KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Atatürk

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 1881 yılında, Osmanlı İmparatorluğu’nun bir ili olan Selanik’te dünyaya geldi. Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanım’dır. Babasını küçük yaşta kaybettikten sonra ilkokulu Selanik’te Şemsi Efendi Mektebi’nde okudu. Öğrenimini Selanik Askerî Rüştiyesi ve Manastır Askeri İdadisi’nde sürdürdü. 1899’da girdiği İstanbul Harbiye Mektebi’ni 1902 yılında piyade teğmeni rütbesiyle, Harp Akademisi’ni de 1905’te kurmay yüzbaşı olarak bitirdi.

Mustafa Kemal 1905 yılında Şam’da 5. Ordu’da, 1907’de Makedonya’daki 3. Ordu’da görevlendirildi. Manastır ve Selanik’te görevli iken 1909’da İstanbul’daki (31 Mart Vak’ası) ayaklanmayı bastıran Hareket Ordusu’nda görev yaptı. Arnavutluk isyanını bastırma harekâtına katıldı. 1911’de İtalya’nın Trablusgarp’a asker çıkarması üzerine Tobruk’a gönderildi. Tobruk ve Derne’de Türk Kuvvetlerini başarı ile yönettikten sonra binbaşı rütbesiyle 1912–1913 yıllarında Balkan Savaşı’na katıldı; Edirne’yi Bulgaristan’dan geri alan kolorduda görev yaptı. 1913–1915 yıllarında Sofya’da ataşe olarak bulundu. Birinci Dünya Savaşı’nda, 1915’te, 19. Tümen Komutanı olarak Çanakkale Savaşı’na katıldı. Gelibolu’da düşman saldırılarını başarı ile durdurdu; “Anafartalar Kahramanı” olarak ün kazandı.

1916’da Doğu Cephesi’ne Kolordu Komutanı olarak atandı ve generalliğe yükseltildi. Rus saldırılarını durduran Mustafa Kemal, Bingöl ve Muş’u düşmandan geri aldı. 1917’de Filistin ve Suriye’de görevli 7. Ordu Komutanlığı’na atandı. Aynı yıl Veliaht Vahdettin ile Almanya’ya gitti.

Alman Genel Karargâhı ve Alman savaş cephelerinde incelemeler yaptı. 1918’de yeniden görevlendirildiği Suriye cephesinde 7. Ordu Komutanı iken, Birinci Dünya Savaşı’nın sona ermesiyle imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan sonra İstanbul’a geldi. Ülkeyi düşman işgalinden kurtarmak amacını gizli tutarak, Ordu Müfettişliği görevi ile İstanbul’dan ayrıldı.

Karadeniz yoluyla 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkan Mustafa Kemal, 22 Haziran 1919’da Amasya Genelgesi’ni yayımladı. Türk milletine, “Vatanın bütünlüğünün ve milletin bağımsızlığının tehlikede olduğunu, azim ve kararlılıkla vatanın kurtarılması için Sivas’ta bir kongre toplanacağını” bildirdi. Ayrıca Osmanlı Hükûmeti’nin verdiği görevden ve askerlikten istifa ederek 23 Temmuz 1919’da Erzurum’da, 4 Eylül 1919’da Sivas’ta toplanan kongrelerin başkanlığını yaptı.

Bu kongrelerde, “Düşman işgaline karşı milletin vatanı savunacağı, bu amaçla geçici bir hükûmetin kurulacağı ve bir millî meclisin toplanacağı, manda ve himayenin kabul edilmeyeceği” kararları alındı ve açıklandı. Türkiye Büyük Millet Meclisi, onun çabalarıyla 23 Nisan 1920’de Ankara’da tarihî görevine başladı; Mustafa Kemal, Meclis ve Hükümet Başkanı seçildi. Osmanlı Hükümeti ile İtilaf Devletleri arasında imzalanan Sevr Antlaşması’nı Türk milletinin kabul etmediğini dünyaya duyurdu.

