Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Seçim Sonuçları İtiraz- Hangi il ve ilçelerde seçim sonuçlarına itiraz edildi? Seçim sonuçlarına itirazlarda son durum- Son dakika seçim haberleri
        1

        Türkiye, yeni yerel yöneticilerini seçmek için 31 Mart Pazar günü sandık başına gitti. Seçimlerde, kesin olmayan Türkiye geneli sonuçlarına göre, CHP 35, AK Parti 24, DEM Parti 10, MHP 8, Yeniden Refah Partisi 2, BBP 1, İYİ Parti 1 belediye başkanlığı kazandı. Yüksek Seçim Kurulu'nun seçim takvimine göre sonuçlara itiraz süreci de başladı.

        2

        Mahalli İdareler Genel Seçimleri sonuçlarına ilişkin ilçe seçim kurullarına itiraz süresi 2 gün önce sona ererken, il seçim kurullarına 5 Nisan Cuma saat 17.00'ye, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) ise 10 Nisan Çarşamba saat 17.00'ye kadar itirazda bulunulabilecek. Olağanüstü itiraz ise 7 Nisan Pazar günü saat 17.00'den 14 Nisan Pazar günü saat 17.00'ye kadar yapılabilecek.

        3

        Seçim sonuçlarının açıklanmasıyla bazı il ve ilçelerde sonuçlara itiraz edildi. Peki hangi il ve ilçelerde seçim sonuçlarına itiraz edildi. Hangi il ve ilçelerde seçim iptal edildi? Hangi il ve ilçelerde oylar yeniden sayılıyor. Seçim sonuçlarına itirazlarda son durum ne? İşte yerel seçim sonuçlarının açıklanması sonrası il ve ilçelerde son durum...

        4

        GAZİOSMANPAŞA

        İstanbul'un Gaziosmanpaşa ilçesinde 31 Mart pazar günü yapılan seçimlerde AK Parti'nin itirazı üzerine ilçede oyların yeniden sayımına karar verilmişti.

        CHP Gaziosmanpaşa İlçe Başkanlığı, sosyal medya platformu X hesabı üzerinden şu açıklamayı yaptı:

        "Yine kazandık! Gaziosmanpaşa’mızın Belediye Başkanı Hakan BAHÇETEPE’dir. Gaziosmanpaşa’mıza ve İstanbul’umuza hayırlı olsun!"

        848 OY FARKI

        Diğer yandan CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, yeniden sayım sonucunda 848 oy farkı olduğunu belirtti. Çelik, "Bir kez daha hayırlı olsun Gaziosmanpaşa! Tekrar sayılan 1.030 sandıkta Hakan Bahçetepe Başkanımız 848 oy farkla Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı" dedi.

        5

        HATAY

        AK Parti Hatay İl Başkanı Mustafa Erdoğan, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin ardından resmi olmayan sonuçlara göre Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen partisinin adayı Mehmet Öntürk'e mazbatanın verilmesi için İl Seçim Kurulu'na başvuracaklarını, belediyede bilgi ve belgelerin karartıldığına dair duyumlarla ilgili de Emniyet'e suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. CHP ise, Hatay'daki seçim sonuçlarının matematiksel ve tutanak hatalarının düzenlenmesiyle oy farkının 2 bin 735'e gerilediğini belirterek, oyların tekrar sayılmasını istedi.

        Hatay Büyükşehir Belediyesi yerleşkelerinden bilgisayarların çalındığı, belge ve bilgilerin karartıldığına dair duyumlar aldıklarını ifade eden AK Parti İl Başkanı Mustafa Erdoğan, suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

        MAZBATANIN VERİLMESİ İÇİN BAŞVURU YAPTILAR

        Erdoğan, açıklamasında, "31 Mart Pazar günü yapılan seçimlerde adayımız Sayın Mehmet Öntürk'ün seçimi kazandığı kesinleşmiştir. Bunun için Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mehmet Öntürk'e mazbatasının verilmesi için bugün İl Seçim Kurulu'na başvurumuzu yapıyoruz. Ayrıca Hatay Büyükşehir Belediyesi yerleşkelerinden, daha sonra yapılacak incelemelerde ortaya çıkacak suçların delillerini karartmak için bazı eşyaların, evrakın, dosyaların, bilgisayarların çalındığı, nakledildiği, içerikleriyle oynandığına ilişkin tarafımıza ulaşan bilgi, belge, fotoğraf gibi dokümanları da içeren suç duyurumuzu bugün Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapıyoruz. Genel başkanları ve adayları başta olmak üzere kaybettikleri seçimi hazmedemeyenlerin, kamuoyunu ve adli makamları yalan yanlış basın açıklamaları ve itirazlarla oyalayıp, asıl amaçlarının belediyede yıllardır süren hırsızlıkların, usulsüzlüklerin ve yolsuzlukların üzerini örtmek için zaman kazanmak olduğu ortaya çıkmıştır" dedi.

