Twitter
21 Kasım 2017 Salı

Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda çalışan işçiler için iyi haber Enerji Bakanı Berat Albayrak'tan geldi. Albayrak, kurumun kapatılmayacağını söyledi. Ancak doğalgazda indirim yok. Bakan Albayrak, geçen yıl yüzde 10 indirim yapıldığını hatırlattı.

Enerji Bakanı bu açıklamaları Meclis Plan Bütçe komisyonu'nda yaptı. Daha sonra ise Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen "2017 Yılı Elektrik Yatırımları Toplu Açılış Töreni"ne katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaptığı konuşmasında, bu törenle yıl bitmeden 6 bin 90 megavat gücünde bin 583 tesisin ülkeye kazandırıldığını belirterek, "Bu tesislerin kurulu güç bakımından yaklaşık yüzde 78'lik kısmı lisanslı, yüzde 22'lik kısmı ise kendi tüketimini karşılamaya yönelik olarak hayata geçirilen lisansız elektrik santrallerinden oluşuyor. İnşallah yıl sonuna kadar yaklaşık bin 191 adet toplam 2 bin 132 megavatlık elektrik üretim tesisini daha devreye alacağız." ifadesini kullandı.

"YENİ BİR REKORA İMZA ATILIYOR"

Santrallerin de hizmete girmesiyle sadece 2017 yılında toplam 2 bin 774 adet ve 8 bin 222 megavatlık tesisin Türkiye'ye kazandırılacağına işaret eden Erdoğan, "Böylece bir yılda devreye giren üretim santralleri açısından yeni bir rekora imza atıyoruz. Enerji, özellikle elektrik enerjisi alanındaki yatırımlarımıza inşallah bundan sonra da hız kesmeden devam edeceğiz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkelerin büyüme oranlarıyla enerji tüketimleri arasında, hatta refah düzeyleriyle doğrudan bir ilişkisi bulunduğunu vurguladı.

Elektrik enerjisi tüketimi ne kadar fazlaysa, o ülkenin refah düzeyinin de o kadar yüksek olduğunu yineleyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Türkiye son 15 senedir yılda ortalama yüzde 5,7 oranında bir büyüme kaydetti. Bu da ülkemizin enerji talebini hızlı bir şekilde artırmıştır. 2002'de 132,3 milyar kilovat saat olan elektrik enerjisi tüketimimiz 2016 senesinde 278,3 milyar kilovat saate ulaştı. Sadece elektrik enerjisinde tüketim miktarımız iki kattan fazla yükseldi. Artan bu talebi karşılamak için son 15 yılda birçok yatırımı hayata geçirdik.

Bir taraftan enerji altyapımızı yenilerken, diğer taraftan da yeni yatırımlarla toplam kurulu gücümüzü 32 bin megavattan 83 bin megavata çıkardık. Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretiminde yüzde 31'lik bir artış sağlandı."

"SESLERİ ÇOK ÇIKAN BELLİ KESİMLER..."

Erdoğan, yerli kömürün elektrik üretimindeki payının ise yüzde 16'ya yükseltildiğine değinerek, elektrik üretiminde 10 bin 550 megavat olan yerli kömürün kurulu gücüne yakında 5 bin megavat daha ilave kapasite ekleneceğini de açıkladı.

Sadece ülkede değil, bütün dünyada elektrik üretiminde kömür kullanımının giderek yaygınlaştığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu görüşlere yer verdi:

"Birileri bize çok farklı bir şekilde akıllar veriyor. İçeriden akıl veren var, dışarıdan akıl veren var. Son yılların yükselen ekonomileri olan Çin ve Hindistan bu başarılarını önemli oranda elektrik üretiminde kömür kullanmaya, yani kendi kaynaklarını değerlendirmeye borçludurlar. Aynı şekilde Polonya yüzde 84, Almanya yüzde 42, İngiltere yüzde 39 ve Danimarka yüzde 34 oranında elektrik ihtiyacını kömürden karşılıyor. Avrupa'da halihazırda işletmeli olan 682 kömür santraline ilaveten, 30 yeni kömür santrali daha inşa ediliyor.

Durum bu kadar açık bir şekilde ortadayken, ülkemizde sayıları az fakat sesleri çok çıkan belli kesimlerin, enerji hamlelerimizi baltalamak için özel çaba harcadıklarını görüyoruz. Boşuna çaba harcamayın. Bu kervan gidiyor, böyle de gidecek. Çünkü bunların bu ülkede dikili taşları yok, bir dikili ağaçları yok. Bu alanlarda attıkları en ufak bir adım yok. Bunlar sadece gelsinler, bu tür gösteriydi, şuydu buydu, vesaire... Bu tür şeyleri yapıp kendilerine göre, kendilerini tatmin etsinler. Biz bu ülkede karanlık bir köy görmek istemiyoruz."