İtilaf Devletleri’nin yardımıyla İzmir’i işgal eden Yunan Kuvvetlerinin ilerlemesi 1921’de Birinci ve İkinci İnönü savaşlarıyla durduruldu. 23 Ağustos 1921’de yeniden saldıran Yunan Ordusu bozguna uğratılarak Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’nın yönettiği Türk Ordusu Sakarya Meydan Savaşı’nı zaferle sonuçlandırdı. 22 gün geceli gündüzlü süren bu savaşta Yunan Ordusu ağır kayıplara uğratıldı. Bu zafer nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Mustafa Kemal’e ‘Mareşal’ rütbesi ve 'Gazi' unvanı verildi. Türk Ordusu, vatanı düşman işgalinden kurtarmak için 26 Ağustos 1922’de karşı saldırıya başladı. Mustafa Kemal Paşa’nın yönettiği Başkomutan Meydan Savaşı’nda (30 Ağustos 1922) Türk Ordusu Yunan Ordusu’nun büyük kısmını yok etti. Bozguna uğrayarak kaçan düşman kuvvetlerini izleyen Türk Ordusu 9 Eylül 1922’de İzmir’e girdi. 11 Ekim 1922’de Mudanya Ateşkes Antlaşması imzalandı ve İtilaf Devletleri işgal ettikleri Türk topraklarından çekildiler.

Kurtuluş Savaşı’nın ardından TBMM tarafından 29 Ekim 1923 günü Cumhuriyet ilan edilirken, Mustafa Kemal de Cumhurbaşkanı seçildi. 1938’deki ölümüne dek arka arkaya 4 kez cumhurbaşkanı seçilen Atatürk, bu görevi en uzun süre yürüten cumhurbaşkanı oldu.

Mustafa Kemal’e, 24 Kasım 1934 günlü, 2587 sayılı kanunla Atatürk soyadı verildi ve bu soyadının başkaları tarafından kullanılması yasaklandı.

Mustafa Kemal Atatürk, 1929 Dünya Ekonomik Bunalımı’nın etkilerini hafifletmek ve ülkenin kalkınmasını hızlandırmak amacı ile 1933’te Beş Yıllık Sanayi Planı’nı başlattı. Aynı dönemde dış politikada da önemli adımlar atıldı; Milletler Cemiyeti’ne girilmesi (1932), Balkan Antantı’nın imzalanması (1934), Montrö Boğazlar Sözleşmesi (1936) ve Sadabat Paktı (1937) gibi girişimler Türkiye’nin bölgesinde ve dünyada etkili bir aktör olarak öne çıkmasına katkıda bulundu. Atatürk, Hatay’ın anavatana katılması için yoğun bir diplomatik çaba sarf etti ve onun bu amacı, vefatının ardından 1939 yılında gerçekleşti.

Atatürk, yalnızca Türk milletinin Kurtuluş Savaşı’nı başarı ile yöneten bir komutan değil, aynı zamanda gerçekleştirdiği devrimler ile de dâhi bir devlet adamı idi. 57 yıl süren yaşamının büyük kısmında, milletinin ve vatanının bağımsızlığı ve mutluluğu için yılmadan çalıştı ve girdiği her mücadeleden zaferle çıktı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, cesur ve unutulmaz önderi Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938’de aramızdan ayrıldı.

Mustafa Kemal Atatürk Haberleri

  • Çanakkale Kara Savaşları'nın 109'uncu yılı: Atatürk'ün siperde çekilen fotoğrafı ölümsüzleştirildi

    Gündem, 24 Nisan 2024

    Çanakkale Kara Savaşları'nın 109'uncu yılı: Atatürk'ün siperde çekilen fotoğrafı ölümsüzleştirildi

    Çanakkale Savaşları'nın üzerinden 109 yıl geçti. Bundan 109 yıl önce büyük bir mücadeleye sahne olan Çanakkale Muharebeleri'nde Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Conkbayırı civarındaki bir siperde, arkasında 3 askerle düşmanı gözetlerken çekilen fotoğrafı, heykel haline getirilerek ölümsüzleştirildi. Simge heykel artık ziyaretçilerini bekliyor.

  • Çocuklarla Atatürk

    Yaşam, 23 Nisan 2024

    Çocuklarla Atatürk

    Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün TBMM’nin kuruluş yıl dönümü anısına çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 104 yıldır coşkuyla kutlanıyor. Biz de bu anlamlı günde, çocukları çok seven ve geleceğin mimarları olarak gören Atatürk'ün, miniklerle olan fotoğraflarını araya getirdik

  • Atatürk'ün taarruz emri deşifre edildi!