        "HALKIN İRADESİNİN ÇALINMASINA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ"

        Erdoğan, tek bir kuruş hırsızlığa ve yolsuzluğa müsaade etmeyeceklerini kaydederek, "Belediyede kurulu görgüsüz ve hunhar aile/kardeş/eş saltanatını bitireceğiz. Hatay Büyükşehir Belediyesi'nde hizmete başladığımız gün, ilk yapacağımız iş, belediyenin ve bağlı iştiraklerinin tüm iş ve işlemlerinin en detaylı şekilde Sayıştay denetimini talep etmek, tespit edilen her kuruş yolsuzluğun da adli makamlar önünde hesabını sormak olacaktır. Hemşehrilerimiz koparılan yaygaraların sebeplerini çok iyi bilmektedirler. İl başkanları 'adayları kazanamazsa istifa edeceğini' söylediğini kamuoyuna unutturmak için, bazı milletvekilleri de seçimi kaybeden belediye başkanıyla ikili ilişkileri dolayısıyla mecbur oldukları için diyet ödemektedirler. Ne yaparlarsa yapsınlar kazanan tüm Hatay halkıdır, kazanan demokrasidir, kazanan Mehmet Öntürk'tür. Bizlere oy veren, vermeyen tüm kardeşlerimizin hukuku bize emanettir. Kimsenin sandıktan çıkan irademizi çalmasına da, belediyenin mallarını çalmasına da vaktimizi çalmasına da müsaade etmeyeceğiz" diye konuştu.

        CHP OYLARIN YENİDEN SAYILMASINI İSTİYOR

        31 Mart 2024 Yerel Seçimleri'ne CHP'den Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak giren Lütfü Savaş, kesin olmayan sonuçlara göre seçimi ikinci sırada tamamladı. Kesin olmayan sonuçlara göre seçimi 3 bin 890 oy farkla geride tamamlayan CHP, geçtiğimiz salı günü İl Seçim Kuruluna itirazda bulundu.

        CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, CHP Hatay İl Başkanı Hakan Tiryaki, milletvekilleri ve partililerin katılımıyla birlikte İl Seçim Kurulu önünde basın açıklaması yaptı.

        “HATAY HALKININ BİR OYUNUN ZAYİ OLMAMASI İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ”

        CHP'li yetkililer, matematiksel ve tutanak hatalarında yapılan düzenlemelerle oy farkının 2 bin 735’e gerilediğini belirtti.

        CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan, 10 milletvekili ve 2 genel başkan yardımcısı olarak süreci takip ettiklerini belirterek, “Sayın genel başkanımızın talimatıyla iki genel başkan yardımcısı olarak burada görevlendirildik. Biz buraya 10 milletvekili arkadaşımızla geldik. 4 gündür buradayız, hukuki süreçleri takip ediyoruz. Siyasal süreçleri takip ediyoruz. Hatay halkının bir oyunun zayi olmaması için mücadele ediyoruz” dedi.

        CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen ise, matematiksel hesapların düzenlenmesiyle birlikte farkın 2 bin 735’e gerilediğini belirterek, “Baştan beri hukuki süreç yürütülüyor, itirazlarımızı yapıyoruz. İlk başta maddi hataların düzeltilmesiyle birlikte seçim gecesinde 3 bin 890 olan fark 2 bin 735’e kadar gerilemiş durumda. Bu sadece maddi hataların düzeltilmesiyle. Bu maddi hatalar nelerdir örneğin; tutanaklarda bir hata yapılıyorsa, matematik hesaplamada şüphe varsa, aynı şekilde partimize yazılması gereken oyun başka partilere yazılması, bizim partimize ve adayımız Lütfü Savaş’a yönelik kullanılan oyların sıfır olarak yazılması. Bunların düzeltilmesiyle birlikte hala devam eden bu süreçte 2 bin 735’e kadar fark gerilemiş durumda” dedi.

        “HATAY’DA GEÇERSİZ OY SAYIMIZ 38 BİN 900, ARADAKİ FARK 2 BİN 735, YANİ ARADAKİ FARK 13 KATTAN FAZLA”

        İstanbul’un Gaziosmanpaşa ilçesinde oyların tekrar sayılması kararını örnek gösteren Gökçen, Hatay’da da geçersiz oy sayısının aradaki farktan 10 kat fazla olmasından dolayı sayımın yenilenmesi gerektiğini belirterek, “İstanbul Gaziosmanpaşa’da oylar seçim kurulu kararıyla yeniden sayılıyor. Gaziosmanpaşa’da seçim kurulu diyor ki; 'Oylar arasında bir fark var ve bir yandan da geçersiz oylar var.' Geçersiz oyların sayısı ve gerekçeleri yazılmayan geçersiz oylar dolayısıyla 298 sayılı Seçim Kanunu'nda gösterildiği gibi geçersiz oyların gerekçesinin yazılması gerekiyor. Bu gerekçeler yazılmamış ve Gaziosmanpaşa’da seçim kurulu diyor ki; 'Aradaki fark ve gerekçesi yazılmayan geçersiz oyların sayısı neredeyse 10 kat ve o yüzden oyların sayılmasına karar veriyorum' diyor. Bu durum seçim sonuçlarını etkiler diyor. Bizim Hatay’da geçersiz oy sayımız 38 bin 900, aradaki fark 2 bin 735, yani aradaki fark 13 kattan fazla. Gaziosmanpaşa’da bu oyları sayıyorsunuz, Hatay’da oyları saymıyorsunuz. 38 binden fazla geçersiz oy var, 2 bin 735 civarında fark var. Bu kadar az farkla işleri aceleye getirmeye kalkmayın. Hakimlere baskı uygulamayı sonlandırın, hakimlere de sözümüz kanunsuz emir suçtur, hatırlatıyoruz. Süreci devam ettiriyoruz. İl Seçim Kuruluna tekrar itirazlarımız var, YSK’ya itirazlarımız olacak. Burada demokrasiye sahip çıkmaya herkesi davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

