Twitter
01 Mart 2018 Perşembe

Tarihin sıfır noktası olarak nitelendiriliyor. Türk turizmne çağ atlatacağı söyleniyor. "Daha eskisi yok" sloganıyla tanıtılacak Göbeklitepe, yeni yüzüyle ziyaretçilerini bekliyor. Burası dünyanın en eski tapınak merkezi kabul edilen Şanlıurfa'daki Göbeklitepe. İlk kez 1963'te fark edilen Göbeklitepe'deki kazıalr 54 yıldır sürüyor. UNESCO, "Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan tarihin bilinen en eski yapıtı, yaklaşık bir yıl aranın ardından yeniden ziyarete açıldı. Tamamlanan çatı koruması sayesinde turistler kazı alanındaki neolitik döneme ait dikili taşları ve tapınak kalıntılarını daha rahat gezip görebiliyor.

Kazı alanında 1995 yılından beri, Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü ve Şanlıurfa Müzesi ortaklaşa çalışmalar yürütüyor. Kazılarda bugüne kadar, ağırlıkları 40 ila 60 ton arasında değişen yabani hayvan figürlü 'T' biçimli dikili taşların yanı sıra yaklaşık 12 bin yıl öncesine ait olduğu belirlenen insan heykeli bulundu. Aynı zamanda, dairesel ve dikdörtgen şekilli dünyanın en eski tapınak kalıntıları da gün yüzüne çıkarıldı.

Göbeklitepe'nin ziyarete açılmasıyla kentte turizm sezonunun da yoğun geçeceği ön görülüyor. Göbeklitepe'nin bu yıl 1 milyon ziyaretçiyi ağırlaması bekleniyor.