Twitter
22 Haziran 2018 Cuma

İranlı taraftarlar, Rusya'da düzenlenen 2018 FIFA Dünya Kupası'nın B Grubu'ndaki İran-İspanya maçını, başkent Tahran'daki Azadi Stadı'nda kurulan dev ekrandan birlikte izledi. İran'da 39 yıl sonra bir ilk gerçekleşti ve bir futbol maçını kadınlar erkeklerle birlikte izleyebildi.

İran'ın kupa çerçevesinde geçen hafta Fas'a karşı oynadığı ilk maçın toplu halde izlendiği mekânlara kadınların girmesi yasaktı. İran yönetimi, kadınların FIFA Dünya Kupası çerçevesinde perşembe akşamı oynanan maçı stat, restoran, kafe ve kamuya açık yerlerde erkeklerle birlikte izlemesine izin vermişti. İranlı kadınlar 39 yıl sonra ilk kez bir stadyuma giriş yaparak tarihi bir ana konu oldu. Bu zamana kadar yalnızca erkeklerin girişine izin verilen statlarda kadınlar de takımlarına destek verdi.

ERKEK KILIĞINDA STADA GİRMİŞLERDİ

Daily Mail'in haberine göre, İran'da nisan ayında 5 kadın, erkek kılığında stadyuma girmişti. Takma bıyık, sakal ve erkek kıyafetleri giyen kadınlar, destekledikleri Persepolis takımının maçını canlı olarak izlemişti. Kadınların maç sırasında çektikleri fotoğraf ve videolar sosyal medyada yayılması polisi alarma geçirmişti. Kadınlar, söz konusu olay nedeniyle bir süre gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakılmıştı.

İran'da 1979'dan beri kadınların maça gitmesi yasak. İran devleti, kadınlara yönelik yasağı maç ortamlarının kadınlar için uygun olmadığı şeklinde gerekçelendiriyor. Tahran Belediye Güvenlik Birimi'nin Başkanı Alirıza Adeli, "Kadınlar maçları televizyondan izleyebilir" derken, yasağın "kadınların onurunu korumak için" olduğunu savunuyor. 

İran'da daha önce de maçlara erkek kılığında giren kadınlar olduğu biliniyor.