        6

        AKSARAY'IN GÜZELYURT İLÇESİNDE SEÇİM YENİLENECEK

        Aksaray'ın Güzelyurt ilçesinde AK Parti yetkilileri, "kısıtlı seçmenlerin" oy kullandığı gerekçesiyle seçim sonuçlarına itiraz etti.

        İncelemenin ardından itirazı kabul eden İlçe Seçim Kurulu, seçimin yenilenmesine karar verdi.

        Güzelyurt'ta belediye başkanlığını kesin olmayan sonuçlara göre, 549 oy alan İYİ Parti adayı Hazim Turan kazanmıştı. AK Parti adayı Ünal Demircioğlu 548 oy almıştı.

        7

        BİTLİS GÜROYMAK

        Bitlis'in Güroymak ilçesinde yapılan itiraz sonucunda oyların yeniden sayılması üzerine belediye başkanı değişti.

        Kesin olmayan sonuçlara göre AK Parti’nin adayı Eşref Mutlu 4 bin 290, Yeniden Refah Partisi'nin adayı Emrullah Yıldırım 4 bin 292 ve DEM Parti adayı Mehmet Şirin Üncü ise 4 bin 206 oy almıştı. Yapılan İtirazlar üzerine seçim kurulu, 14 bin 107 seçmenin oy kullandığı 62 sandığın yeniden sayılmasına karar verdi. Yapılan sayım sonucunda AK Parti adayı Mutlu'nun oyu 13 artarak 4 bin 313'e, Yeniden Refah Partisi'nin adayı Yıldırım'ın oyu 5 artarak 4 bin 297'ye, Üncü'nün oyu ise 15 artarak 4 bin 221'e yükseldi.

        Bu sonuçlara göre Güroymak Belediye Başkanı AK Parti’nin adayı Eşref Mutlu oldu.

        8

        KAYSERİ PINARBAŞI'NDA SON DURUM

        Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinde, resmi olmayan sonuçlara göre CHP'li Deniz Yağan'ın seçimleri 324 oy farkla kazanması sonrası MHP'nin itirazı üzerine İlçe Seçim Kurulu, seçimin iptal edilmesine karar verdi.

        Pınarbaşı ilçesinde 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde oy verme işleminin sona ermesinin ardından yapılan ilk sayımlarda, CHP’li aday Deniz Yağan 5 bin 82 oyla seçimi önde bitirdi. MHP'nin adayı mevcut Belediye Başkanı Menduh Uzunluoğlu ise 4 bin 758 oy alarak 2'nci sırada yer aldı. Bunun üzerine MHP'li yetkililer, mühürsüz pusulaların olduğu iddiasıyla seçimin iptal edilmesi için İlçe Seçim Kurulu'na başvurdu. Yapılan başvuruyu değerlendiren İlçe Seçim kurulu, 6 'evet', 1 'ret' oyuyla seçimlerin yenilenmesine karar verdi. Seçimlerin ise 2 Haziran'da tekrarlanacağı öğrenildi.

        Bunun üzerine CHP yönetimi, ilçe seçim kurulunun seçimlerin tekrarlanması kararına itirazda bulundu.

        CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, itiraz öncesi, Kayseri İl Seçim Kurulu Başkanlığı önünde yaptığı açıklamada, Pınarbaşı'nda halkın teveccühüyle Deniz Yağan'ın seçimi kazandığını belirtti.

        Islak imzalı belgelerin ellerinde olduğunu dile getiren Adem, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "MHP'nin sandıktaki görevlisi imzasını atmış, İYİ Parti'ninki atmış, diğer siyasi partilerin temsilcileri imzayı atmış tutanağa. Tutanaklardaki sonuçlarla oy çuvallarında çıkan sonuçlar birebir örtüşüyor. İtiraz ediliyor, tekrar sayılıyor, birebir örtüşüyor. Demek ki burada bir gasp yok. Burada Deniz başkanın belediye başkanlığını kazandığının açık belgesi vardır. Biz burada ne hakkımızı yediririz ne de hak yeriz. Halkın iradesine ipotek koymayın."

        CHP'nin Pınarbaşı Belediye Başkan adayı Deniz Yağan ise 14 sandık için itirazda bulunulduğunu, temsilcilerin önünde açılan sandıklarda sayım yapıldığını ve itiraz eden avukatlar dahil herkesin imzasıyla sonuçlara ilişkin tutanak tutulduğunu iddia etti.

        Konuşmaların ardından Adem ile il ve ilçe yönetimi, İlçe Seçim Kurulunun, seçimlerin tekrarlanması yönündeki kararına itiraz ettikleri dilekçelerini, İl Seçim Kuruluna sundu.