 "DEMEKKİ BİZ DOĞRU YOLDAYIZ"

Erdoğan, tüm tesislerin makinelerinin takır takır çalıştığı bir Türkiye'yi yaşamak istediklerinin altını çizdi.

Bütün kömür rezervlerinin en Batı'dan en Doğu'ya kullanmak durumunda olduklarını ve bunu da başaracaklarını vurgulayan Erdoğan, "Onun için ben Enerji Bakanımıza, daha önce diğer bakanlarımıza da hep söyledim, ithal kömür kullananlar kusura bakmasınlar. Dedim ki 'arkadaşlar kusura bakmayın, bizim cari açığımız fazla, eğer biz bu cari açığı indirmek istiyorsak, bu kendi yerli kömür rezervimizi hayata geçirmek durumundayız.' Bunu hayata geçirdiğimiz anda cari açığımızı da ciddi miktarda azaltırız." ifadesini kullandı.

Erdoğan, birtakım marjinal örgütlerin, Türkiye'nin farklı yerlerinde bu sabotaj girişimlerinin sancaktarlığını yaptıklarını, milletin kafasında istifhamlar oluşturmaya çalıştıklarını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bir dönem 'HES'leri, enerji ihtiyaçlarımızın karşılanması için değil, bölücü terör örgütüyle mücadele için inşa edildi' yalanını ortaya attılar. Eğer hidroelektrik santraller, bölücü örgütlerin hakikaten bu saldırılarında çok iyi bir engel teşkil ediyorsa, demek ki biz doğru yoldayız. Bu böyle devam edecek. Çünkü hidroelektrik enerjide özellikle o barajlar, bize çok farklı kazanımlar sağlıyor. İçme suyundan kullanıma, onların yanında, o barajların yapıldığı yerlerdeki çevre güzelliğine ciddi katkılar var. Bütün bunlarla beraber özellikle yine sulamada sağladığımız imkanlar, bunlar inkar edilemeyecek gerçekler. Biz geldiğimiz zaman doğru dürüst zaten hidroelektrik santral de yoktu ama yoğun bir şekilde hidroelektrik santraller artmaya başladı, göletlerimiz artmaya başladı. Cumhuriyet tarihinin bunlar hep rekorlarıdır."

"ÖNÜMÜZDEKİ YILIN İLK AYLARINDA BİR MÜJDE AÇIKLANACAK"

Sürdürülebilir büyümeyi temin için enerjide dışa bağımlılığın en aza indirilmesi, bunun için de yerli kaynakları daha fazla kullanmak gerektiğinin açık olduğunu ifade eden Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: 

"Yerli kaynakları harekete geçirme kararı aldığımızda açıkçası bu derece başarılı bir ivme yakalayacağımızı ummuyorduk. Ama hamdolsun çok iyi gidiyoruz. Daha önce güneş enerjisindeki rakam 19 doların üzerindeydi. Son ihalede güneşte kilovatsaat başına 6,99 dolar fiyat verildi. Aynı şekilde rüzgarda verilen 3,48 dolarlık teklifte yine bir rekordur. Türkiye bugün yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretiminde yüzde 32'lik pay ile Fransa, Almanya, Belçika, Avustralya, Güney Kore, Hindistan, Çin, Rusya ve Japonya gibi ülkelerin önüne geçti. Yerli kaynakları harekete geçirme modeli ile sadece enerji maliyetlerini düşürmekle kalmıyor, enerji teknolojilerinin yerelleşmesi anlamında da ciddi bir devrime imza atıyoruz. Türkiye bu alanda teknoloji ihraç eden bir ülke konumuna gelme yolunda ilerliyor. Önümüzdeki 10 yıl içinde 10 bin megavat güneş ve 10 bin megavat güneş enerjisini devreye almayı düşünüyoruz. Buna hazır olan girişimcilerimizin aramızda olduğunu görüyorum. Bakanlığımızın yerli kömüre daha fazla teşvik sağlanması konusunda çalıştığını biliyorum. Önümüzdeki yılın ilk aylarında bir müjde açıklanacak. Milli enerji ve maden politikası Türkiye'nin gelecek yıllardaki hedeflerine ulaşmasında önemli bir itici güç olacaktır. Bizim temel meselemiz siyasi, mali, ekonomik, diplomatik, adli, askeri, kültürel, her alanda milli ve yerli bir alt yapıya sahip olmaktır. İnşallah bunu gerçekleştireceğimize inanıyorum. Yatırımcılarımızdan yeni projelerin haberlerini bekliyorum".

