Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Küften kurtulmanın 7 yolu: Tavanda oluşan küflerden nasıl kurtulabilirsiniz?
        1

        Tavanda meydana gelen küf sorunu, ev sahipleri için ciddi bir endişe kaynağıdır. Sadece estetik bir sorun olmakla kalmaz, aynı zamanda sağlık risklerini de beraberinde getirebilir. İşte, sizin için hazırladığımız 7 adımda küften kurtulma rehberi...

        2

        1. ÇATIDA SIZINTI OLUP OLMADIĞINI KONTROL EDİN

        Çoğu tavan küfü, sızıntı yapan çatıdan gelen suyla oluşur. Su, çatıdan geliyorsa o zaman küfü temizlemeden önce çatıyı tamir etmelisiniz. Çatıyı tamir etmezseniz küf yeniden oluşacaktır.

        3

        2. DÜZGÜN BİR HAVALANDIRMA VE HAVA AKIMI OLMASINI SAĞLAYIN

        Küf çoğu zaman banyo ve mutfak tavanında küf oluşur çünkü buralarda havalandırma yetersizdir. Nemli havanın dışarı çıkmasını sağlamak için odaya vantilatörler ya da aspiratör koyabilirsiniz.

        4

        3. FAZLADAN DOĞAL IŞIK SAĞLAMAYA ÇALIŞIN

        Küf, karanlık koşullarda yetişmeyi tercih eder, o yüzden içeriye güneş ışığı girmesi için pencereleri açık tutmak tavanlarında küf kolonilerinin yetişmesini engellemeye yardım edecektir. Doğal ışık sağlayamıyorsanız fazladan ışık eklemeyi deneyin; bu da ısıyı arttıracak ve küf oluşumunu azaltacaktır.

        5

        4. YALITIMI İYİLEŞTİRİN

        Evinin yalıtımı zayıfsa bu küf oluşumunu tetikleyecektir ve buna tavan dâhildir. Duvarların dışındaki soğuk havanın ve içerideki sıcak havanın etkisi yoğuşmaya neden olabilir. Daha sıcak ve nemli hava soğuk duvara temas ederse yoğuşma olur ve bu da küf problemine yol açar.

        6

        5. KÜF KOLONİLERİNİ KONTROL EDİN

        Tavanın diğer tarafında büyük bir küf kolonisi olup olmadığını kontrol edin ve eğer varsa bunu giderin. Tavanın alt kısmındaki küçük bir küf oluşumu diğer tarafında büyük bir koloni olduğunu gösteriyor olabilir. Tavanın altındaki küçük küf oluşumunu giderirseniz ama diğer tarafta hala büyük bir koloni varsa küf tekrar yetişecektir.

        7

        6. BİR NEM GİDERİCİ KULLANIN

        Küf, nemli ve ılık ortamları tercih eder. Nem gidericiler havadaki nemi gidererek küfün yetişme ve yayılma imkânını azaltır.

        Duştan sonra duş kapılarını açıp vantilatörü 15 dakika çalıştırın. Duş aldıktan sonra su buharının dışarı çıkmasını sağlamak için duş kapılarını açık tutun ve vantilatörü en az 15 dakika çalıştırın. Bu, küfün gelişmesi için gereken nemi ortadan kaldırır.

        8

        7. HAVLU VE ÇAMAŞIRLARI ODADA KURUTMAYIN

        Islak havlular bir odadaki nemi arttırabilir. Havlularını iyice kurumaları için tercihen başka bir odaya asın. Bunu, nemliliği minimumda tutmak ve böylece küf gelişimi için gereken şartları azaltmak için yapabilirsiniz.

        Küf sorununuz varsa giysileri iç mekânda, çamaşır askılığında ya da sandalyelerin üstünde kurutmaktan kaçının. Kuruyan giysilerden çıkan fazla nem daha fazla küf gelişimini teşvik edebilir.

        9

        KÜF GİDERİCİ SOLÜSYON HAZIRLAMA

        Küf giderici solüsyonlar için birçok seçenek vardır. En çok kullanılanı, 2 çorba kaşığı boraksı, çeyrek su bardağı sirkeyi ve 2 bardak sıcak suyu karıştırmaktır; bunlar küfü öldürecek, havanın kokusunu giderecek ve küfün geri dönme şansını azaltacaktır.

        10

        Boraks, tehlikeli dumanlar çıkarmayan doğal bir temizleme ürünü, koku giderici, mantar öldürücü ve doğal bir küf önleyicidir. Nispeten zararsız bir mineral ürünüdür ve oldukça uygun maliyetlidir.

        11

        Sirke, küf türlerinin yüzde 82’sini öldüren, doğal ve güvenli bir hafif asittir. Toksik değildir, zehirli dumanlar çıkarmaz, koku gidericidir ve süpermarketten ucuza alınabilir. Sirke doğrudan yüzeye sıkılıp bırakılabilir.

        12

        Çamaşır suyu etkili bir küf öldürücüdür ve küfün neden olduğu lekeleri giderir ama zararlı dumanlar çıkarır ve hem üstünde kullanıldığı materyale zarar verebilir hem de geçirgen materyallerin içine işlemez.

        Çamaşır suyundaki klor, geçirgen materyallerin yüzeyinde kalır, suysa içeriye çekilir ve böylece küfün beslenmesi için daha fazla ıslaklık sağlamış olur. 1 ölçü çamaşır suyunu 10 ölçü suyla karıştırabilirsiniz.

        Kaynak: Wikihow

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