        9

        ŞANLIURFA HİLVAN

        Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesinde, DEM Parti'nin kazandığı seçimlerin, AK Parti'nin 15 sandığa itirazı üzerine yenilenmesine karar verildi.

        İlçe Seçim Kurulu tarafından verilen seçimin yenilenmesi kararına DEM Parti itirazda bulundu.

        DEM Parti heyeti, İlçe Seçim Kuruluna, itiraz dilekçesini sundu.

        İlçe seçim kurullarının kararlarına karşı 5 Nisan Cuma günü saat 17.00'ye kadar itirazda bulunulabiliyor. Bu itirazlar il seçim kurullarınca, 7 Nisan Pazar günü saat 17.00'ye kadar karara bağlanacak.

        10

        GÜMÜŞHANE

        AK Parti, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin ardından Gümüşhane Belediye Başkanlığı seçim sonuçlarına itiraz etti.

        AK Parti'nin itirazını kabul eden Merkez İlçe Seçim Kurulu, 16 bin 742 seçmenin oy kullandığı 80 sandığın 65'inde oyları yeniden saydı.

        Sayım sonucu MHP adayı Vedat Soner Başer'in oyu 2 artarak 6 bin 692'ye, AK Parti'nin adayı Ercan Çimen'in oyu ise 4 artarak 6 bin 145'e yükseldi.

        İtiraz üzerine yapılan yeniden sayım, sonucu değiştirmedi.

        Kesin olmayan sonuçlara göre Gümüşhane Belediye Başkanlığına MHP'li Vedat Soner Başer seçilmişti.

        Gümüşhane'de kesin olmayan sonuçlara göre, 80 sandıkta 21 bin 324 kayıtlı seçmenden 16 bin 742'si sandığa gitmişti. 16 bin 75'i geçerli sayılan oyların 6 bin 690'ını MHP adayı Vedat Soner Başer, 6 bin 141'ini ise AK Parti adayı Ercan Çimen almıştı. Başer, 549 oy farkla belediye başkanı seçilmişti.

        11

        ARDAHAN

        AK Parti Ardahan Belediye Başkan adayı Yunus Baydar, CHP'li Faruk Demir'in 174 oy farkla kazandığı seçim sonuçlarına itiraz etti. Demir, İlçe Seçim Kurulu'na seçimin yenilenmesi ya da sandıkların tekrar sayılması için müracaat etti.

        Ardahan'da 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde resmi olmayan sonuçlarına göre CHP'li Faruk Demir 5 bin 49 oyla belediye başkanı seçildi. AK Parti Belediye Başkan Adayı Yunus Baydar ise 4 bin 875 oy aldı. Baydar, 174 oy farkla kaybettiği seçimin sonuçlarına itirazda bulundu.

        12

        KÜTAHYA

        Kütahya’da MHP'nin İlçe Seçim Kurulu'na yaptığı 'Seçim iptali' başvurusu reddedilirken, AK Parti’nin geçersiz oyların tekrar sayımı başvurusu kabul edildi.

        İtirazları değerlendiren İlçe Seçim Kurulu, MHP’nin itirazlarını reddederken, AK Parti’nin tutanakla tespit ettiği 125 sandıkta geçersiz sayılan oyları yeniden sayma kararı aldı.Buna göre, 125 sandıktaki geçersiz oyların sayım işlemi tekrar yapılacak.

        Kütahya'daki 31 Mart yerel seçimlerinde CHP adayı Eyüp Kahveci yüzde 29,25 oranla 40 bin 712 oyla birinci, MHP adayı Alim Işık 29,25 oranla 40 bin 110 oy ile ikinci ve AK Parti’nin adayı Kamil Saraçoğlu da yüzde 27,71 oranla 37 bin 992 oyla üçüncü olmuştu.

        EMET

        Kütahya'nın Emet ilçesinde, AK Parti, belediye başkanlığı seçim sonuçlarına itiraz etti.

        AK Parti Emet İlçe Başkanlığının itirazını değerlendiren İlçe Seçim Kurulu, 6 bin 828 seçmenin oy kullandığı 29 sandıktaki tüm oyların yeniden sayılması talebini reddetti, geçersiz oyların yeniden sayılmasına karar verdi.

        Karar doğrultusunda, İlçe Seçim Kurulunda geçersiz 283 oy yeniden sayıldı.

        Sayım sonucunda, MHP'nin adayı Mustafa Koca'nın oyu 2 bin 314, AK Parti adayı Ali Ceyhan'ın oyu ise 2 bin 293'e yükseldi.

        İtiraz üzerine yapılan yeniden sayım sonucu değiştirmedi.

        Kesin olmayan sonuçlara göre Emet Belediye Başkanlığına MHP'li Mustafa Koca 22 oy farkla seçilmişti.

        13

        ANTALYA AKSEKİ

        AK Parti, Akseki'de 38 sandıktaki geçersiz oyların yeniden sayımı için İlçe Seçim Kurulu'na itirazda bulundu.

        AK Parti Akseki İlçe Başkanlığınca, ilçedeki 64 sandıktan 38'indeki 630 geçersiz oyun yeniden sayımı için verilen dilekçenin İlçe Seçim Kurulu tarafından reddedildi.

