Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Yunanistan eski Maliye Bakanı: Hala aynı kara deliğin içindeyiz!

        IMF desteğiyle, para birimi euro olan ülkeler tarafından mali krizlerden çıkmasına yardımcı olma amacıyla kurulan bir fon olan Avrupa İstikrar Mekanizması'nın (ESM) Yunanistan'a sağladığı ekonomik kurtarma programı, 8 yılın ardından başarıyla tamamlandı.

        Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) da desteğiyle, 2010 yılında Yunanistan'a 260 milyar euro'dan fazla kredi açılmıştı. Bu rakam, küresel finans tarihinin en büyük kurtarma paketi oldu. Hükümet, kurtarma paketi karşılığında bir dizi kemer sıkma politikası uygulamış, Yunan ekonomisi ise son yıllarda büyüme kaydetse de, kriz öncesine kıyasla ekonomi yüzde 25 oranında küçülme kaydetmişti.

        Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) ile 2015'te imzalanan anlaşma kapsamında, ekonominin düze çıkması ve bankaların sermaye yapılarının yeniden düzenlenmesine yönelik reformlar için Yunan hükümetine üç yıllığına 61.9 milyar euro verilmişti.ESM, Yunanistan'a 27 milyar dolarlık ek bir bütçe daya ayırmıştı ancak Atina'nın ihtiyaç duymadığı açıklandı.

        REKLAM

        ESM BAŞKANI: YUNANİSTAN KENDİ AYAKLARI ÜZERİNDE DURABİLİR

        Avro Grubu Başkanı ve Portekiz Maliye Bakanı Mario Centeno, "Bugün, Yunanistan 2010 yılından bu yana ilk kez kendi ayakları üzerinde durabiliyorken, devam edecek bir kurtarma programı olmadan Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) programını güven içinde sona erdirebiliriz." açıklamasında bulundu.

        Centeno, bu durumun Yunan halkının olağanüstü çabaları ve Yunan hükümetiyle destekçisi olan Avrupalı ortaklarının işbirliği sayesinde olduğunu ifade etti.

        Avrupa Komisyonu, ekonomisini eline alan Yunanistan'ın, krediler karşılığında anlaştığı reformları uygulayıp uygulamadığını izlemeye ve denetlemeye devam edecek.

        Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve IMF, Yunanistan'a 2010, 2012 ve 2015 yıllarında olmak üzere üç pakette toplam 289 milyar euroluk kredi vermişti.

        YUNANİSTAN ESKİ MALİYE BAKANI: AYNI KARA DELİĞİN İÇİNDE

        Yunanistan'ın eski Maliye BakanıYanis Varufakis ise Bild Gazetesi'ne verdiği demeçte kendisine yöneltilen 'Yaklaşık 280 milyar Euro kredi desteği ve 3 yıllık kurtarma paketinden sonra Yunanistan'ın durumu sorulduğunda, "Yunanistan hala aynı noktada, aynı kara deliğin içinde ve her geçen gün daha derine çekiliyor.Bunların sebeplerinden biri de, kredi sağlayıcılarının kesintilerinin yatırımlar ile tüketimleri engellemesi" şeklinde yanıt verdi.

        "Ne değişti? Yunan hükümetinin borçları azalmadı, yükseldi. Şu an borçları geri ödemek için oldukça fazla zamanımız var. iki borç kesintisi milyarlarca euro olmasına rağmen, borçlar artıyor, hükümet beş parasız, vatandaş gittikçe fakirleşiyor, şirketler iflasa gidiyor ve bizim ulusal ürünlerimiz de % 25 azaldı. Şirketler birbirlerine ve devlete borçlu, insanlar birbirine borçlu, ancak hiç kimse borcunu geri ödeyebilecek paraya da sahip değil. 2010 yılından beri genç insanlar ülkelerini terk ediyor, son yıllarda bu oran her ay 15 bini buluyor. Bu devam ederse, ülkede yalnızca yaşlılar kalacak. Onlar için ya da turizm için çalışacak insanlar için de geçerli bu. Ben bu durumu 'çölleşme' olarak adlandırıyorum. Tarihçi Tacitus'un bu durumlar için bir sözü vardır, "Onlar bir çöl yarattı ve adına barış dediler'. Yunanistan'da ise buna 'sabitleme' deniliyor." açıklamasında bulundu.

        MERKEZ BANKASINDAN REFORM UYARISI

        Yunanistan Merkez Bankası Başkanı Yannis Stournaras, Kathimerini gazetesine verdiği mülakatta kemer sıkma önlemleri ile birçok sorunun önüne geçilse de yüksek kamu borcu, batık krediler, işsizlik ve beyin göçü gibi sorunların halen devam ettiğini söyledi.

        Stournaras, ülkenin taahhütlerine bağlı kalıp reformlara devam etmesi gerektiğini belirterek, "Eğer anlaşmalarımızdan geri dönersek, piyasalar bizi terk eder ve vadesi gelen kredilerimizi sürdürülebilir bir şekilde finanse edemeyiz." ifadelerini kullandı.

        Ekonominin daha rekabetçi bir hale gelerek temel yapısının düzelmeye başladığına işaret eden Stournaras, "Ancak, şüphesiz önümüzde daha uzun bir yol var." değerlendirmesinde bulundu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