Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim yks'de yapılan değişiklikler

        Yükseköğretim Kurulu (YÖK), bu yıl ilk kez uygulanacakYükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) 1 ayiçinde ikinci değişiklik duyurusunu yaptı. Tüm adaylarıngirmek zorunda olduğu sınavın ilk oturumu Temel YeterlilikTesti’ne (TYT), fen ve sosyal bilimler testleri de eklendi.

        Gazete Habertürk'ün haberine göre, daha önce 40 Türkçe ve 40 temel matematik sorusundanoluşacağı duyurulan TYT’ye, 20 fen ve 20 sosyalbilimler sorusu dahil edildi. Soru sayısı 120’ye yükseldi.TYT ile aynı gün yapılacağı duyurulan ikinci oturum,

        1 gün sonraya bırakıldı. YÖK, dünkü genel kurulda yapılan değişiklikleri yazılı olarak duyurdu. İşte sınavın son hali:

        REKLAM

        SINAV 2 GÜNDE: Sınavın 2 oturumu, sabah veöğleden sonra olmak üzere tek günde yapılacaktı.Değişiklik üzerine, sınavlar 1 gün arayla yapılacak. TYT23 Haziran 2018 Cumartesi günü sabah, ikinci oturum24 Haziran 2018 Pazar günü sabah olacak. Dil sınavı ise24 Haziran 2018 Pazar günü öğleden sonra yapılacak.

        SÜRESİ 135 DAKİKA: 40 sorunun daha eklenmesi ilesoru sayısı 120’ye çıktı. Sınav, 135 dakika sürecek.Soru başına düşen süre, 1.125 dakika olacak.

        SOSYAL VE FEN GİRDİ: 40 Türkçe, 40 temel matematikolmak üzere toplam 80 sorudan oluşacak TYT’ye,2 test daha eklendi. 40 Türkçe sorusuna 20 sosyalbilimler (coğrafya, din kültürü ve ahlak bilgisi, felsefe,tarih) sorusu, temel matematik testindeki 40 soruya ise20 fen bilimleri sorusu (biyoloji, fizik, kimya) eklendi.

        SORU DAĞILIMI ŞÖYLE: Türkçe 40, sosyalbilimler 20 (coğrafya: 5, din kültürü veahlak bilgisi: 5, felsefe: 5, Tarih: 5), temel matematik40, fen bilimleri 20 (biyoloji: 6, fizik: 7, kimya: 7).

        DİL SINAVINDA DEĞİŞİKLİK YOK: Dil sınavında, sınavuygulaması ve soru şekli açısından değişiklik yapılmadı.

        LİSANS İÇİN PUANLAR AYNI: Lisans programlarınayerleştirmede kullanılacak puan türlerindedeğişiklik yok. Daha önce açıklandığı gibi puanlarsözel, sayısal, eşit ağırlık ve dil puanı şeklinde olacak.

        ‘ELEŞTİRi VE GÖRÜŞLERİ DİKKATE ALDIK’

        YÖK, neden değişiklik yapıldığını da şöyle açıkladı:

        “TYT’nin Türkçe ve temel matematik yeterliliklerinin ölçülmesine ağırlık vermesi olumlu karşılanmaklabirlikte, diğer derslerin kazanımlarının ihmal edilmesonucunu doğurabileceği endişesi ile sosyal vefen bilimleri kazanımlarının örtük olarak değil,

        açık ve müstakil bir şekilde sorulması kararı alındı.Paydaşların görüş ve eleştirileri dikkate alındı. Sorusayısı ders saatine göre değil, temel yetkinliklerinoluşmasına katkı sağlayan bilim alanlarını göre dağıtıldı.”

        DAHA ÖNCE DE PUAN HESABI DEĞİŞTİ, TARİH GİRDİ

        YÖK, 19 Ekim’de de sınavın ikinci oturumunda vepuan hesaplama sisteminde değişiklik yapmıştı. Lisansprogramlarına yerleştirmelerde kullanılacak ikinci oturumdaeşit ağırlık puanlarının hesaplanmasına tarihsoruları da dahil edildi. Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya-1 olarak açıklanan testin adı, tarih sorularının gelmesiyleTürk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilgiler-1 oldu. Sözelpuanlarının hesaplanmasında kullanılacak olan SosyalBilgiler testinin adı da Sosyal Bilgiler-2 olarak değiştirildi.

        TYT 180 PUAN HESABI NE OLDU?

        Temel Yeterlilikler Testi (TYT) puan hesaplaması değişti.İki barajı olan bu testte 150 puan alan önlisans programlarını tercih ediyor, 180 alan ise ikinci oturuma girme hakkı kazanıyordu. Ancak sınav aynı gün içinde yapılacağı içinadayın 180 puan barajını aştığını bilmesi imkânsızdı, tahminedecekti. Eleştiriler üzerine, 180 puan hesabınınikinci oturumdan sonra hesaplanmasına karar verildi.

        SOSYAL MEDYADAN TEPKİ

        Değişiklik, sosyal medyada adaylarınbüyük tepkisini çekti. Adaylar, “Daha değişikliklersürecek mi?”, “Artık ders çalışmaya başlayabilir miyiz?”,“Bizimle dalga mı geçiyorsunuz, artık yeter” dedi.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