        Akseki Belediye Başkanlığı kesin olmayan sonuçlara göre CHP adayı İlkay Akça kazanmıştı. İlkay Akça 3 bin 758, AK Parti adayı İbrahim Özkan da 3 bin 740 oy almıştı.

        14

        KIRKLARELİ

        CHP'nin Kırklareli'de seçim sonuçlarına itiraz etti. Merkez İlçe Seçim Kurulu, CHP’nin başvurusunu değerlendirerek itirazı reddetti.

        CHP Kırklareli İl Başkanlığınca dün Merkez İlçe Seçim Kuruluna itiraz dilekçesi verilmişti. Dilekçede geçersiz oyların sayısının fazla olması nedeniyle 200 sandıkta oyların yeniden sayılması için itirazda bulunulmuştu.

        Kesin olmayan sonuçlara göre Kırklareli Belediye Başkanlığına 21 bin 173 oyla MHP'nin adayı Derya Bulut seçildi. CHP'nin adayı Mehmet Siyam Kesimoğlu da 20 bin 770 oy almıştı.

        Ancak İlçe Seçim Kurulu yetkilileri bir sandıkta MHP'nin oylarının başka partiye yazıldığını fark etti ve bu yanlış düzeltildi.

        Yapılan değişiklikle MHP'nin adayı Derya Bulut'un oyu 21 bin 287'ye yükseldi.

        15

        KIRKLARELİ ÜSKÜP

        Kırklareli Merkez İlçe Kurulu Kofçaz ilçesi ile Üsküp beldesinde seçimlere itirazları değerlendirdi.

        MHP Kofçaz İlçe Başkanlığı İl Genel Meclisi oylarının yeniden sayılması, AK Parti Üsküp Belde Başkanlığı da belde belediye başkanlığı oylarının tekrar sayılması için başvurdu.

        Kurul itirazları değerlendirdi.

        MHP'nin İl Genel Meclisi oylarının sayılması talebi ret edildi.

        AK Parti'nin itirazı kabul edildi. Üsküp beldesinde belediye başkanlığı için 1793 seçmenin oy kullandığı 8 sandıkta oylar yeniden sayılacak. Kesin olmayan sonuçlara göre Üsküp Belediye Başkanlığına 842 oyla CHP'nin adayı Halil Çallı seçilmiş, AK Parti'nin adayı Hüseyin Kasap ise 837 oy almıştı.

        16

        BAYBURT

        MHP, Bayburt'ta belediye başkanlığı seçim sonuçlarına itiraz etti.

        MHP Bayburt Merkez İlçe Başkanlığının itirazını değerlendiren İlçe Seçim Kurulu, 19 bin 674 seçmenin oy kullandığı 93 sandık için oyların yeniden sayılmasına karar verdi.

        Karar doğrultusunda, İlçe Seçim Kurulunda oylar yeniden sayıldı.

        Sayım sonucunda, AK Parti'nin adayı Mete Memiş'in oyu 30 artarak 7 bin 374'e, MHP'nin adayı Hükmü Pekmezci'nin oyu ise 14 artarak 7 bin 132'ye yükseldi.

        İtiraz üzerine yapılan yeniden sayım, sonucu değiştirmedi.

        Kesin olmayan sonuçlara göre Bayburt Belediye Başkanlığına AK Parti'li Mete Memiş seçilmişti.

        17

        HAKKARİ

        AK Parti, Hakkari'de seçim sonuçlarına ilişkin bazı sandıklara itirazda bulundu. Kentte seçimi kazanan DEM Parti de oyların DEM Parti yerine Demokratik Sol Parti'ye yazıldığını ve sonuçların tutanaklara bu şekilde işlendiğini iddia edip, oyların yeniden sayılması talebinde bulundu. Bugün itirazları görüşmek için toplanan İl Seçim Kurulu, her iki partinin talebini de reddetti.

        Hakkari'de DEM Parti'nin adayı Mehmet Sıddık Akış oyların yüzde 48,92'isini alarak belediye başkanı oldu.

        18

        ÇANAKKALE

        Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde CHP, seçim sonuçlarına itiraz etti.

        CHP'nin itirazını değerlendiren İlçe Seçim Kurulu, 20 bin 572 seçmenin oy kullandığı, kesin olmayan sonuçlara göre AK Parti adayı Ali Kamil Soyuak'ın seçimi kazandığı ilçede 20 sandık için oyların tekrar sayılmasına karar verdi.

        Sayım sonucunda AK Parti'li Ali Kamil Soyuak'ın 7 bin 908 olan oyu 7 bin 915'e, CHP'li Münir Mustafa Özacar'ın oyu ise 7 bin 528'den 7 bin 531'e yükseldi.

        İYİ Partili Koray Akkuş'un oyu, 3 bin 593'ten 3 bin 592'ye düştü.

        Böylece, 20 sandıkta oyların sayımı sonucunda sıralama değişmedi.

        19

        İZMİR DİKİLİ

        İzmir'in Dikili ilçesinde Bağımsız Belediye Başkan adayı Kemal Doyuran'ın seçim sonuçlarına yaptığı itiraz reddedildi.

