Yunanistan'da, Kovid-19 tedbirleri kapsamında alınan önlemler birçok sektörü olumsuz etkilerken, yat turizmi de en çok olumsuz etkilenen sektörler arasında yer alıyor.
Her hafta çoğunluğu Türklere ait yaklaşık 200 yatın Türkiye'den Yunan adalarına giriş yaptığını belirten acente işletmecileri, yerel ekonominin kalkınmasının buna bağlı olduğunu söyledi.
Koronavirüsten önce yaşanan sığınmacı kriziyle de yerel ekonominin ağır bir darbe aldığını kaydeden acente işletmecileri, AA muhabirine, limanların boş kalmasının ''anlamsız'' olduğunu belirterek, ''yatlarıyla gelen Türk turistler genelde çok harcama yapıyor. Adadaki bir çok işletme de bundan faydalanıyor. Bizim için en kötü senaryo deniz yolunun bu yıl hiç açılmaması'' dedi.
Türkiye ile deniz yollarının açılmasının, yerel ekonominin ayakta kalmasını sağlayacak tek çare olduğunu ifade eden acente işletmecileri, adalardaki milletvekillerine, bu taleplerini içeren bir mektup da gönderdi.
Mektupta, ''var olan belirsizlik, ada ekonomisine en çok katkı sağlayan yat sektörünü olumsuz etkiliyor. Hükümet bizim endişelerimizi anlamak zorunda ve tüm gerekli sağlık protokolleri uygulanarak Türkiye ile deniz yolunun tekrar açılmasını sağlamalıdır'' ifadeleri yer aldı.
Datça'dan yaklaşık bir saat uzaklıktaki Yunanistan'ın Sömbeki (Simi) Adası'nda yat acente işletmecisi Mihalis Roditis, '' Sömbeki Adası'na her hafta Türkiye'den yaklaşık olarak 200 yat geliyor. Bunların 150'si Türk'' dedi.
İleryoz (Leros), Kilimli (Kalimnos), Sömbeki gibi Türkiye'ye yakın adaların ekonomilerine, Türkiye'den yatlarıyla gelen Türk turistlerin büyük ölçüde katkı sağladığını belirten Roditis, ''sınırların açılmaması bizim için büyük bir problem. Sınırların bu yıl hiç açılmaması ise felaket olur. En fazla harcama yapan turistler arasında Türkler geliyor'' ifadelerini kullandı.
Kilimli ve İleryoz adalarında yat acenteleri bulunan Vasilis Kapadakis, ''Türkiye'deki acentelerle yıllardır çok iyi bir işbirliği içindeyiz'' dedi.
- " Siyasetten uzak düşünülmeli"
İki ülke arasındaki ''siyasi konuların'' bir kenara bırakılması gerektiğini söyleyen Kapadakis, Türk turistlerin ada ekonomisine katkısının çok büyük olduğunu ifade etti.
Kapadakis şu ifadeleri kullandı:
''Sezon boyunca Türkiye'den İleryoz ve Kilimli adalarına yaklaşık olarak 5 bin yat geliyor. Bunların büyük çoğunluğu Türklere ait. Bunlar, yüksek zevklere sahip, kaliteli restoranları tercih eden, çok para harcayan kaliteli turist dediğimiz kişiler. Verilere göre Türkiye koronavirüs konusunda iyi gidiyor. En kısa zamanda tekrar sınırların açılmasını umuyoruz''.
Sömbeki Adası'nda bir yat acentesinde çalışan Batı Trakya Türk azınlık mensubu Mervan Şerif de Türkiye kıyılarına yakın olan adaların ekonomisinin Türk turistlere ''bağımlı'' olduğunu söyledi.
Şerif, '' Türkiye ile deniz yolunun açılmasının geciktirilmesi, adadaki küçük esnaftan büyük işletmelere kadar birçok iş yerini olumsuz etkiler'' dedi.
Yunanistan Turizm Bakanı Haris Theoharis, 22 Mayıs Cuma günü Yunan Devlet Radyo ve Televizyonuna (ERT) yaptığı açıklamada, 15 Haziran'da başlayacak uçuşlarla ziyaretçi kabul edilecek ülkelerin listesinin mayıs sonuna kadar hazır olacağını belirtmişti.
Skai televizyonu da haberinde ilk etapta turist kabul edilecek ülkeler arasında Çin, Japonya, Avustralya, Norveç, Danimarka, Avusturya, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Bulgaristan, Sırbistan, Romanya, Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Polonya, Macaristan, Slovakya ve Çekya'nın yer aldığını duyurmuştu.
Bakan Theoharis, diğer ülkelerin epidemiyolojik verilerinin olumlu olması halinde bu ülkelere uygulanan yasakların da aşamalı olarak kaldırılacağını ifade etmişti.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.