Twitter
Su altındaki tarih aydınlanıyor... Osmanlı batığı için Bakanlık 350 bin lira bütçe ayırdı
10 Mayıs 2018 Perşembe

Savaş topları, gülleler, tarihi kalıntılar... Yıllarca su altında saklı kalmış batık aydınlanıyor. Denizin 70 metre dibinde bulunan Osmanlı fırkateyni gün yüzüne çıkıyor.

Aydın'ın Didim ilçesinde yaşayan Kaptan Cumhur Nacak, 2015'te balıkçılar için av turu düzenledi. Toprak Ada'da kıyıdan 3 mil açıkta demir attı. Bölgede balık olup olmadığını kontrol etmek için su altı kamerasını denizin dibine saldı. 70 metre derinlikte 9 dakika kadar çekim yaptı. Sonradan görüntüleri izleyen kaptan, gördüklerine inanamadı. Kaptan Nacak, "Kamerayı attığımızda orada birçok top ve tarihi ahşap bir gemi olduğunu gördük. Tayfaların kullandığı kap kacaklar, çömlekler, kupa ve gülleler var" dedi.

Bulduğu batığı Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bildirdi. Nacak'ın görüntülediği batığın 'Osmanlı dönemine ait 18'inci yüzyıl fırkateyni' olduğu, Osmanlı-Rus Savaşı döneminden kaldığı ortaya çıktı. 

Bakanlık, tarihi değeri paha biçilemez olan batığı gün yüzüne çıkarmak için, 350 bin lira bütçe ayırdı. Çalışmalar 15 Mayıs-1 Haziran 2018 tarihleri arasında başlayacak.