        Dikili'de kesin olmayan sonuçlara göre CHP'nin adayı Adil Kırgöz 11 bin 867, bağımsız aday Kemal Doyuran 11 bin 154 oy almıştı.

        20

        YOZGAT KADIŞEHRİ

        AK Parti temsilcileri, Yozgat İlçe Seçim Kuruluna başvurarak 3 bin 516 seçmenin kayıtlı olduğu 13 sandık için sonuçlara itiraz etti.

        İlçe Seçim Kurulu, parti temsilcilerinin itirazını kabul ederek oyların yeniden sayılmasına karar verdi.

        Yapılan sayım sonucunda Yeniden Refah Partisi adayı Davut Karadavut 1330 oy aldı, AK Parti adayı Şabettin Aksoy'un oyu ise 1319'a düştü.

        Kadışehri Belediye Başkanlığını kesin olmayan sonuçlara göre, Yeniden Refah Partisi adayı Davut Karadavut 1333 oy alarak kazanmıştı. AK Parti adayı Şabettin Aksoy ise 1326 oy almıştı.

        Öte yandan, AK Parti temsilcilerinin İl Seçim Kurulu'na itiraz edeceği öğrenildi.

        21

        İSTANBUL İLÇELERİNDE SON DURUM

        CHP, Beykoz'da sandık sonuç tutanaklarına yapılan itiraz üzerine İstanbul İl Seçim Kurulu'nun aldığı yeniden sayım kararını YSK'ya taşıdı.

        YSK, CHP'nin itirazını kabul ederek, Beykoz'da yeniden sayıma ilişkin İstanbul İl Seçim Kurulu kararını kaldırdı.

        Beykoz İlçe Seçim Kurulu, AK Parti'nin yeniden sayıma ilişkin itirazını reddetmiş, buna yapılan itirazı İstanbul İl Seçim Kurulu görüşmüştü.

        İstanbul İl Seçim Kurulu, Beykoz İlçe Seçim Kurulunun ret kararını kaldırarak oy pusulalarının yeniden sayılmasını kararlaştırmıştı.

        Bunun üzerine bu kez CHP, yeniden sayıma ilişkin İstanbul İl Seçim Kurulu kararına itiraz etmişti.

        YSK'nın, İstanbul İl Seçim Kurulunun yeniden sayım kararını kaldırmasının ardından itiraz süreçleri sona erdi. Beykoz'da yeniden sayım yapılmayacak.

        22

        GAZİOSMANPAŞA

        879 oy farkı nedeniyle AK Parti'nin, belediye başkanlığı seçim sonuçlarına yaptığı itiraz kabul edildi.

        Gaziosmanpaşa 1, 2 ve 3. İlçe Seçim Kurullarının, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri sonuçlarına ilişkin aldığı karar doğrultusunda oy pusulalarının yeniden sayımı sürüyor.

        AK Parti ve CHP yetkilileri, Gaziosmanpaşa Belediyesi Yüzme Havuzu ve Spor Kompleksine gelerek sayım işlemlerini takip etti.

        AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, öğlen saatlerinde partililerden sayımın geldiği aşamayla ilgili bilgiler aldıktan sonra salondan ayrıldı.

        Spor salonunda oy sayımını bir süre izleyen CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ise partisinin üyelerinden bilgi aldı. Çelik, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, dün başlayan sayımlarda şu ana kadar 1030 sandıktan 593ünün sayıldığını kaydetti.

        Yeniden yapılan sayıma göre yaklaşık 900 oy önde olduklarını belirten Çelik, sayımın bu gece geç saatlerde veya yarın öğlen saatlerinde bitmesini öngördüklerini aktardı.

        Her iki partiden de bazı milletvekillerinin gün içerisinde sayımı izledikleri görüldü.

        Öte yandan salon önünde bekleyişini sürdüren partililer ile polis ekipleri arasında içeri alınma listeleri üzerinden kısa süreli bir tartışma yaşandı.

        23

        CHP'Lİ BELEDİYELERİN MAZBATA DURUMU

        İstanbul'da itirazda bulunulmayan ilçelerin yeni belediye başkanları mazbatalarını almaya başladı.

        MAZBATASINI ALANLAR

        Adalar, Ataşehir, Avcılar, Bakırköy, Büyükçekmece, Çatalca, Esenyurt, Kartal, Maltepe, Sancaktepe, Sarıyer, Silivri.

        MAZBATASINI ALACAKLAR

        Küçükçekmece, Şişli, Beylikdüzü, Kadıköy, Bayrampaşa, Üsküdar, Şile, Çekmeköy, Eyüpsultan ve Beşiktaş.

        SÜRECİN DEVAM ETTİĞİ İLÇELER

        Gaziosmanpaşa, Beykoz, Beyoğlu, Tuzla.

        24

        TEMİZLİK GÖREVLİSİNİN SAYILMAYAN OY PUSULALARINI ÇÖPE ATTIĞI MAHALLE

        31 Mart 2024 Pazar günü gerçekleşen yerel seçimlerde Edirne'de akıllara durgunluk veren olay yaşandı. Edirne'nin Umurbey Mahallesi’nde oy kullanacak vatandaşlar için Selimiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 6 sandık kuruldu. Saat 17.00 itibarıyla oy kullanmanın sona ermesiyle birlikte sandıklar açılarak oy sayımına başlandı.

