Twitter
Avrupa'dan Schengen vizesine son dakika düzenlemesi! Bir iyi bir kötü haber...
21 Haziran 2018 Perşembe

Avrupa Komisyonu, Schengen vizesi kurallarında değişiklik yaptı. Yeni düzenlemeyle Avrupa'ya düzenli seyahat edenlere bir iyi bir de kötü haber var...

Avrupa ülkeleri, vize kurallarını elden geçirdi. Avrupa Konseyi değişiklik öngören tasarıyı kabul etti. Yeni yasayla birlikte Avrupa'ya seyahati zorlaştıran bazı uygulamalar değişecek. Vize alma süreci hızlanacak. Tabi Avrupa'ya seyahat siciliniz temizse...

Yeni düzenleme Avrupa Parlamentosu'ndan geçerse, bundan sonra vize başvuruları seyahatten 6 ay önce yapılabilecek. Bu süre daha önce 3 aydı. Ayrıca elektronik ortamda başvuru da mümkün olacak. Seyahat sicili parlak, düzenli seyahat eden başvuru sahiplerine çoklu giriş sağlayan vizeler, daha uzun süreli olarak verilebilecek. Bu kişilerin vize süreleri kademeli olarak bir yıldan beş yıla kadar yükseltilecek.

AVRUPA VİZESİNE ZAM YOLDA, YENİ ÜCRET 80 EURO OLACAK

Ancak yeni düzenlemede bir de kötü haber var. Vize ücretlerine 20 euro zam geliyor. Düzenleme yasalaşırsa Avrupa vizesinin ücreti 80 euro'ya çıkartılacak. Bu da Türk yolcular için yaklaşık 450 Türk Lirası demek. Bu, 2006'dan bu yana yapılan ilk zam... Vize ücreti her üç yılda bir ihtiyaca göre revize edilecek.

Yeni yasa sığınmacılara ilişkin de bazı düzenlemeler getiriyor. Özellikle de kendi vatandaşlarını geri almak istemeyen üçüncü ülkeler için. Bir ülke işbirliği yapmadığı takdirde kısıtlayıcı vize önlemlerine ve bütün vatandaşlarına uygulanacak ek vize ücretlerine maruz kalacak.