Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Yök Başkanı Yekta Saraç'tan Kıbrıs'a önemli ziyaret

        Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, üst düzey temaslarda bulunmak ve Yükseköğretim Kurulu tarafından kontenjan verilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki üniversitelerin rektörleriyle görüşmek amacıyla KKTC'ye bir günlük ziyaret gerçekleştirdi.

        YÖK Başkanı Saraç beraberindeki YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Hasan Mandal ve YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman'la birlikte ilk olarak KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Dr. Özdemir Berova'yı ziyaret etti. Bakanlık binasında gerçekleştirilen görüşmede YÖK Başkanı Saraç, yükseköğrenimde sayısal büyümeyle birlikte niteliksel büyümenin de önemli olduğunu belirterek, KKTC'deki üniversitelerin, YÖDAK ile işbirliği içinde yılbaşından sonra değerlendirilmeye başlanacağını söyledi. Üniversitelerin denetimi konusunda kendilerinden yardım istenirse, her türlü yardıma hazır olduklarını söyleyen Başkan Saraç, "Biz burayı yükseköğrenim adası olarak görmek istiyoruz. KKTC bu açıdan güçlenirse, Türkiye'nin güçlülüğüne de katkı sağlayacaktır. Buradaki yükseköğretim kurumlarının en sağlıklı şekilde gelişmesi YÖK'ün öncelikli konusudur" diye konuştu.

        REKLAM

        KKTC'de öğrenci sayısının 106 bini aştığını söyleyen KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova ise, YÖK ile yükseköğrenim alanında sürekli bir işbirliği içinde olduklarını kaydederek, Türkiye'den Kıbrıs'a YÖK üzerinden 60 bin öğrenci geldiğini belirtti. Türkiye'nin desteği ile birlikte yükseköğretim sayesinde, KKTC'nin en büyük sorunu ambargoların yıkılması ve durdurulması adına büyük bir engelin ortadan kaldırıldığını ifade eden Berova, Türkiye ile KKTC arasındaki yakın işbirliğinin, yapılan protokolle daha da güçlendiğini söyledi.

        YÖK Başkanı Saraç, KKTC Milli Eğitim Bakanı ziyaretinin ardından KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün'ü makamında ziyaret etti. Ziyarette iki ülke yükseköğretimindeki son durum ele alındı.

        Başbakan Özgürgün ile yapılan görüşme sonrası KKTC Cumhurbaşkanlığı Köşküne geçen YÖK Başkanı Saraç ve beraberindeki YÖK Üyeleri, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile bir araya geldi. Görüşmede, Cumhurbaşkanı Akıncı'ya YÖK ve YÖDAK'ın yükseköğrenim alanındaki eşgüdüm çalışmaları hakkında bilgi verildi.

        Cumhurbaşkanlığı ziyareti sonrasında YÖK Heyeti, Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) Başkanı Prof. Dr. Akile Büke ve YÖDAK üyeleriyle bir görüşme gerçekleştirdi.

        YÖK Heyeti, ziyarette son olarak YÖK tarafından kontenjan verilen KKTC'deki üniversitelerin rektörleriyle bir araya geldi. Toplantıda Türk Yükseköğretim Sisteminde son dönemde kaydedilen gelişmeler paylaşılarak, KKTC'deki yükseköğretimin gelişimine, güçlenmesine katkı sağlayacak konular üzerinde istişarelerde bulunuldu.

        Toplantıda ayrıca KKTC'deki üniversitelerin, yılbaşından sonra YÖDAK tarafından denetlenmesi konusunda yardım talep edilmesi halinde YÖK olarak her türlü yardıma hazır olunduğu belirtilerek, bu konuda hâlihazırdaki uluslararası anlaşma ile YÖK ve YÖDAK'ın yardımlaşmasının öngörüldüğü hatırlatıldı.

        YÖK Başkanı Saraç ve beraberindeki YÖK heyeti akşam saatlerinde KKTC'den ayrıldı.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