        25

        5 sandıkta oy sayımı tamamlanırken son sandıkta ise kriz yaşandı. 3153 numaralı sandıktan çıkarılan belediye başkanlığı ve meclis üyelerinin oy pusulaları sayılırken, sayılmak için masanın kenarına bırakılan muhtarlık oy pusulaları temizlik görevlisi tarafından çöpe atıldı.

        Sandık görevlileri tarafından tutanak tutulması üzerine soruşturma başlatan İlçe Seçim Kurulu, Umurbey Mahallesi için muhtarlık seçimlerinin 2 Haziran tarihinde yinelenmesi kararı aldı.

        Oyların çöpe atılması nedeniyle mahalle muhtarının belirlenemediğini ve seçim gününe kadar görevine devam edeceğini belirten Umurbey Mahalle Muhtarı ve Muhtar Adayı Turhan Özgünden o gün yaşananları anlatarak, 2 Haziran 2024 tarihinde mahalle halkının tekrar sandığa gideceğini ifade etti.

        26

        YSK VAN BÜYÜKŞEHİR KARARININ GEREKÇESİNİ BUGÜN AÇIKLAYACAK

        Öte yandan Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde DEM Parti'nin adayı Abdullah Zeydan'ın yüzde 55,48 ile büüyk farkla kazandığı seçimin Zeydan'ın seçilme yeterliliği olmadığı gerekçesiyle mazbatısının yüzde 27,15 oy alan AK Parti'nin adayına verilmesi karar verilmişti.

        DEM Parti'nin bu karara karşı itirazı dün YSK tarafından kabul edilmiş ve mazbatanın Zeydan'a verilmesi kararlaştırılmıştı.

        Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı mazbatasının DEM Parti'li Abdullah Zeydan'a verilmesine yönelik kararının gerekçesini bugün yazacak.

        YSK Başkanı Ahmet Yener, Kurula girişi sırasında gazetecilerin konuya ilişkin sorusu üzerine, dün aldıkları karara ilişkin gerekçeyi bugün yazacaklarını bildirdi.

        Van İl Seçim Kurulu Başkanlığı, itiraz üzerine, Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı için en çok oyu alan Abdullah Zeydan'ın "seçilme yeterliliği olmadığı" gerekçesiyle "seçilmemiş sayılmasına" ve sonraki en çok oy alan adaya mazbatanın teslim edilmesine oy çokluğuyla karar vermişti.

        DEM Parti'nin bu karara karşı itirazı dün YSK tarafından kabul edilmiş ve mazbatanın Zeydan'a verilmesi kararlaştırılmıştı.

        27

        HATAY'DA SON DURUM

        Hatay'da AK Partili Mehmet Öntürk'ün 345 bin 884 oy, CHP'li Belediye Başkanı Lütfü Savaş ise 342 bin 972 oy aldı. CHP heyeti, İl Seçim Kuruluna oyların yeniden sayımı için itiraz başvuruda bulundu.

        CHP Genel Başkan Yardımcıları Gökçe Gökçen ve Murat Bakan, seçim sonucu itirazlarına ilişkin açıklama yaptı.

        İtirazlar sonucunda oy dağılımında değişiklik yaşanmaya devam ettiğini belirten Gökçen, "İlk başta maddi hataların düzeltilmesiyle sürecin en başında, yani seçim gecesinde 3 bin 890 olan fark, 2 bin 735'e kadar gerilemiş durumda. Bir yandan da geçersiz yazılan oylar var. Geçersiz oylarının sayısı ve gerekçeleri yazılmayan geçersiz oylar... Dolayısıyla 298 Sayılı Seçim Kanunu'nda gösterildiği gibi geçersiz oyların gerekçesinin yazılması gerekiyor ve bu gerekçeler yazılmamış." dedi.

        28

        Gökçen, itirazlarla ilgili bilgi vererek, şöyle konuştu:

        "Bir tek Samandağ'da bizim talebimiz İlçe Seçim Kurulu tarafından kabul edilmiş, oyların yeniden sayılmasına karar verilmişti, dün de karar yazıya dökülmüştü. Bugüne kadar bekletilen sürecin ardından bugün öğreniyoruz ki İl Seçim Kurulu alınan kararın durdurulmasına, talebimizin reddedilmesine yönelik karar veriyor. Buradan çelişkili duruma son vermesi için Yüksek Seçim Kuruluna bir çağrımız var. Sizler hakimlersiniz ve bizler eskiden düşündüğünüz gibi güçsüz, yalnız ve tek başımıza değiliz. Bizim arkamızda, bizim yanımızda oylarını kullanan ve kullandıkları oylarının hesabını soran vatandaşlarımız var."

        29

        ISPARTA AKSU

        Yüksek Seçim Kurulu, CHP'nin Isparta'nın Aksu ilçesinde 'seçimler yenilensin' talebini reddetti.

        Aksu'da AK Parti'nin adayı Veli Kahraman 516 oy alırken, CHP'nin adayı Mehmet Çetin 515 oy aldı.

