepimiz yıllardır buradayız, yıllardır bir aradayız... Yaren ilişkisi, ağabey- kardeş ilişkisi... Böyle bir ortamda bizi izleyenlere, seyredenlere en iyisini sunmanın sorumluluğuyla en iyi olanın peşindeyiz.

        BKM Mutfak 'Çok Güzel Hareketler 2' ekibi, kendilerinin yazıp sahnelediği skeçlerle her hafta salondaki 700 kişiye 2,5 saat boyunca kahkaha attırıyor.
        BKM Mutfak 'Çok Güzel Hareketler 2' ekibi, kendilerinin yazıp sahnelediği skeçlerle her hafta salondaki 700 kişiye 2,5 saat boyunca kahkaha attırıyor.

        BKM MUTFAK'TAN BEKLENTİLERİ NELER?

        YASİN ÇAM: BKM'de olmayı çok istiyordum. Buraya 'nereye gider, ne olur' diye düşünmeden geldim. Şu an bu topluluğun içindeyim. An itibariyle de beklentimi karşılamış buluyorum. Daha da bir beklentim yok. Çok mutluyum, iyi bir enerji yakaladım. Her şey iyi gidiyor.

        OZAN YİĞİT: Hepimizin yolu BKM Mutfak'a farklı şekilde düştü. Kimimiz seçmeyle girdi, kimimiz BKM'de yaptığı bir projeyle yöneticilerden birinin gözüne battıktan sonra. Mesela benimki... Ben Yılmaz Hoca'nın asistanıydım. Bana 'Sen de seçmelere gir' dediler. Benim hikâyem öyle başladı. Beklentilerim nelerdi? 'Tek beklentim şuydu' diyemem ama şunu biliyordum; BKM sahne sanatları olarak yüzlerce iş yapıyor. Konser olarak tiyatro olarak sinema olarak... Benim mesleğim bunların üçünü de kapsıyor...

        BEGÜM ÇAĞLA TAŞKIN: Benim beklentim aktrist olmaktı. Bayağıdır bekliyordum. Konservatuvardan mezun oldum, sağda - solda bir şeyler yaptım ama bir türlü şansım yaver gitmedi. Belki doğru yerlerde bulunmadım. Burası da sanatın her alanında bir numara. İnşallah bir önceki kuşak gibi filmlerde oynayan, hikâye, senaryo da yazarak çok iyi yerlere gelen birileri oluruz. Çok doğru yere geldim. En başarılı komedi kadın oyuncularından biri olmak istiyorum. Beni en güzel şekilde yetiştirerek sektöre sunabilecek yerdeyim.

        BKM Mutfak, 'Çok Güzel Hareketler 2' ekibi gözlem yapma, gözlediklerini yazıya dökme ve onları sahneleme konusunda da bir hayli iyiler.
        BKM Mutfak, 'Çok Güzel Hareketler 2' ekibi gözlem yapma, gözlediklerini yazıya dökme ve onları sahneleme konusunda da bir hayli iyiler.

        BKM MUTFAK VE KENDİLERİNDEN ÖNCEKİ 'ÇOK GÜZEL HAREKETLER BUNLAR' HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORLAR?

        FATMA TEZCAN: Arkadaşlarımla birlikte 'Çok Güzel Hareketler Bunlar'ın hayranıydık. Ben izlerken arkadaşlarımdan farklı duygular içindeyim. Gelip bu sahnede olmak istiyordum. Babama oyuncu olmak istediğimde 'BKM'de olursa olur, yoksa olmaz' demişti. BKM Mutfak'ta olmak, daha yolun başında en üst noktada olmak demek. Şu an burada olduğuma inanamıyorum.

        ATAKAN ÇELİK: Bizim ekibin hemen hemen hepsi o dönemde lise çağlarındaydı. Benim çocukluk hayalimi ifade ediyor. Şu anda hayallerini kurduğumuz yerdeyiz. Bir hayaldi, gerçek oldu.

        EZGİ ÖZYÜREKOĞLU: Ben Mersinliyim, İstanbul'a gelip tiyatro yapmaya başladığımda bütün akrabalarım 'sen de BKM Mutfak'a girsene' şeklinde fikir veriyordu. Eğer tiyatroyla ilgileniyorsan yapılması gereken yerin BKM Mutfak olduğuna yönelik bir algı vardır. Şu an burada BKM Mutfak çatısının altında olmak mucize.

        EDA NUR HANCI: 'Çok Güzel Hareketler Bunlar' döneminde ortaokuldaydım. Grubun yaş olarak en küçüklerinden biriyim. Benim için en tatlı yılbaşı kutlaması şuydu; anneannem kestane pişirmiş, annem, babam, ben oturuyoruz ve... 'Çok Güzel Hareketler Bunlar'ın yılbaşı özel bölümünü izliyoruz. Benim için en tatlı yılbaşıydı. Burada olmayı o kadar çok istiyordum ki... Şu koltuklardan birinde izleyici olma hayali bile heyecan vericiydi. Şimdi bu sahnedeyiz. Heyecanımı anlatabilecek kelime benim için yok. 'Çok Güzel Hareketler Bunlar' ekibi çok çok iyi işler sergiledi ve sektörde önemli yerler tuttu. Bizler de umarım aynı şekilde devam ederiz.

