Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya 10 Kasım'da dünya manşetlerinde Mustafa Kemal Atatürk

        10 Kasım 1938'de saat 9'u 5 geçe Türkiye'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün aramızdan ayrılışı, sadece Türkiye değil dünya genelinde derin bir hüzün yaratmıştı.

        REKLAM

        Dünya basını, Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatını manşetlere taşıyarak, onun hikayesine ve kısa ömrüne sığdırdığı başarılarına yer verdi. İşte Atatürk'ün vefatının ardından dünya basınındaki manşetler...

        ABD - NEW YORK TIMES

        ABD'li New York Times, Atatürk'ün ölümünü "Atatürk 58 yaşında hayatını kaybetti" başlığı ile verdi.

        Haberde "Modern Türkiye'nin yaratıcısı ve Cumhurbaşkanı Kemal Atatürk, bugün 58 yaşında Dolmabahçe Sarayı'nda hayatını kaybetti. Savaşta aldığı onlarca yaradan ve bir dizi suikast girişiminden sağ kurtulan Mustafa Kemal Atatürk karaciğer sirozuna yenik düştü" denildi.

        Haberde ayrıca "Türk halkı yas tutuyor. Askeri kahraman Atatürk devasa bir cumhuriyet yarattı" denildi.

        İNGİLTERE - BRITISH PATHE

        Birleşik Krallık'ta haber filmleri ve belgeseller üreten British Pathe Atatürk'ün ölümünü "Ülkesine bağımsızlığını kazandıran, modern Türkiye'yi kurup yöneten askeri lider Mustafa Kemal Atatürk hayatını kaybetti" diyerek duyurdu.

        Haberde "Atatürk'ün 15 yıllık yönetiminde Konstantinapolis İstanbul adını aldı ve modern iyi planlanmış yapılarla Batılı bir şehir haline geldi. Haremleri yasakladı, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkını verdi" denildi.

        İNGİLTERE - THE CITIZEN

        Yine Birleşik Krallık'ın The Citizen gazetesi Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümünü "Modern Türkiye'nin yaratıcısı hayatını kaybetti" başlığı ile duyurdu.

        FRANSA - LE FIGARO

        Fransız gazetesi Le Figaro Atatürk'ün vefatını 'Cumhurbaşkanı Atatürk’ün vefatı' başlığıyla verdi.

        Haberde Atatürk’ün vefatı ile birlikte kalabalığın Dolmabahçe Sarayı’nın çevresinde toplandığını belirtti. Gazete seçimlerde en yakın adayın İsmet İnönü olduğunu belirtti.

        FRANSA - CE SOIR

        Fransız Gazetesi Ce Soir, Atatürk’ün ölümünü “Kemal Atatürk Öldü” başlığıyla verirken onun cumhuriyet ve bağımsızlık için çok çalıştığına ve kadın erkek eşitliğini getirdiğini ifade etti.

        DANİMARKA - NATIONAL TIDENCE Danimarka medyasından National Tidence Atatürk'ün ölüm haberinde "Atatürk yirminci yüzyılın en büyük mucizesidir" ifadelerini kullandı.

        AVUSTURYA - NEUE FREIE PRESSE

        HİNDUSTAN TIMES

        Hindistan'da hala var olan Hindustan Times Atatürk'ün ölümünü "Dünyanın yetiştirdiği en büyük insanlardan biri hayatını kaybetti" diyerek duyurdu.

        İRAN - TAHRAN İran'ın medya kuruluşu Atatürk'ün vefat haberini "İslam dünyasının büyük insan yetiştirmediğini öne sürenler, Atatürk’ü hatırlamalı ve utanmalıdırlar. Atatürk’ün ölümü dolayısı ile Kraliyet Sarayı Şehinşâhi ve hükûmet bir ay resmî yas ilân etmiştir" diyerek verdi. * Haberin görselleri gazetelerin resmi arşivleri ve Anadolu Ajansı Arşivi'nden servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