        30

        ÇORUM UĞURLUDAĞ

        Çorum'un Uğurludağ ilçesinde ise MHP'nin 'oylar yeniden sayılsın' talebi YSK tarafından reddedildi.

        Uğurludağ'da AK Parti'nin adayı Remzi Torun 1546 oy alırken, MHP'nin adayı 1533 oy aldı.

        31

        ORDU

        İYİ Parti, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçim sonuçlarına itiraz etti.

        Kesin olmayan sonuçlara göre belediye başkanlığını yeniden kazanan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu.

        Seçim sonuçlarını etkileyecek herhangi bir hukuk dışı işlem yahut eksikliğinin olmadığını ifade eden Güler, şunları kaydetti:

        "Şu aşama itibarıyla gerek sandık kurullarının gerekse de sandık sonuçlarının hukuki sıhhatini ve seçim sonuçlarını etkileyecek herhangi bir hukuk dışı işlem yahut eksikliğinin olmadığını siz değerli hemşehrilerimiz ile paylaşmak isteriz. Özellikle sandık kurulları tarafından İlçe Seçim Kurulu'na teslim edilen tutanaklarda herhangi bir hukuk dışı tahribat yahut hukuka aykırı bir işlem bulunmamaktadır. Orduluların demokratik tercihleri ve teveccühleri büyük bir özveri ile hukuk dairesinde korunmuştur. Asılsız ve yersiz iddialarla, düzmece evraklarla ve açıklamalarla Orduluların iradesini bertaraf etmek isteyenler amaçlarına ulaşamamışlardır. Hayırlı olsun Ordu."

        Ordu'da AK Parti'nin adayı mevcut belediye başkanı Mehmet Hilmi Güler, yüzde 40,07 oy alırken, İYİ Parti'nin adayı Enver Yılmaz ise yüzde 36,53'te kaldı.

        32

        ARDAHAN

        Ardahan'da mevcut başkan ve CHP adayı Faruk Demir’in kazandığı seçim, AK Parti yönetiminin itirazını değerlendiren İlçe Seçim Kurulu tarafından iptal edilerek, yenilenmesine karar verildi. CHP yönetiminin yenilenme kararının iptali için İl Seçim Kurulu’na müracaat edeceği bildirildi.

        Ardahan’da 31 Mart günü yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde geçerli 11 bin 205 oyun 5 bin 49’unu CHP adayı mevcut Belediye Başkanı Faruk Demir alırken, AK Parti adayı Yunus Baydar’a ise sandıklardan 4 bin 875 oy çıktı. 174 oy farkla seçimi kaybeden AK Parti Belediye Başkan adayı Yunus Baydar, seçim sonuçlarına itiraz etti. 7 üyeli İlçe Seçim Kurulu 3’e karşı 4 oyla seçimin yenilenmesi yönünde karar aldı.

        Seçimin yenilenmesi kararıyla ilgili AK Parti il binasında açıklama yapan Avukat Mehmet Kurukaya, “Ardahan İlçe Seçim Kurulu’na yaptığımız dilekçeyle bütün delilleri sunduk. Yaptığımız itiraz neticesinde Ardahan Merkez İlçe Seçim Kurulu tarafından itirazımız oy çokluğuyla kabul görerek seçimin yenilenmesine karar verilmiştir. Yapmış olduğumuz itirazlar gerekçeli ve hukuka uygundur. Söz konusu karar İl Seçim Kurulu’na itiraz yolu açık olmak üzere verilmiş olup, itiraz sürecinin tamamlanması beklenmektedir” dedi.

        Anayasal haklarını kullandıklarını belirten AK Parti Ardahan Belediye Başkan adayı Yunus Baydar, “Anayasal bir hakkımızı kullandık. Özellikle seçim günü, seçim işleyişinde ve seçim sonucunda oy sayım sırasında bir kısım usulsüzleri, yanlışlıkları tutanaklara geçirerek tespit ettiğimiz hususları itirazlarımızı İlçe Seçim Kurulu’na iletmiştik. Bugün İlçe Seçim Kurulu’ndan bir karar çıktı. Aramızda 174 oy farkı var. Bir sandıktaki manipülasyon bile seçim sonucunu değiştirmeye yetiyor. Şimdi seçimi çeşitli algılarla manipüle etmeye çalışıyorlar. Burasını Van ile mukayese ettirilmeye çalışılıyor. Van’daki olaylarla buradaki olayların uzaktan yakından hiçbir ilgisi yok. İl Seçim Kurulu’nun da bu somut matbu evraklara, sunduğumuz görüntülere, resimlere ve birçok kanıta dayanarak inşallah İlçe Seçim Kurulu’nun verdiği karara devam edeceğine inanıyoruz” diye konuştu.

        CHP İTİRAZ EDECEK

        Bu arada AK Parti’nin itirazı sonrası seçimin yenilenmesi kararı CHP yönetiminde tepki çekti. CHP’nin Cuma günü İl Seçim Kurulu’na itirazda bulunacağı öğrenildi. Ardahan Belediye Başkanlığı seçimiyle ilgili kararı İl Seçim Kurulu verecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