        CEMİLE CANYURT: Hayalim BKM Mutfak'a girmekti. Yılmaz Hoca ile tanıştığımda heyecandan konuşamadım. Hayalim gerçek oldu. Bolu'da okuduğum zaman İstanbul'a gelip BKM'ye geldim, güvenlik bana 'Nereye gidiyorsun?' dedi. 'Eğitim var mı?' dedim. 'Yok, eğitim bitti' dediler. Geri dönerken 'Bir gün buraya gireceğim' dedim. Okulu bitirdikten sonra da kimseyi tanımamama rağmen İstanbul'a taşındım, iş buldum. Sonra BKM Mutfak'ın kapısını çaldım, onlar da açtı. Bu sahnede olmak diğer arkadaşlarım gibi büyük bir hayalimdi. İnşallah çok güzel şeyler olur. 'Çok Güzel Hareketler Bunlar'dan Ersin Korkut, Eser Yenenler sürekli gelip bizi izliyorlar, destek oluyorlar. İnşallah Yılmaz Hocamızı utandırmayız.

        EVLİYA AYKAN: Burada bu meslekten keyif almaya başladım. Seyirciden aldığımız reaksiyonla bu keyif daha da büyümeye başladı. Şu anda oyunculuk benim için aşılması zor bir deniz değil, içinde hayatı öğrenebileceğim mükemmel bir kavrama dönüştü. Onu da bu hale getiren bu BKM Mutfak'tır.

        BATUHAN SOYASLAN: 'Çok Güzel Hareketler Bunlar' yayınlandığı zaman ben daha çocuktum ve dayımla beraber buralarda dolaşırken beni hep BKM Mutfak'ın önünden geçirirdi. Geçerken de 'İnşallah bir gün burada olurum' diye dua ederdim. Dualarım kabul oldu. Şu an büyük sahnedeyiz. Haricinde bütün ekip olarak hepimiz 'Organize İşler - Sazan Sarmalı'nda' rol aldık. Peşinden koştuğumuz hayallerin gerçeğe dönüştüğü yerdeyiz.

        SAFA SARI: Lisedeyken bir grup arkadaşımla birlikte ilçemizdeki bir tiyatro yarışmasına katılıp ikinci olmuştuk. Lisemizin müdürü ikincilik ödülü olarak tost ısmarlamıştı. Tiyatro hocamızın hediyesiyse 'Çok Güzel Hareket Bunlar' bileti oldu. Biz delirdik, biz çıldırdık. 'Nasıl gideceğiz, ne giyeceğiz?' dedik. Hediye tişört yaptırıp geldik. En arkadan dördüncü koltukta oturmuştum. Şimdiyse bu sahnesinin üzerinde buradaki herkesle birlikte hayalimin tam ortasındayım.

        ENGİN DEMİRCİOĞLU: Yazıp üretip, sahneye çıkıp oynadığımız için hepimiz çok keyif alıyoruz. Olmak istediğimiz yerdeyiz. Güzel bir aileyiz. Burası benim için hayatımın hareketi oldu diyebilirim. Kaderimin bana oynadığı en güzel hareket...

        SEMA ÖZKAN: Aslında çocukluk hayalimizin ne olması gerektiğini BKM yönlendirdi. Çocukluğumuzdan beri BKM'nin yapımlarıyla büyüdük. Kafamızda tiyatrocu olmayı ya da sahneyi sevmeyi yerleştiren en önemli kurumlardan biriydi BKM. Ben de o zaman ortaokul, lisedeydim. Çok mutluyuz. Hep hayalini kurduğumuz yerdeyiz. Birinci kuşağı çok severek izlemiştik. Biz de inşallah en az onlar gibi çok başarılı işler yaparız.

        Yılmaz Erdoğan'ın bir önemli öğretisi de sağlıklı beslenme üzerine. Bu öğretisine Köyceğiz'deki çiftliğinden öğrencileri için getirttiği meyvelerle katkıda bulunuyor.
        Yılmaz Erdoğan'ın bir önemli öğretisi de sağlıklı beslenme üzerine. Bu öğretisine Köyceğiz'deki çiftliğinden öğrencileri için getirttiği meyvelerle katkıda bulunuyor.

        BKM Mutfak 'Çok Güzel Hareketler 2'nin bir de alt kadrosu bulunuyor.

        Tam tamına 40 kişi.

        Kağıt üzerinde alt kadro gibi görünse de gerçekte öyle değil.

        'Ekipten birileri ayrılsa da yerlerine geçsek' haline geçip evlerinde dört gözle telefonlarının çalmasını bekliyor değiller.

        BKM Mutfak'ta üretime de devam ediyorlar sahneye çıkmak için hazırlanmaya da.

        BKM Mutfak 'Çok Güzel Hareketler 2' ekibi, alt kadroyla sürekli iletişim halinde.

        Örneğin izlediğim skeçlerden biri o alt kadrodakilerden birinin yazdığı oyundu.

        Yılmaz Erdoğan, her 10 yılda bir BKM Mutfak çatısı altında yeni öğrencilerle buluşacağını söyledi.
        Yılmaz Erdoğan, her 10 yılda bir BKM Mutfak çatısı altında yeni öğrencilerle buluşacağını söyledi.

        'Çok Güzel Hareketler Bunlar'ın ekibinin üyeleri BKM Mutfak'tan ayrıldıktan sonra kendi senaryolarını yazdı, kendi tiyatrolarını kurdu, filmlerde, dizilerde, tiyatro oyunlarında başrollerde yer aldı, tek kişilik sahne gösterilerini sergiledi. Rol aldıkları filmlerin toplam izleyici sayısı 50 milyon kişiyi geçerken o filmlerin toplam hasılatı 500 milyon TL'ye ulaştı.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