"BİN 583 TESİSİ DEVREYE ALDIK"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da törende yaptığı konuşmada, 2017 boyunca devreye alınan enerji yatırımlarının, üretim, iletim ve dağıtım, hepsinin toplu açılışı için bir araya gelindiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Bugün itibarıyla toplamda 6 bin 90 megavat ve güç büyüklüğünün yanında bin 583 tesisi devreye aldık. Ama bugün devam edenlerle birlikte toplam 9 milyar dolar yatırımla yıl sonunda kapasiteye eklenecek 8 bin 222 megavat kurulu güç ve 2 bin 774 adet tesisle, ülkemizin tarihindeki en büyük yıl yatırımını gerçekleştirmiş olacağız. Bu kapasite Türkiye tarihimizdeki rakamsal olarak da sadece kurulu güç değil 9 milyar dolarlık boyutuyla bir Türkiye rekoru. Kesintisiz ve kaliteli enerji hizmeti sağlamak için iletim ve dağıtım altyapısına da ayrıca bu yıl 7,7 milyar liralık yatırımı devreye almış oluyoruz."

"ALT YAPI İYİLEŞTİRMELERİ SÜRÜYOR"

Türkiye'nin sadece üretim yatırımı yapmadığını vurgulayan Berat Albayrak, yaşlı şebekeler ve altyapı iyileştirmeleri için de yatırımların sürdüğünü kaydetti.

Albayrak, tesislerin tamamının devreye alınmasıyla 2017 yılını 42 milyar liralık rekor bir yatırımla kapatmanın gurur ve mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.

Son 15 yılda enerji sektöründe kamu ve özel sektör iş birliğiyle 100 milyar dolardan fazla yatırım yapıldığını belirten Bakan Albayrak, "2002'de 31 bin 846 megavat olan kurulu gücümüz, bu yıl sonu itibarıyla 85 bin 200 megavatı geçmiş olacak. Bu sene elektrik üretimindeki yüzde 8'lik artış, 2011'den bu yana en yüksek yıllık artış rakamı oldu." ifadelerini kullandı.

YERLİ KAYNAKLARDAN 3'TE 2 ÜRETİM HEDEFİ

Albayrak, 2016 sonunda yerli kaynaklardan elektrik üretim oranının yüzde 49'lara ulaştığına değinerek, "Bu yıl yüzde 45-50 bandıyla yerli kaynaklardan elektrik üretimimizi her geçen gün yukarıya taşımak için yoğun bir mücadele içerisindeyiz. İnşallah yeni yatırımlarımızla, yerli ve yenilenebilir yatırımlarımızla 2023 hedefimiz, yerli kaynaklardan üretimin 3'te 2 oranına taşınması olacak." şeklinde konuştu.

Yerli kömürün elektrik üretimindeki payının bu yıl itibarıyla yüzde 16'ya ulaştığını vurgulayan Berat Albayrak, hizmete alınması planlanan ek 5 bin megavatlık yerli kömüre dayalı üretim kapasitesiyle, bu kaynaktan üretimde tüm zamanların en yüksek rakamına ulaşılacağını ifade etti.

Albayrak, son 10 yılda toplam rezervin yarısı kadar ilave linyit rezervinin ortaya çıktığını da ifade etti.

Yerli kömür rezervlerinin çevre dostu yeni nesil termik santrallerle ekonomiye kazandırılması gerektiğinin altını çizen Bakan Albayrak, "İthal kömürle elektrik üretimi yapan tesislerin yerli kömürle üretime geçmesi için firmalara sunduğumuz teşviklerin meyvelerini de zaman içerisinde 2018'den başlayarak alacağız. 2019'a kadar eski nesil termik santrallerin filtreleme ve bacalama sistemlerinin rehabilite edilmesi için özel sektör firmalarımızla mutabık kaldık. Tüm yerli kömürümüzden üretilen bu santrallerdeki enerji, ekolojik dengeye zarar vermeden yüksek insan sağlığı ve çevre standartlarında enerjiye dönüşecek." diye konuştu.

 "MADE İN TURKEY" DAMGALI PANEL VE TÜRBİNLER

Berat Albayrak, yerli kaynakların verimli şekilde kullanılmasının yanı sıra bunları değere çevirecek teknolojilerin de ülkede üretilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Enerji teknolojilerinde Ar-Ge ve inovasyon odaklı dönüşümün önemli olduğunun altını çizen Albayrak, "Dünyaya 'Made in Turkey' damgalı güneş panellerini, rüzgar türbinlerini Allah'ın izniyle 2019 olmadan ihraç etmenin gururunu yaşayacağız." dedi.

Yeni kaynakların sisteme girişiyle elektrik arz güvenliğinin teminat altına alınması noktasında önemli bir adım atılmış olacağını aktaran Bakan Albayrak, "Tüm bu yatırımları enerji sektörünü doğrudan etkileyen kurdaki baskıyı da vatandaşlarımıza yansıtmadan hayata geçirmeye devam ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Açılış töreninin sonunda Adana, Kırıkkale ve Muğla'da elektrik santrallerine canlı bağlantı kurularak, açılışları gerçekleştirildi.