    Yaşam, 25 Mart 2024

    Atatürk'ün taarruz emri deşifre edildi!

    Mustafa Kemal Atatürk'ün 109 yıl önce Çanakkale Savaşları sırasında kendi el yazısı ile yazdığı taarruz emri, deşifre edildi. Türkçeye çevrilen emirde 'zafer vurgusu' dikkat çekerken, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, "Bizzat Mustafa Kemal tarafından kaleme alınan ve imzalanan bu emirde, Şefik Aker Bey'e her ne pahasına olursun taarruza geçilmesi gerektiğini ve bundan asla geri durulmaması gerektiğini ve mealen de 'Başarılarınızı gündüz gözüyle görmek isterim' dediğini burada görüyoruz" dedi.

    Atatürk'ün denizle olan son bağlantısı!

    Yaşam, 15 Mart 2024

    Atatürk'ün denizle olan son bağlantısı!

    Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, denizle olan son bağlantısı olarak bilinen Acar Botu, özel günlerde Çanakkale Deniz Müzesi'nde ziyaret edilebilecek. Atatürk'ün Savarona yatına gitmek için kullandığı Acar Botu, Almanya'da 1936-1937 yıllarında inşa edilmişti...

    Kadrosu belli oldu

    Magazin, 15 Mart 2024

    Kadrosu belli oldu

    1930'lu yılların atmosferini yansıtan 'Bir Cumhuriyet Şarkısı' adlı sinema filminin oyuncu kadrosu belli oldu

  • Korkma!

    Kültür-Sanat, 27 Aralık 2023

    Korkma!

    İstiklâl Marşı, kalabalık bir kitle önünde ilk kez 1 Mart 1921'de okundu. Yaşadığımız günlerin mimarlarını, kim olduğumuzu ve gücümüzü hatırlatıp gelecek günler için umut tazeleyen İstiklâl Marşı'nın sözlerini yazan Mehmet Akif Ersoy, nasıl bir yaşam sürdü? Hangi badireleri atlattı? Türkiye'nin milli şairi olmasını sağlayan İstiklâl Marşı'nın sözlerindeki duygulara hangi düşünce yapısıyla, hangi olaylar sonucunda sahip oldu? Hangi görevlerde bulundu? Başka hangi eserleri yazdı?

  • Hayatı film oluyor

    Kültür-Sanat, 22 Eylül 2021

    Hayatı film oluyor

    Klasik Türk Müziği´nin en önemli bestecilerinden Sadettin Kaynak'ın hayatı beyaz perdeye taşınıyor. 'Sadettin/ Mûsiki Dehâsı Hâfız' adlı film, beyazperdeye Sadettin Kaynak'ın 57 yaşındayken felç geçirmesiyle değişen trajik hayat hikâyesini yansıtacak

  • 5 yıl sonra bir ilk

    Magazin, 09 Ocak 2024

    5 yıl sonra bir ilk

    Türkiye'deki sinema sektörünün özlediği tablo, 2024'ün ilk hafta sonunda oluştu. İzleyici sayısı bakımından; 2019'dan bu yana ilk kez ilk 5'te 5 Türk filmi yer aldı. 5 - 7 Ocak arasındaki biletlerin yüzde 93'ü Türk filmlerine; yüzde 7'si ise yabancı filmlere kesildi

    Atatürk'ün yatı Savarona'da asbest tespit edildi

    Gündem, 06 Aralık 2023

    Atatürk'ün yatı Savarona'da asbest tespit edildi

    Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yatı Savarona gemisinde asbest tespit edildi. Yatta daha önce yapılan bakım onarım çalışmalarında uygun olmayan malzemelerin kullanıldığı tespit edildi. Yat İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda bakıma alındı

    İşte o emir! "Gerekirse tamamen ölerek..."

    Gündem, 02 Aralık 2023

    İşte o emir! "Gerekirse tamamen ölerek..."

    Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Çanakkale Savaşı sırasında 57'nci Alay'a yazdığı emir deşifre edildi. Emirde Atatürk, "Düşman 57'nci Alay'ın sağ tarafındaki siperleri işgal etmiştir. Adı geçen alaya gerekirse tamamen ölerek siperlerin geri alınmasını emrettim" diyor...

