Twitter
22 Mayıs 2018 Salı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin açıkladı. Kalibr füzeleriyle donatılmış Rus savaş gemileri Akdeniz'de nöbete başladı. Peki ama Rusya'nın Akdeniz'deki askeri varlığı ne kadar, bölgeye yeni gönderilen savaş gemileriyle ortaya nasıl bir tablo çıktı?

Kalibr seyir füzeleriyle donatılmış Rus savaş gemileri Akdeniz nöbetinde. Üstelik aralıksız... Rusya, Akdeniz'de askeri varlığını artırmak için düğmeye bastı... Peki ama Rusya, Akdeniz'e neden takviye yapıyor?

Rejimin en büyük destekçisi olan Rusya'nın Suriye bir hava bir de deniz üssü var. Hava üssü Hmeymim ve deniz üssü Tartus... Rusya'nın Akdeniz'deki mevcut gücüne ilişkin bilgiler Rus basınına dayanıyor. Çünkü Rusya bu konuda resmi bir açıklama yapmıyor. Rus basınına göre Rusya'nın Akdeniz'de en az 15 savaş gemisi var. Moskova'nın Akdeniz'e denizaltılar ile uzun menzilli radar uçakları sevk ettiği de iddialar arasında...

PUTİN: TOPLAM 102 GEMİ VE DENİZALTI SEFERİ PLANLANDI

Moskova Akdeniz'e yeni savaş gemileri göndermeyi sürdürüyor. Üstelik sevkiyat artarak devam edecek. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 16 Mayıs'ta Kalibr füzeleriyle donatılmış Rus savaş gemilerinin Akdeniz'de sürekli nöbette olacağını açıkladı. Bu yıl içerisinde toplam 102 gemi ve denizaltı seferinin planlanladığını anlattı ve plan hemen hayata geçirildi. Rus gemileri Akdeniz'de nöbet tutmaya bile başladı. Hareketlilik aslında mart ayında başladı. Rus savaş gemisi "Andreevsky" ve "Orsk" Çanakkale Boğazı'ndan geçerken görüntülendi.

Tarihler 21 Nisan'ı gösterirken ise, Rus donanmasına ait 868 borda numaralı "BSF Pytlivy" isimli savaş gemisi geçmişti Çanakkale Boğazı'ndan. Onu 870 borda numaralı güdümlü füze destroyeri "Smetlivy" adlı savaş gemisi takip etmişti. İki geminin de Rus deniz üssü bulunan Tartus'a gittiği bildirildi. 2 Mayıs'ta ise Rus donanmasına ait 152 borda numaralı "Nikolay Filchenkov" adlı gemi Çanakkale Boğazı'ndan geçti. Gemide üzeri örtülerek kamufle edilmiş askeri malzeme olması dikkat çekti. Rusya bu hamlelerin nedenini "Suriye’deki uluslararası teröristlerin saldırı tehdidinin devam etmesi" olarak açıkladı.