Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam 'Cinsel terapist' Buse Aydın'a Reklam Kurulu'ndan 550 bin lira ceza - İş-Yaşam Haberleri

        Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu son kararlarını açıkladı. Buna göre kendisini sosyal mecralarda psikolog ve 'cinsel terapist' olarak tanıtan, bu sayede önemli takipçi ve izlenme sayılarına ulaşan Buse Aydın'a 550 bin 59 lira ceza verildi.

        Reklam Kurulu'ndan yapılan açıklamada Aydın'a ait Youtube'da 'Aydın Psikoloji', Instagram'da ise Psikolog Buse Aydın hesaplarına ilişkin yapılan incelemede "Üroloji, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları" gibi uzmanlık alanlarına giren tedavi ve hastalık durumlarına ilişkin konularda tanıtımlarda bulunulduğu tespit edildi.

        Açıklamada "Ancak hastalık ve tedavi durumlarına ilişkin sağlığı koruyucu ve geliştirici nitelikteki bilgilendirme ve tanıtımların ilgili mevzuat gereği sağlık kuruluşları tarafından ve konusunda yetkili sağlık meslek mensuplarınca verilmesi gerekirken sağlık alanında faaliyet göstermeye yetkili olmayan şahıs tarafından inceleme konusu tanıtımlarda tabip yetkisinde olan hususlara yönelik tanıtım yapılmasının ilgili mevzuata aykırılık teşkil ettiğinin" değerlendirildiği belirtildi.

        REKLAM

        Bunun yanında Reklam Kurulu tarafından "Sağlık Meslek Mensupları ile Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelik’te ‘Cinsel Terapist’ şeklinde bir meslek mensubu tanımı yapılmamış olmasına ve sağlık meslek mensubu olarak faaliyet gösterebilmek için ilgili kurumlar tarafından düzenlenmiş ruhsat veya benzeri bir izin belgesi olmamasına rağmen inceleme konusu tanıtımlarda şahsın ‘Cinsel Terapist’ olarak tanıtılmasının ve ‘Aydın Psikoloji’ adıyla bir kuruluş olduğu yönünde tanıtımlarda bulunulmasının tüketicileri aldatıcı, yanıltıcı ve onların bilgi eksikliklerini istismar edici nitelikte olduğu" tespit edildi.

        AYDIN: HİÇBİR BAŞARI CEZASIZ KALMIYOR

        Hakkında verilen cezaya ilişkin olarak sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Buse Aydın ise şunları söyledi:

        "Herkese merhabalar arkadaşlar öncelikle psikolog olmamla ilgili problem yok. Bildiğiniz gibi ben hep 'cinsel terapist' olarak başlıyordum videolarıma ancak 'cinsel terapist' diye bir unvan olmadığı için cinsel danışman dememem gerekiyormuş. Birinci ceza nedeni bu.

        İkinci ceza nedeni olarak vajinismus, erken boşalma gibi hastalık olarak kabul edilen videolar hekimlerin alanına girdiği için bu konular hakkında bilgi vermemem gerekiyormuş. Dolayısıyla videoları kaldırdık. Bu arada bu videolardan birçok kişi yararlanmış durumdaydı. Kanala gelen çok güzel mesajlar vardı."

        "Türkiye'de hiçbir başarı cezasız kalmıyor malumunuz. Problem yok içeriği değiştirdik komple. Yaptığım işte bir değişim olmadı sadece unvanı değiştirdik"

        "GIDA DEDEKTİFİ" DE CEZA ALMIŞTI

        Reklam Kurulu geçen ay da Musa Özsoy'a e ait "http://www.gidadedektifi.com.tr/" adresli internet sitesinde yer alan tanıtımları şikayet üzerine incelemeye almış ve Özsoy'a Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun gereğince 550 bin 59 lira idari para ve reklam durdurma cezaları verilmesini kararlaştırmıştı.

        Konuyla ilgili yapılan incelemede, internet sitesinde "Züber Original Fıstık Ezmesi" isimli ürüne ilişkin tanıtımda "Karbonhidratın karşılığında üründe bulunan lif tüketiminin kan şekerinin aniden yükselmemesi ve daha uzun süre tokluk vermesi gibi etkileri olacak. Üründe yer fıstığından doğal olarak gelen yağ ve yüksek oranda protein bulunuyor" ifadelerine yer verildiği belirlendi.

        Söz konusu ürünün ambalajında "Doğal protein kaynağı" ifadesine yer verilmesine rağmen internet sitesinde "Üründe yer fıstığından doğal olarak gelen yağ ve yüksek oranda protein bulunuyor." ifadesinin kullanıldığı, ancak mevzuat gereği "yüksek protein" beyanı yapılabilmesi için gıdanın enerji değerinin en az yüzde 20'sinin protein tarafından sağlanması gerektiği, ürünün 22 gram protein değeriyle mevzuatta yer alan beyan koşulunu sağlamadığı tespit edildi.

        İnceleme konusu tanıtımlarda yer alan ifadelerle mevzuatta izin verilen sağlık beyanlarının dışına çıkıldığı, söz konusu tanıtımların tüketicileri yanıltıcı nitelikte olduğu ve dürüst rekabet ilkelerine aykırılık teşkil ettiği değerlendirildi.

        İnceleme konusu tanıtımların, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem ile Tüketicinin Korunması Hakkında kanunlar, Gıda ve Takviye Edici Gıdalarda Sağlık Beyanı Kullanımı, Veteriner Hizmetleri, Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme ile Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar yönetmeliklerinin ilgili hükümlerine aykırı olduğu belirlendi.

        Reklam Kurulu, incelemelerin ardından, "internet üzerinden tüketici haklarını koruma adı altında yanıltıcı bilgiler yayımladığı" gerekçesiyle "Gıda Dedektifi" hesabının kurucusu Musa Özsoy'a Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun gereğince 550 bin 59 lira idari para ve reklam durdurma cezaları verilmesini kararlaştırdı.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