Twitter
Casus krizi büyüyor: İngiltere Rus ajan Skripal suikastinde Rusya'yı suçladı!
13 Mart 2018 Salı

Londra-Moskova hattında tansiyon yüksek... Eski Rus ajan Sergey Skripal ve kızına yönelik saldırı iki ülkeyi karşı karşıya getirdi. İngiltere Başbakanı Theresa May, saldırıdan 'büyük ihtimalle' Rusya'nın sorumlu olduğunu söyledi. May, İngiliz parlamentosunda milletvekillerine hitap etti. Eski Rus ajan Skripal ve kızının 'noviçok' olarak bilinen bir sinir gazına maruz kaldığını belirtti.

İngiltere Başbakanı bu sinir gazının Soğuk Savaş'ın sonunda, Sovyetler Birliği tarafından geliştirilen bir silah olduğunu kaydetti. Bu silahın bu şekilde kullanılmasının iki nedeni olabileceğini vurguladı. May, "Bu ya Rus devleti tarafından ülkemize karşı doğrudan bir eylemdi ya da Rus hükümeti potansiyel anlamda feci zarar verici sinir gazının kontrolünü kaybetti ve bunun başkalarının eline geçmesine izin verdi" dedi.

May'in açıklamalarına Rusya'dan yanıt gecikmedi. Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mariya Zaharova, olaydan Rusya'nın sorumlu olduğu yönündeki iddiaları reddetti. "Bu suçlamalar İngiliz parlamentosundaki bir sirk gösterisi. Amaç, provokasyonu temel alan bir siyasi mücadele" dedi. 

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da Rusya'ya yüklendi. "İngiltere'nin yürüttüğü soruşturmaya ve Rusya'nın saldırının arkasında olduğu yönündeki düşüncesine güvenimiz tam" açıklaması yaptı. 

Rus istihbarat servisinde yetişen Skripal, İngiltere için casusluk yaptığı suçlamasıyla Rusya'da 13 yıl hapse mahkum edilmişti. 2010'de Washington ile Moskova arasındaki casus takası sonrası serbest bırakılmış ve İngiltere'ye sığınmıştı. İngiltere'nin Salisbury kentinde yaşayan Skripal ve kızı, 4 Mart'ta belirlenemeyen bir maddeye maruz kalmış ve hastaneye kaldırılmıştı.