  • Huriye nine Atatürk'ü gördüğü günü unutamıyor

    Yaşam, 10 Kasım 2023

    Huriye nine Atatürk'ü gördüğü günü unutamıyor

    Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 1925 yılında Şapka İnkılabı için Kastamonu'ya geldiği günü, 105 yaşındaki Huriye Kastamonulu unutamıyor

  • Atatürk için 630 kilometre pedal çevirdi

    Yaşam, 10 Kasım 2023

    Atatürk için 630 kilometre pedal çevirdi

    Gazi Bülent Sönmez, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 85'inci ölüm yıl dönümü nedeniyle Aydın'dan Ankara'ya 630 kilometre bisikletle pedal çevirerek geldi. Anıtkabir'i ziyaret eden Bülent Sönmez, "Biz, Ata'mızın yolunda fikri hür, vicdanı hür nesiller olarak, onun ilke ve inkılaplarına bağlıyız" dedi

  • Ünlülerden 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü mesajları

    Magazin, 10 Kasım 2023

    Ünlülerden 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü mesajları

    Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 85 yıl önce bugün hayata gözlerini yumdu. Ünlü isimler, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk için sosyal medya hesaplarından mesajlar yayımladı

    Dolmabahçe'ye akın!

    Yaşam, 10 Kasım 2023

    Dolmabahçe'ye akın!

    Mustafa Kemal Atatürk, 85 yıl önce ebediyete intikal ettiği Dolmabahçe Sarayı'nda törenle anıldı. Saatler 09.05'i gösterdiğinde duygusal anlar yaşandı

    Devlet erkanı Anıtkabir'de

    Gündem, 10 Kasım 2023

    Devlet erkanı Anıtkabir'de

    Ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 85'inci yıldönümünde tüm yurtta anılıyor... Cumhurbaşkanı Erdoğan ile beraberindeki devlet erkanı Anıtkabir'de... Cumhurbaşkanı Erdoğan "Türkiye'nin yükselişine Türkiye Yüzyılı'nın inşasına hiçbir güç engel olamayacaktır" ifadelerini kullandı

  • 10 Kasım'da dünya manşetlerinde Atatürk

    Dünya, 10 Kasım 2023

    10 Kasım'da dünya manşetlerinde Atatürk

    10 Kasım 1938'de saat 9'u 5 geçtiğinde Mustafa Kemal Atatürk hayata gözlerini yumarken Türkiye'de büyük bir acı vardı. Türkiye'de Atatürk'ün yası tutulurken, Dünya medyası da Büyük Önder'in vefatına geniş yer verdi. İşte 10 Kasım'da dünya basınında manşete yansıyanlar...

  • Yaprakları kırmızı, çiçeği sarı... Atatürk'le anılan çiçek

    Yaşam, 10 Kasım 2023

    Yaprakları kırmızı, çiçeği sarı... Atatürk'le anılan çiçek

    Cumhuriyet’imizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, üzerinde yaşadığımız toprağın yanı sıra toprak üzerinde yetişen tek bir bitkiye dahi çok değer vermişti. Doğaya, ağaca verdiği önem nedeniyle kırmızı yapraklı, sarı çiçekli Poinsettia bitkisi, Atatürk çiçeği olarak Mustafa Kemal Atatürk’e atfedildi

  • 'En hüzünlü kasım'ın tanığı

    Yaşam, 09 Kasım 2023

    'En hüzünlü kasım'ın tanığı

    Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 10 Kasım 1938'de ölümünün ardından Dolmabahçe Sarayı'nda ziyarete açılan naaşını ziyaret edip saygı duruşunda bulunan 101 yaşındaki Şaban Yaylalı, en hüzünlü kasım ayında İstanbul'da yaşadıklarını anlattı

    Atatürk'ün naaşının Anıtkabir'e yolculuğu

    Yaşam, 09 Kasım 2023

    Atatürk'ün naaşının Anıtkabir'e yolculuğu

    Araştırmacı Ahmet Gürel, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün naaşının Etnoğrafya Müzesi'nden Anıtkabir'e nakledildiği törenin renkli görüntülerine ulaştı. İtalyanlar tarafından sonradan renklendirildiği öğrenilen görüntülerde, Atatürk'ün Türk bayrağına sarılı naaşının top arabasıyla taşınması ve Anıtkabir'de düzenlenen törenden kareler yer aldı